Arnót Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2020(VII.30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 02. 16

Arnót Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2020(VII.30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.02.16.

Arnót község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 40. § (1) és (3) bekezdésében 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

A rendelet célja, hatálya

1. § A rendelet célja, hogy az elhunyt személyek emlékének méltó megőrzése és ápolása, illetve a temetkezés közegészségügyi és kegyeleti rendeltetésének érvényesítése érdekében szabályozza és biztosítsa Arnót község közigazgatási területén lévő köztemetők működési rendjét, a temetések lebonyolításának zavartalanságát a helyi viszonyoknak megfelelően.

2. § (1) A rendelet hatálya Arnót község közigazgatási területén lévő működő temetőre és a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységre terjed ki, amelyben az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján teljesíti.

(2) Arnót község Önkormányzata köztemető fenntartási kötelezettségét a Görög Katolikus Egyház, mint az Arnót 71 hrsz-on nyilvántartott temető 1/2 tulajdonosával kötött megállapodással teljesíti. A megállapodás jelen rendelet 1. mellékletét képezi.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a temetkezési szolgáltatást végzőkre, a temetkezési szolgáltatások igénybe vevőire, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik a köztemetőn belül bármilyen tevékenységet végeznek, vagy a köztemetőkben tartózkodnak.

A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi tárgyi és infrastrukturális feltételek

3. § (1) Az önkormányzat feladata a köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldfelületek karbantartása, szükség szerinti felújítása és gondozása.

(2) Elkészíti és folyamatosan vezeti a nyilvántartókönyvet, sírboltkönyvet, temetőtérképet.

A temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

4. § (1) A köztemető kerítéssel körülvett terület, melyre kizárólag kapukon keresztül szabad bemenni.

(2) A köztemetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési, illetve kártérítési felelősség a fenntartó Önkormányzatot nem terheli.

(3) A köztemető korlátozott időben látogatható közterület, ezért a temetőlátogatók kötelesek megőrizni értékeiket, azok eltűnéséért az önkormányzat felelősséget nem vállal.

(4) A köztemető kegyeleti hely, minden temetőlátogató és minden egyéb munkát végző szolgáltató, vállalkozó köteles ennek megfelelő magatartást tanúsítani, a temetési szertartás rendjének zavartalanságát biztosítani. Minden temetőlátogató, illetve ott munkát végző szolgáltató, vállalkozó köteles a kegyeleti érzéseket tiszteletben tartani, és olyan magatartást tanúsítani, hogy a szertartások rendjét, valamint a kegyeleti jogok gyakorlását ne zavarja.

(5) A köztemető kegyeleti méltóságának megőrzése érdekében TILOS a köztemetőben mindenféle olyan tevékenység, amely a temető kegyeleti méltóságával össze nem egyeztethető, így különösen sportolás, játék, kerékpározás, motorozás.

(6) A köztemető területén 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat. Az általa okozott károkért az őt felügyelő felnőtt tartozik felelősséggel.

(7) A sírhelyek gondozása során keletkezett szemetet csak az önkormányzat által kihelyezett hulladéktárolókba lehet elhelyezni. Nem a köztemető területén keletkezett hulladékok lerakása a köztemetőben TILOS! A hulladéktárolókban összegyűlt szemét folyamatos elszállítását az önkormányzat biztosítja.

(8) A köztemetőben mindenki a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani. A köztemetőben TILOS hangoskodni, bármely olyan magatartást tanúsítani, amely a kegyeleti érzést sérti vagy sértheti, és a látogatókat megbotránkoztatja! TILOS a köztemetőben olyan tevékenységet folytatni, amely a köztemető vagy a temetőlátogatók nyugalmát indokolatlanul zavarja!

(9) A köztemető teljes területén TILOS bármilyen tevékenységet reklámozni, szórólapokat – az önkormányzat által az ügyfelek, temetőlátogatók tájékoztatása érdekében elhelyezett hirdetmények kivételével – elhelyezni, tilos továbbá a gyászolók zaklatása, üzletszerzési szándékkal való megkeresése.

(10) A köztemetőben sírokat, az azokon lévő tárgyakat, síremlékeket, a fákat, bokrokat, növényzetet, az épületeket megrongálni, beszennyezni, a virágokat letépni, illetve a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelennek elvinni vagy eltávolítani TILOS!

(11) A köztemetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával szabad. Avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt elégetni TILOS!

(12) A sírokra ültetett növények nem terjeszkedhetnek túl a temetkezési helyen és nem akadályozhatják a sírok közötti közlekedést, illetve a végzendő munkákat.

(13) A sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani vagy sírfeltöltésre használni TILOS!

(14) A köztemetőben a sírhelyek, sírbolthelyek, urnahelyek bekerítése TILOS, arra engedély nem adható!

(15) A sírhely felett rendelkezési joggal bíró személy köteles a sírt rendben tartani, a síremlék, sírbolt karbantartásáról gondoskodni. A sírhely gondozása magában foglalja a síremlékek, illetve sírboltkeretek között biztosított területek gondozását is.

