Galambok Község Önkormányzat Képviselő-testülete 18/2020.(XII.30.) Önkormányzati rendeletének indokolása

a közművelődésről

Hatályos: 2021. 01. 01

a közművelődésről

Általános indokolás

A rendelet-tervezetben szereplő helyi rendelet módosítását a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. Törvény 18. §-ában foglaltaknak megfelelően eljárva- az alábbiak szerint indoklom.

ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

Az Országgyűlés 2017-ben módosította a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényt (a továbbiakban: Kultv.). Az emberi erőforrások minisztere a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és közösségi színterek követelményeiről a 20/2018. (VII. 9.) számú rendeletben állapított meg további szabályokat. A jogszabályi környezet változása miatt a települési önkormányzatnak felül kell vizsgálnia a helyi közművelődésről szóló rendeletét.

A törvényi és rendeleti szabályozásban bekövetkezett változások mértéke miatt javasolt a hatályos közművelődési rendelet hatályon kívül helyezésével egyidejűleg új rendelet elfogadása. A szabályozás célja egyfelől, hogy harmóniát teremtsen a jelenlegi gyakorlattal, másfelől, hogy a település közművelődési alapszolgáltatások biztosításával és fejlesztésével kapcsolatos elképzelések jogi keretét megteremtse.

RÉSZLETES INDOKOLÁS

1. § A területi és személyi hatályt tartalmazza.

2. § Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások körét határozza meg.

3. § Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formáját, módját határozza meg.

4. § A közművelődési tevékenység finanszírozását mutatja be.

5. § A hatályba lépést tartalmazza.