Rábapatona Község Önkormányzata polgármesterének 13/2020.(XII.8.) rendelete

a helyben nyújtandó szociális ellátásokról szóló 4/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2020. 12. 08- 2020. 12. 08

Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testülete helyett - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti - hatáskörében eljáró Rábapatona Község polgármestere a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8 a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyben nyújtandó szociális ellátásokról szóló 4/2015.(II.26.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. §


(1) A helyben nyújtandó szociális ellátásokról szóló 4/2015. (II.26.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban:

Alaprendelet) 7. §-ának helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) A pénzbeli települési támogatás formái:


  1. települési létfenntartási támogatás,
  2. települési temetési támogatás;
  3. települési támogatás elemi kár elhárításához,
  4. karácsonyi támogatás a karácsonyi ünnep körül felmerülő kiadásokra.


(2) A települési támogatások esetenként nyújtandók.”

2. §


(1) Az Alaprendelet 19. §-ának helyébe az alábbi rendelkezés lép:


5. Karácsonyi támogatás


19. §(1) A képviselő-testület az önkormányzat éves költségvetésének függvényében a karácsonyi ünnepek előtt, a téli időszak többletkiadásainak csökkentésére a nyugdíjasok, valamint a képviselő-testület általi egyedi döntéssel a lakosság egyéb, az egyenlő bánásmód elvének figyelembevételével meghatározott részére vonatkozóan pénzbeli vagy természetbeni szociális ellátási pénzügyi keretet állapíthat meg.

(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdés szerinti egyedi döntésében meghatározza a pénzbeli vagy természetbeni szociális ellátásra jogosultak körét, a támogatás maximális összegét és a támogatás folyósításának egyéb feltételeit. A Képviselő-testület az (1) bekezdés szerinti egyedi döntését legkésőbb a tárgyév december 10. napjáig hozza meg, amely döntéséről a lakosságot a helyben szokásos módon értesíti.

(3) A támogatásra az a személy jogosult, aki a (2) bekezdés szerinti egyedi döntésben megállapított feltételeknek megfelel, és akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800%-át.

(4) A karácsonyi támogatás egyedi határozattal történő megállapítása a Képviselő-testület által külön egyedi döntésben meghatározott feltételek keretei között.”


                             3. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és azt követő napon hatályát veszti.