(16) A sírhely feletti rendelkezési jog gyakorlása kiterjed a temetkezési hely gyomtalanítására, a temetkezési helyre helyezhető síremlék, sírjel állítására és mindezek együttes karbantartására, gondozására, melyet a sírhely felett rendelkező személy köteles rendszeresen elvégezni.

(17) A sírokon kinőtt gyomnövények között lévő, vagy rossz helyre ültetett növényekben a kaszálási munkák során bekövetkezett károkért az önkormányzat felelősséget nem vállal.

(18) Az urnafülkék gondozásáról (állagmegóvás, díszítés) a sírhely felett rendelkező köteles gondoskodni.

(19) Az urnafülkék díszítését oly módon kell elvégezni, hogy az nem haladhatja meg az urnafülke táblájának méretét, nem érhet át másik fülkére. TILOS az urnafalakon az urnafalak síkjából kiálló bármilyen tárgyat – az urnatáblára szerelt urnaváza kivételével – elhelyezni!

(20) TILOS az urnafülkék előrészén kegyeletet vagy közízlést sértő feliratok, tárgyak és egyéb díszítések elhelyezése.

(21) Az arnóti köztemető nyitvatartási rendje:nyári időszámítás esetén: 6-21 óráig, téli időszámítás esetén:7-19 óráig

A temetési szolgáltatás ellátásának rendje

5. § (1) A temetés lehet egyházi vagy világi, illetve történhet koporsóban vagy hamvasztásos temetés esetén urnában. A temetés méltóságának biztosítása érdekében a szükséges megrendeléseket az eltemettetőnek olyan időben kell megtennie, hogy az önkormányzat és a temetkezési szolgáltató felkészülése biztosítható legyen.

(2) A temetési szertartást az elhunyt végakaratának tiszteletben tartásával az eltemettető választja meg. A temetés időpontját az eltemettető határozza meg.

(3) A temetkezést végző szolgáltatónak rendelkeznie kell a tevékenység végzéséhez előírt szakképesítéssel, valamint a hatósági egészségügyi-, munkavédelmi-, és tűzvédelmi előírások ismeretével. A temetkezésre vonatkozó jogszabályokban foglaltak betartásáért a szolgáltatást végző szervezet a felelős.

(4) A köztemetőben eltemetésre kerülő elhunytat a temetkezési szolgáltató helyezi el a ravatalozóban. Az elhunyt elhelyezése a kegyeleti jogok sérelmével nem járhat.

(5) Az elhunyt eltemetéséhez a temetést végző szolgáltató részére a Halottvizsgálati Bizonyítvány és a lábcédula vagy a hamvakat tartalmazó urnabetéten lévő azonosító temetés előtti átadása szükséges, ha pedig a halál körülményeinek kivizsgálására hatósági eljárás indult, a hatóság engedélye is szükséges.

(6) A sírt úgy kell kiásni, hogy a sírgödörbe a betemetés biztonságosan végrehajtható legyen.

(7) A sírgödör visszatemetésére a temetést végző temetkezési szolgáltató köteles. A visszatemetés más temetési helyek károsítása nélkül a sírhely környezetének rendezését is jelenti. Ha ez a temetéskor nem végezhető el, akkor a temetkezési szolgáltató legkésőbb három napon belül gondoskodik annak elvégzéséről.

(8) A ravatalozó és felszereltségei (asztalok, állványok, stb.) az önkormányzat használatában vannak, igénybevételük kötelező. A ravatalozó, illetve a felszerelések, kellékek tisztításáról, karbantartásáról az önkormányzat köteles gondoskodni.

(9) A ravatalozót legalább egy órával a temetés előtt ki kell nyitni, és tisztán, kitakarítva a temetést végző temetkezési szolgáltatónak átadni. A ravatalozási munkálatok közben keletkezett szennyeződések eltakarítása a temetést végző temetkezési szolgáltató feladata. A gyászoló hozzátartozók a ravatalozóban a szertartás megkezdése előtti egy óránál korábban nem tartózkodhatnak.

(10) A felravatalozott koporsót a szertartás megkezdéséig nyitva lehet hagyni a temettető igénye esetén. Ha a holttest előrehaladott bomlási állapotban van, vagy más orvosi, illetve egészségügyi szabály ezt külön indokolja, a koporsót zárva kell tartani.

(11) A koporsót földbehelyezés előtt véglegesen le kell zárni.

(12) A sírhelyek koporsós rátemetése esetén, az utolsó koporsón minimum egy méter földnek kell lennie.

(13) A temetkezési szolgáltató a temetés során olyan kellékeket használhat fel, olyan ravatalozást és szertartást rendezhet, amely nem sérti a közízlést és a kegyeleti követelményeket.

A köztemetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

6. § (1) Síremléket kizárólag szakirányú végzettséggel rendelkező vállalkozó készíthet.

(2) A köztemető területén munka úgy végezhető, hogy ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását.

(3) A munkavégzés ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(4) Búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást. A temetési szertartás előtt egy órával a munkavégzést be kell fejezni.

(5) A sírhelyekkel, síremlékekkel, sírjelekkel kapcsolatos munkavégzéshez a sírhely felett rendelkező vagy a síremlék tulajdonosának hozzájárulása szükséges. Az új sírhelynél az eltemettető személyesen köteles eljárni a sírhely kiválasztásánál.

