Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2020. (X.20.) önkormányzati rendelete

a Patakparti termelői piac működéséről

Hatályos: 2022. 07. 20

Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2020. (X.20.) önkormányzati rendelete

a Patakparti termelői piac működéséről

2022.07.20.

Noszvaj Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében rögzített eredeti jogalkotói hatáskörében a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a vásárokról, a piacokról és a bevásárló központokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendeletben foglaltak alapján a Patakparti termelői piac működéséről az alábbiakat rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Noszvaj Községi Önkormányzat tulajdonában álló, Noszvaj, Kossuth Lajos utca 68. (14 hrsz.) és ez előtti 62 hrsz-ú ingatlanon létesített Patakparti termelői Piac fenntartására, működésére és használatának rendjére.

(2) A rendelet személyi hatálya a piac üzemeltetőjére, fenntartójára, a piacon kereskedelmi és értékesítési tevékenységet folytatókra és a piac területén tartózkodó magánszemélyekre (vásárlókra) terjed ki.

2. § Nem terjed ki a rendelet hatálya a nem a piac területén folytatott alkalmi árusításra, valamint az egyedi engedély alapján közterületen folytatott árusításra.

2. A piac fenntartása és üzemeltetése

3. § (1) A piac fenntartója és üzemeltetője Noszvaj Községi Önkormányzat (a továbbiakban: fenntartó).

(2) A fenntartó az általa megbízott piacfelügyelő útján látja el a piac üzemeltetését, rendjének biztosítását és a helypénz beszedését.

4. § (1) A fenntartó gondoskodik a piaci árusítás során az árusítóhelyekre, az árusítást végző személyekre és az árusított termékekre vonatkozó előírások ellenőrzéséről. Hiányosság esetén saját hatáskörben, vagy szükség esetén hatóságok bevonásával intézkedik azok megszüntetéséről

(2) A fenntartó a piac tisztaságát a nyitvatartás időtartama alatt folyamatosan biztosítja, zárás után naponta általános takarításról gondoskodik.

(3) A fenntartó gondoskodik a mosdóhelyiségeknek a piac nyitvatartási idejében történő nyitvatartásáról, a mosdóhelyiségek és hulladéktárolók folyamatos működőképességéről, tisztántartásáról és fertőtlenítéséről, a hulladék elszállításáról, az árusok elhelyezéséről, a piac rendjének fenntartásáról, a helypénz beszedéséről és annak elszámolásáról.

(4) A piac működési rendjét e rendelet 1. melléklete tartalmazza, melyet a piacon jól látható helyen ki kell függeszteni.

3. A piac nyitvatartási rendje, az árusítás és a helyhasználat feltételei

5. § A piac elsősorban termelői piac.

6. § (1) A piac nyitvatartása a szezonális igényekhez igazodik. Az aktuális nyitvatartást a függelék tartalmazza.

(2)1 A piac nyitvatartási rendjéről, annak változásáról, az alkalmi rendezvény, vásár időpontjáról a fenntartó a lakosságot, a helyhasználókat előzetesen tájékoztatja.

7. § (1) A piacon árusítani a kilenc darab fedett árusító helyen, illetve a piaci napokon árusításra kijelölt helyeken lehet.

(2)2 A piacon történő árusításhoz szükséges helyhasználatért a 2. melléklet szerinti díjat kell fizetni.

(3)3

(4) A helyhasználók kijelölt árusító helyüket a jogszabályban foglaltak betartásával, rendeltetésszerűen kötelesek használni.

(5) A helyhasználati jog más személyre nem ruházható át.

(6) A fenntartó az árusításra jogosító engedélyeket és az árusítás jogszabályokban foglalt feltételeinek megtartását jogosult ellenőrizni.

(7) A feltételek és előírások megsértése esetén a fenntartó az árusítást megtilthatja, az árusítót a piac területéről kitilthatja.

8. § (1) Az árusítóhelyek elfoglalása és az áruszállítás a piac nyitvatartási ideje előtt fél órával kezdhető meg.

(2) A helyhasználók a számukra kijelölt terület használatára a piac nyitásától a zárásáig tartó időtartamban jogosultak.

(3) A helyhasználók kötelesek az általuk használt árusító helyet és közvetlen környékét folyamatosan tisztán tartani, mindennemű szemetet és hulladékot összegyűjteni és a kijelölt hulladékgyűjtőbe elhelyezni.

(4) A helyhasználók a zárást követő fél órán belül kötelesek az igénybevett helyet kiüríteni, az árukat és felszereléseiket elszállítani.

4. Záró rendelkezés

9. § (1) Hatályát veszti Noszvaj Községi Önkormányzata Képviselő-testületének a vásárokról és piacokról szóló 9/2000. (VII. 01.) önkormányzati rendelete.

(2) Ez a rendelet 2020. október 21-én lép hatályba.

(3) A 7. § (2) bekezdése 2021. április 1-én lép hatályba.

1

A 6. § (2) bekezdése a Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VII. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 7. § (2) bekezdése a Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VII. 18.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 7. § (3) bekezdését a Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VII. 18.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.

4

Az 1. melléklet a Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VII. 18.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

Az 1. melléklet 1. függelék a Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VII. 18.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 2. melléklet a Noszvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VII. 18.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.