Csány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2020. (XII. 18.) önkormányzati rendelete

A szociális tüzelőanyag juttatásról

Hatályos: 2020. 12. 21

Csány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2020. (XII. 18.) önkormányzati rendelete

A szociális tüzelőanyag juttatásról

2020.12.21.

Csány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény 3. melléklet I.8. pontja alapján kiírt belügyminiszteri pályázatban, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében, valamint Csány Község Polgármestere a katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése rendelkezései szerint a Csány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete hatáskörében eljárva eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó és a belügyminiszter által a Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény 3. melléklet I.8. pontja szerint kiírt pályázata alapján a központi költségvetés 2020. évben Csány Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) számára egyszeri szociális tüzelőanyag vásárlásához vissza nem térítendő egyszeri kiegészítő támogatást biztosított.

(2) A rendelet célja, hogy

a) Csány településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultságuk alapján,
b) meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás - egyszeri szociális tüzelőanyag - jogosultsági feltételeit, az igénylés és elbírálás menetét.
(3) A rendelet hatálya kiterjed az Csány község közigazgatási területén állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező állampolgárokra.

2. § (1) Az igénylő a kérelmet jelen rendelet 1. mellékletét képező kérelem-nyomtatványon nyújthatja be minden év január 15. napjáig.

(2) A kérelemhez csatolni kell az egy háztartásban élők jövedelemigazolását és a rászorultságot bizonyító egyéb dokumentumokat.

(3) A kérelem elbírálásának jogkörét a Képviselő-testület a Szociális, Kulturális és Egészségügyi Bizottságra ruházza át.

3. § (1) A szociális alapú tüzelőanyag juttatásra az a személy jogosult, aki:

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerint

aa) aktív korúak ellátásában részesül,

ab) időskorúak járadékában részesül,

ac) ápolási díjban részesül

b) gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény szerint

ba) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül,

bb) ) kiskorú gyermekei halmozott hátrányos helyzetűek,

c) 70 év feletti egyedülálló (özvegy, elvált, hajadon, nőtlen) személy, akinek a jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250 %-át, vagy

d) tartós betegsége, fogyatékossága, rossz egészségi állapota miatt nem tud önmagamról megfelelően gondoskodni, és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250 %-át, vagy

e) rendkívüli élethelyzetére tekintettel a téli tüzelővásárlást saját erőből nem tudja megoldani, és a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250%-át.

(2) Az elbírálásnál előnyt élvez, aki:

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra jogosult,

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(3) Támogatás feltétele továbbá, hogy a jogosult vegyes fűtéssel rendelkezzen és a lakás téli fűtését szénnel biztosítja.

(4) A tüzelőanyag támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(5) A tüzelőanyag támogatás mértéke ingatlanonként legalább 400 kg.A tüzelőanyag átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja.

4. § Aki a szociális alapú tüzelőanyag juttatás keretében kapott tüzelőanyagot részben vagy egészben értékesíti, köteles annak értékét és a szállítás költségét a jegyző felszólítását követő 5 napon belül megtéríteni. A Képviselő-testület az ebből származó bevételt kizárólag jelen rendeletben foglaltak szerinti juttatásra használhatja fel.

5. § A támogatás kizárólagos forrása a Magyarország 2020.évi központi költségvétéséről szóló 2019. évi LXXI törvény 3. melléklet I.8. pontja szerint az Önkormányzat számára megállapított kiegészítő támogatás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 3. § meghatározott feltételeknek megfelelnek-e -

(1) Az önkormányzat saját forrásból biztosítja a tüzelő vásárláshoz szükséges önrészt, szállítási és egyéb költségeket.

(2) Jelen rendelet 2020. december 21. napján lép hatályba.

(3) Hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Csány Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális alapú tűzifajuttatásról szóló 9/2019. (XII.16.) önkormányzati rendelete.