(6) Síremléket, sírboltot a sírhely felett rendelkezők készíttethetnek.

(7) A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy eredeti állapota ne változzon. Munkavégzés során a szomszédos sírokban okozott rongálódást a szolgáltatást végző vállalkozó köteles helyreállítani.

(8) Ha a vállalkozó munkavégzése során a szomszédos sírokban rongálás, kár keletkezett, akkor azt azonnal köteles jelenteni az önkormányzatnak. A káreseményről jegyzőkönyvet kell felvenni, melyben a helyreállítási, kártérítési felelősséget meg kell állapítani.

(9) Az építőipari tevékenység (sírbolt, síremlék építése, bontása, felújítása, javítása) végzése során keletkezett építési, bontási törmelék, hulladék és veszélyes hulladék elszállításáról, ártalmatlanításáról a szolgáltatást végző köteles gondoskodni. E célra a temetőben elhelyezett hulladékgyűjtők nem használhatók.

(10) A sírhely, sírbolt használati ideje alatt a síremléket (sírjelet) eltávolítani vagy arról az elhunyt nevét törölni TILOS!

(11) A köztemető területéről sírkövet, síremléket, fejfákat kiszállítani csak az önkormányzat írásos engedélyével lehet.

(12) A köztemetőben a szolgáltatást végző köteles betartani és alkalmazottaival betartatni a tevékenységre vonatkozó munkavédelmi, tűzvédelmi, valamint környezetvédelmi előírásokat. A temetőben szolgáltatást végző felelős alkalmazottai mindennemű magatartásáért és cselekedeteiért.

A köztemetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételei, a temetési hely megváltásának díja, a köztemető-fenntartási hozzájárulás díja, illetve a létesítmények és az önkormányzat által biztosított szolgáltatások igénybevételének díja

7. § (1) A temetési hely megváltásának a díja 30.000Ft

(2) Az urna hely megváltási díja 60.000 Ft

(3) A köztemető-fenntartási hozzájárulási díj térítésmentes.

(4) A köztemető létesítményeinek és az önkormányzat által biztosított szolgáltatások igénybevételének díja térítésmentes.

A temetési hely gazdálkodási szabályai

8. § (1) A sírhelytáblákat, táblákon belüli sorokat és az egyes sorokban a temetési helyeket a temetőgondnok jelöli ki.

(2) Koporsós temetésnél a temetési helyek lehetnek sírboltok, felnőtt sírhelyek és gyermeksírhelyek.

(3) Hamvasztásos temetésnél az urnát urnatartóban a sír felületére is el lehet helyezni.

A sírhely méretezése, sírjelek alkalmazása, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai

9. § (1) A köztemetőben lévő temetési helyek méretei:

a) egyes felnőtt sírhely: 2,10 m hosszú, 2,0 m mély, 0,90 m széles;

b) kettős sírhely: 2,10 m hosszú, 2,0 m mély, 2,00 m széles;

c) gyermeksírhely: 1,3 m hosszú, 1,6 m mély, 0,60 m széles;

d) alacsony hantos parkszerű sírhely legkisebb mérete az egyes felnőtt sírhely méretének felel meg;

e) urnasírhely mérete: 0.8 m hosszú, 1.0 m mély, 0.6 m széles.

(2) A sírok egymástól való oldaltávolsága legalább 60 cm, a gyereksíroknál pedig 30 cm kell legyen. A sorok között 0,60 m – 1 m távolságot kell hagyni, kivéve az új kiképzésű (fej-fej mögötti) sírhelytáblák sorait, ahol a sírok fejrészei között a távolságnak 30 cm-nek, a sorok között pedig 1,50 m-nek kell lennie.

10. § Urnafülkénél a kötelezően biztosítandó elölnézeti belső méret: 40 cm x 40 cm. Ilyen urnafülkébe legfeljebb 2 darab urna helyezhető el.

Nyilvántartó könyv vezetéséről

11. § (1) Az önkormányzat a temetésekről nyilvántartó könyvet vezet. A nyilvántartó könyvbe minden temetés alkalmával az alábbi adatok kerülnek feltüntetésre: .

(2) Az elhunyt eltemethetőségét igazoló okmányok másolatát (Halottvizsgálati Bizonyítvány és a lábcédula vagy a hamvakat tartalmazó urnabetéten lévő azonosító) a nyilvántartókönyvben rögzíteni kell.

(3) Az önkormányzat köteles felvilágosítást nyújtani az elhunyt személyek temetési helye felől érdeklődőknek. Az elhunyt nevén és temetési helyén kívül más adat nem közölhető.

(4) Az önkormányzat köteles gondoskodni a nyilvántartásokban tárolt személyes adatok biztonságáról.

(5) A temetői nyilvántartásokat a köztemető fennállásáig meg kell őrizni. A köztemetői nyilvántartások őrzési helye: Arnóti Polgármesteri Hivatal , 3713 Arnót, Petőfi S.u. 120.

Záró rendelkezések

12. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A bevezető az Arnót Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.