Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2020. (IV.23.) önkormányzati rendelete

a veszélyhelyzeti szociális támogatásról

Hatályos: 2020. 04. 24- 2022. 12. 31

Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2020. (IV.23.) önkormányzati rendelete

a veszélyhelyzeti szociális támogatásról1

2020.04.24.

Budakeszi Város Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi LXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III.11.) Korm. rendeletben és az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló 41/2020. (III.11.) Korm. rendeletben, valamint a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III.18.) Korm. rendelet 6. §-ában foglaltakra figyelemmel a képviselő-testület feladat és hatáskörében eljárva, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szoc. tv.) 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 17. § (5) bekezdésében, 26. §, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 45. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában, valamint 23. § (5) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy a veszélyhelyzeti szociális támogatás igénybevételének helyi szabályait megállapítsa, rendelkezzék az ellátások igénybevételének jogosultságáról, mértékéről és igénybevétel módjáról.

(2) E rendelet hatálya Budakeszi Város közigazgatási területén - a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai alapján – bejelentett lakóhellyel, vagy bizonyíthatóan életvitelszerű tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc.tv.) 3. §-a szerinti személyekre terjed ki.

(3) A kérelmet – ha a Szoc.tv. másként nem rendelkezik - az a szociális hatáskört gyakorló szerv bírálja el, amelynek illetékességi területén a kérelmező lakcíme van. Ha a kérelmezőnek több lakcíme van, az illetékességet az a lakóhely vagy tartózkodási hely alapozza meg, ahol életvitelszerűen lakik.

2. Veszélyhelyzeti szociális támogatás

2. § (1) Veszélyhelyzeti szociális támogatás nyújtható azoknak a személyeknek, illetve családoknak, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdenek.

(2) A veszélyhelyzeti szociális támogatás annak a személynek vagy családnak állapítható meg, ahol legalább az egyik fő, vagy szülő/törvényes képviselő munkaviszonya igazolhatóan a veszélyhelyzet időszakában szűnt meg, és regisztrált a Pest Megyei Kormányhivatal Budakeszi Járási Hivatala Foglalkoztatási Osztályán, illetve munkaviszonya fennáll, azonban munkáltatója semmilyen javadalmazásban nem részesíti, és táppénzben sem részesül.

(3) A veszélyhelyzeti szociális támogatás összegét a kérelemben foglalt indokok megalapozottságának vizsgálata után a Budakeszi Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztálya és a HÍD Szociális Család és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ javaslatára Budakeszi Város Polgármestere hagyja jóvá.

(4) A veszélyhelyzeti szociális támogatás a váratlan élethelyzetre tekintettel azonnal kifizetendő.

(5) A veszélyhelyzeti támogatás a veszélyhelyzet fennállása alatt egy alkalommal vehető igénybe.

(6) A veszélyhelyzeti támogatás összege gyermeket nevelő család esetén 100 000 Ft, egyéb esetben 50 000 Ft-tól 70 000 Ft-ig terjed.

Eljárási rendelkezések

3. § (1) A veszélyhelyzeti szociális támogatásra vonatkozó kérelmet a Polgármesteri Hivatalhoz (a továbbiakban: Hivatal) kell formanyomtatványon benyújtani.

(2) Az eljárás költség- és illetékmentes.

(3) A kérelemben foglaltakat hitelt érdemlő módon bizonyító jövedelemigazolással és egyéb igazolásokkal kell igazolni. A jövedelemigazolás mellett vagyonnyilatkozatot is be kell nyújtani.

(4) A szociális ellátás elbírálásához a Hivatal köteles bekérni a jogszabályban és ezen rendeletben meghatározott feltételeket hitelt érdemlően igazoló bizonylatokat. A Hivatal az eljárást végzéssel megszünteti, ha az ügyfél a hiánypótlásra való felhívásnak a kézhezvételt követő - 8 napon belül nem tesz eleget.

(5) Ha az önkormányzat hivatalos tudomása alapján a kérelmező életkörülményeire tekintettel a (3) bekezdésben kért jövedelemnyilatkozatban foglaltakat vitatja, felhívja a kérelmezőt az általa lakott lakás, illetve saját és a családja tulajdonában álló vagyon fenntartási költségeit igazoló dokumentumok benyújtására. Abban az esetben, ha a fenntartási költségek meghaladják a jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelem 50 %-át, a jövedelem a fenntartási költségek figyelembevételével vélelmezhető.

(6) A szociális ellátásra jogosultság, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, továbbá a hatósági ellenőrzésre az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit a Szoc.tv.-ben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

(7) A Szoc.tv.3. § (3) bekezdése szerint a személy a kérelméhez csatolja továbbá az alábbi iratokat:

a) a tartózkodás jogcímét igazoló iratokat (regisztrációs kártya, lakcím igazoló kártya, legalább 1 éve fennálló bérleti szerződés),

b) igazolást a munkaviszony, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony megszűnéséről, illetve fizetés nélküli szabadság kiadásáról.

(8) A Hivatal tájékoztatást nyújt az ellátás igénybevételi feltételeiről és az igényléshez szükséges iratokról, valamint az igénybevétel eljárási kérdéseiről.

(9) A kérelemnek teljes egészében helyt adó elsőfokú döntés esetén, ellenérdekű ügyfél hiányában mellőzhető a döntésből az indokolás és a jogorvoslatról szóló tájékoztatás.

4. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 10. §-a hatályon kívül helyezte 2023. január 1. napjával.