Jánd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2020 (X.21.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2020. 10. 22- 2022. 04. 22

Jánd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2020 (X.21.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól1

2020.10.22.

Jánd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet célja, hogy Jánd településen élők részére egyszeri, természetbeni támogatást nyújtson szociális rászorultság alapján, meghatározva az egyszeri tüzelőanyag juttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit, eljárási szabályait.

(2) E rendelet hatálya kiterjed Jánd Község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.

(3) E rendeletben nem szabályozott fogalmak, kérdések tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben, valamint az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvényben foglalt rendelkezések az irányadók.

2. § (1) Jánd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) szociális célú tűzifa támogatásban részesíti e rendeletben meghatározott jogosultsági feltételeknek megfelelő szociálisan rászoruló családokat, idős embereket, akiknél alacsony jövedelmük miatt a téli tüzelő beszerzése nehézséget okoz, az önkormányzat rendelkezésére álló tűzifamennyiség erejéig.

(2) A Képviselő-testület elsősorban azt a kérelmezőt részesíti vissza nem térítendő természetbeni támogatásban, aki

a) aktív korúak ellátásában részesül,

b) időskorúak járadékában részesül,

c) települési támogatásban részesül lakhatási költségek enyhítésére,

d) a háztartásában rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket nevel, vagy nagykorúvá vált gyermek/gyermekek él/élnek, vagy

e) olyan háztartásban él, ahol a családban számított egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 130.000 Ft-ot, egyedül élő esetében a 150.00 Ft-ot.

(3) A nem Jánd Község Önkormányzata által megállapított szociális ellátásra való jogosultságra történő hivatkozás esetén, szükséges az adott ellátás megfelelő dokumentumokkal történő igazolása.

(4) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a havi rendszerességgel járó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét, nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző három hónap átlagjövedelmét kell figyelme venni.

(5) A támogatás mértéke háztartásonként legfeljebb 5 m3kemény, lombos, tűzifa.

(6) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a (2) bekezdésben meghatározott jogosultsági feltételek teljesülésétől - a kérelmező, ha

a) az általa életvitelszerűen lakott ingatlan tűzifával egyáltalán nem fűthető, vagy

b) az üresen álló, nem lakott ingatlanra vonatkozóan, amelyben életvitelszerűen senki nem él,

(7) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(8) A tűzifában részesülő család a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját háztartásában használhatja fel.

(9) Erre vonatkozó igény esetén a támogatásként megállapított tűzifát az Önkormányzat a jogosult részére az erről szóló határozat véglegessé válásától számított 30 napon belül kiszállítja.

3. § (1) A természetbeni támogatás a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatal Jándi Kirendeltségén (a továbbiakban: Hivatal) benyújtott kérelemre állapítható meg. A kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani legkésőbb 2021. január 25. napjáig. A kérelem benyújtására nyitva álló határidő jogvesztő.

(2) A támogatási kérelem elbírálása során, szükség esetén a Hivatal munkatársa környezettanulmányt készíthet.

(3) A kérelmek elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

4. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Jánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IV. 22.) önkormányzati rendelete 2. § 18. pontja hatályon kívül helyezte 2022. április 23. napjával.