Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2020 (XI.30.) önkormányzati rendelete

A helyi adókról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2023. 12. 31

Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2020 (XI.30.) önkormányzati rendelete

A helyi adókról1

2021.01.01.

Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében és 43. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a helyi adókról az alábbi rendeletet alkotja:

1. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § Csobánka Község Önkormányzata az alábbi helyi adók bevezetését rendeli el:

1. Építményadó

2. Telekadó

3. Idegenforgalmi adó

4. Helyi iparűzési adó

2. § E rendeletben meghatározott adókedvezményeket nem veheti igénybe az az adóalany, akinek az önkormányzat felé az adóév első napján adótartozása áll fenn.

II. Fejezet

ÉPÍTMÉNYADÓ

Az építményadó alapja

3. § Az adó alapja: az építmény négyzetméterben (m2) számított hasznos alapterülete.

Az építményadó mértéke

4. § Az építményadó éves mértéke: 1.100 Ft/m2.

Adókedvezmények, mentességek

5. § (1) Mentes az építményadó alól az ingatlanban életvitelszerűen tartózkodó magánszemély tulajdonában vagy haszonélvezetében lévő, nem üzleti és nem vállalkozási célú:

a) ténylegesen lakóingatlanként használt lakás, üdülő hasznos alapterületéből 50 m2,

b) gépjárműtárolóból 30 m2.

(2) Adótárgyanként az (1) bekezdéssel csökkentett adó mértékből 60% adókedvezmény illeti meg az adó tárgyán az abban lakástulajdonnal rendelkező és életvitelszerűen a községben lakó adóalanyt.

(3) Az adózót a mentesség tulajdoni hányada arányában illeti meg, azzal hogy egy adótárgyra legfeljebb az ezen bekezdésben meghatározott m2 után járó mentesség vehető igénybe.

(4) Az öregségi nyugdíjra jogosult, hetvenöt éven felüli egyedülálló személy, illetve kizárólag hetvenöt éven felüli közeli hozzátartozójával élő magánszemély, az (1)-(2) bekezdésben foglalt kedvezményekkel csökkentett adóból további 25%-os adókedvezmény igénybevételére jogosult.

(5) Az (1)-(2) bekezdés szerinti mentességet, illetve kedvezményt érintő változást a következő év első napjától kell figyelembe venni. A (3) bekezdésben említett adókedvezményre jogosult adóalany a kedvezményekkel kapcsolatos változásokat, a változást követő év január 15. napjáig jelenti be az adóhatóságnál.

(6) Az (1)-(3) bekezdésben meghatározott adómentesség és adókedvezmény bevallás benyújtása mellett érvényesíthető. A (4) bekezdésben meghatározott adókedvezmény esetében a bevallás benyújtásakor, az öregségi nyugdíjjogosultságot a nyugdíjfolyósító szerv által kiállított dokumentummal kell igazolni.

III. Fejezet

TELEK ADÓ

A telekadó alapja

6. § A telekadó alapja a telek négyzetméterben (m2) számított területe.

A telekadó mértéke

7. § A telekadó éves mértéke:

1. a beépített belterületi teleknél 20,-Ft/m2/év,

2. a beépítetlen belterületi teleknél 80,-Ft/m2/év.

Adókedvezmények, mentességek

8. § (1) Mentes az adó alól a magánszemély tulajdonában lévő lakóépülettel beépített belterületi telek teljes területének 40%-a. Mentes továbbá az adó alól az ingatlan-nyilvántartásban magánút művelési ágban nyilvántartott telek teljes területe, amely a közforgalom elől nincs elzárva.

(2) 50%-os kedvezmény illeti meg a fizetendő adóból azt a magánszemély ingatlantulajdonost, akinek az ingatlana a rendelkezésre álló közcsatorna-hálózatra műszakilag nem csatlakoztatható. Amennyiben az adózással érintett ingatlan közcsatorna-hálózatra történő csatlakozása megvalósul, úgy az üzembe helyezést követő hónap 1. napjától a kedvezményre már nem jogosult. A változást az adózónak annak bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül ismételt bevallás benyújtása mellett kell jeleznie.

IV. Fejezet

IDEGENFORGALMI ADÓ

Az idegenforgalmi adó alapja

9. § Az idegenforgalmi adó alapja: a megkezdett vendégéjszakák száma.

Az idegenforgalmi adó mértéke

10. § Az adó mértékének felső határa: személyenként és vendégéjszakánként 300.- Ft;

V. Fejezet

HELYI IPARŰZÉSI ADÓ

Az iparűzési adó éves mértéke

11. § Az iparűzési adó éves mértéke adó mértéke: iparűzési tevékenység esetén: 2%.

VI. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

12. § (1) E rendelettel nem szabályozott kérdésben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény mindenkor hatályos rendelkezéseit, és fogalom meghatározásait kell alkalmazni.

(2) A bevallások benyújtására vonatkozóan az elektronikus ügyintézést kell elsősorban alkalmazni.

Hatályba léptető rendelkezés

13. § Jelen rendelet 2021. január 1. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti Csobánka Község Képviselő-testületének a helyi adókról 29/2011.(XII.15.) sz. önkormányzati rendelete.

1

Az önkormányzati rendeletet a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 15. §-a hatályon kívül helyezte 2024. január 1. napjával.