Tényő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2020. (X.27.) önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2020. 12. 31

Tényő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének 13. pontjában és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatálya Tényő község közigazgatási területére terjed ki.

Az adókötelezettség, az adó alanya


2. §


A kommunális adó vonatkozásában az adókötelezettséget és az adó alanyát a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 24. § határozza meg.

Adókötelezettség keletkezése és megszűnése


3. §


(1) A kommunális adó vonatkozásában az adókötelezettség keletkezését és megszűnését a Htv. 25. § határozza meg.


(2) Az egy telken belül létesített több, egymástól elkülönült lakóegységet, külön adótárgyként kell figyelembe venni.


(3) Az adózó az adókötelezettségét, annak keletkezésétől számított 15 napon belül köteles az önkormányzati adóhatóság által rendelkezésre bocsátott formanyomtatvány benyújtásával bejelenteni.


(4) Az adózó az adókötelezettséget érintő változást, annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül az önkormányzati adóhatóság által rendelkezésre bocsátott formanyomtatvány benyújtásával köteles bejelenteni.

Az adó mértéke és megfizetése


4. §.


(1.)Az adó mértéke a rendeletben meghatározott adótárgyanként, illetve lakásbérleti jogonként 12.000 Ft évente.


(2) Az adót minden év március 15-ig és szeptember 15-ig két egyenlő részletben kell megfizetni

Mentességek


5. §.


(1) Mentes az adófizetési kötelezettség alól

  1. ) az a telek, amely a hatályos jogszabályok alapján nem beépíthető,
  2. )az egyedül élő 80. életévét betöltött magánszemély, vagy házaspár, amelynek bármelyik tagja a 80. életévét betöltötte. Az adófizetési kötelezettség alól a 80. életévét betöltő évtől mentesül a magánszemély.


(2) A Tényő környéki tájegységet szervesen meghatározó, beépítési korlátozás alatt álló pincehelységek (937-897 és 1807 hrsz.) 50%-os kedvezményben részesülnek.

Záró és értelmező rendelkezések


6. §.


(1) Lakóegység: Az állandó vagy időleges emberi tartózkodás, szállás céljára épített vagy átalakított helyiség, illetve helyiségek csoportja lakottságtól függetlenül, továbbá a más célra épített, de az adókötelezettség időpontjában lakóhelyül használt egyéb helyiség vagy helyiségcsoport. A lakóegység fogalmi körébe tartozik különösen a lakás, a lakóház, az üdülő, a lakott egyéb lakóegység.


(2) A rendeletben nem szabályozott kérdésekre a Htv. rendelkezéseit kell alkalmazni.


(3) Jelen rendelet 2021. január 1. napján lép hatályba.


(4) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi adókról szóló 1/2004. (XII.30.) önkormányzati rendelet, valamint az azt módosító önkormányzati rendeletek.