Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2020. (XII.18.) önkormányzati rendelete

a Kisújszállás Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 12/2012. (III. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 12. 19- 2020. 12. 19

Kisújszállás Város Polgármestere a vészhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020.(XI.3.) Korm. rendelet alapján a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46.§ (4) bekezdésében meghatározott jogkörében, Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete nevében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdésében 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk. 1. bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13.§ (1) bekezdés 1. pontjában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 28. § (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró:


  • Jász - Nagykun - Szolnok Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Iroda
  • Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály,
  • Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága
  • Országos Vízügyi Főigazgatóság
  • Közép – Tisza – Vidéki Vízügyi Igazgatóság
  • Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
  • Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály
  • Budapest Főváros Kormányhivatala, Országos Közúti és Hajózási Hatósági Főosztály Útügyi Osztály
  • Innovációs és technológiai Minisztérium, Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkárság, Közlekedési hatósági Útügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság, Vasúti Hatósági Főosztály.
  • Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési, Mérésügyi és Fogyasztóvédelmi, Közlekedési és Útügyi Osztály
  • Jász – Nagykun - Szolnok Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály, Építésfelügyeleti és Örökségvédelmi Osztály
  • Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály
  • Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Erdőfelügyeleti Osztály
  • Innovációs és technológiai Minisztérium, Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkárság, Közlekedési hatósági Útügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság Légügyi Felügyeleti Hatósági Főosztály
  • Nemzeti Földügyi Központ
  • Honvédelmi Minisztérium Hatósági Főosztály
  • Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály
  • Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság
  • Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Bányászati Osztály
  • Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala
  • Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály
  • Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzata
  • Karcag Város Önkormányzata
  • Kunhegyes Város Önkormányzata
  • Kenderes Város Önkormányzata
  • Fegyvernek Város Önkormányzata
  • Örményes Község Önkormányzata
  • Kuncsorba Község Önkormányzata
  • Túrkeve Város Önkormányzata
  • Ecsegfalva Község Önkormányzata
  • Bucsa Község Önkormányzata
  • Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a partnerségi egyeztetési eljárásról szóló 16/2017. (IX.28.) önkormányzati rendelete 4. § alapján meghatározott partnerek , valamint


  • Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 18. § h) pontjában biztosított véleményezési jogkörben eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottsága

véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. § A Kisújszállás Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 12/2012 (III. 5.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) 2. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A rendelet

  1. 1. melléklete az Sz-1/m5 Külterület szabályozási terv M= 1:20 000 szabályozási tervlap;
  2. 2. melléklete az Sz-2/m4 Belterület szabályozási terv M= 1: 4 000 szabályozási tervlap;
  3. 3. melléklete az Sz-3/m5 Központ szabályozási terv M= 1: 2 000 szabályozási tervlap;
  4. 4. melléklete az „Építési övezetek előírásai” 1-5 táblázat;
  5. 5. melléklete az „Építési telek telekalakítási kötelezettség esetén elvárható legkisebb területe és méretei” táblázat;
  6. 6. melléklete a „Legnagyobb beépíthetőség, telekmegosztás értelmezése, telekvég leválasztásával alakítható új építési telek lehetősége esetén” ábra;
  7. 7. melléklete az „Előkertek szabályozása” A/3 méretű tervlap;
  8. 8. melléklete az „Országos és térségi övezetek lehatárolása” A/3 méretű tervlap.”


2. § A rendelet 73. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„a) Gyorsforgalmi út    60 m*

M4 gyorsforgalmi út tervezett nyomvonala

* A gyorsforgalmi utak, kiegészítő közlekedési területeit (csomópont, pihenőhely, felüljárók, csatlakozó párhuzamos mezőgazdasági utak) területét a szabályozási terv tünteti fel. A szükséges telekalakítás ennek megfelelően történhet.

Az út tengelyétől számított 100-100 méteres védőtávolság biztosítandó, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 42/a §. előírásaiban foglalt, ill. egyéb hatályos rendeletekben meghatározott korlátozásokkal. Az autópálya megvalósulásáig az út tengelyétől mért 250- 250 méteres területsávra a  mindenkor hatályos jogszabályokban  foglalt korlátozásokat is érvényesíteni kell.”


3. § A rendelet 1. melléklete e rendelet 1. melléklete szerint módosul


4. § A rendelet 1. mellékletén, a tájékoztató jellegű feliratok az alábbiak szerint módosulnak:


a) A rendelet 1. mellékletén a tervlap jobb felső részén elhelyezkedő feliratban és a tervlap pecsétje feletti feliratban, a hatálybalépés e rendelet alapján meghatározott dátumra változik.

b) A tervlap címe alatt feltüntetett, „2020. évi 1. sz. módosításokkal egybeszerkesztve” felirat „2020. évi 2. sz. módosítással egybeszerkesztve” feliratra változik.

c) A tervlap jobb alsó részén elhelyezkedő pecsét „Munka” és „Munkarész” c. cellában „A 2020. évi 1. sz. módosítással egybeszerkesztve” feliratban az „1. sz.” – „2. sz.”-ra változik.  Ugyanitt a „Dátum” cellában lévő dátum 2020. XII.-re változik. Ugyanitt a rajzszám „SZ-1/m4”-ről „SZ-1/m5”-re változik.


5 §. (1) Ez a rendelet elfogadását követő napon lép hatályba.

(2)  A rendelet szabályait a hatályba lépése előtt elindított, folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell, amennyiben az építtető számára az kedvezőbb.







Általános indoklás


Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény alapján, az építés helyi rendjének biztosítása érdekében a települési önkormányzatnak az országos szabályoknak megfelelően, illetve az azokban megengedett eltérésekkel a település közigazgatási területének felhasználásával és beépítésével, továbbá a környezet természeti, táji és épített értékeinek védelmével kapcsolatos, a telkekhez fűződő sajátos helyi követelményeket, jogokat és kötelezettségeket helyi építési szabályzatban kell megállapítania.

A szabályozási terv a Helyi építési szabályzat mellékletét képezi. A szabályozási tervnek a jóváhagyott településszerkezeti tervvel összhangban kell lennie, eltérés esetén a településszerkezeti tervet előzetesen módosítani kell, melyre jelen esetben is szükség van.

A Helyi építési szabályzatot és mellékleteit képező szabályozási tervet a képviselő-testület rendelettel fogadja el, melyeket együtt kell alkalmazni. Építési tevékenységet csak az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény valamint az egyéb jogszabályok megtartásán túl csak a Helyi építési szabályzat, szabályozási terv előírásainak megfelelően szabad elvégezni.

A részletes indoklás tételesen bemutatja a szabályozási terv változásait, és a Hész-ben bekövetkezett módosításokat, a változások indokát.


Kisújszállás város jelenleg hatályos településrendezési tervét, ezzel egyidőben Helyi Építési Szabályzatát és szabályozási tervét 2012. február 28.-án fogadta el a város képviselő testülete.


A Településrendezési eszközök jelen 2020. évi 2. sz. „M4-es gyorsforgalmi út nyomvonalának módosításával összefüggő” tervmódosításának célja:

A Nif. Zrt. majd ezt követően a tervezéssel komplexen megbízott RODEN Mérnöki Iroda Kft. megkereste önkormányzatunkat, hogy a nemzetgazdasági érdekből kiemelt beruházásnak minősülő „M4-es gyorsforgalmi út Törökszentmiklós (Nyugat) – Püspökladány közötti szakasz érintett nyomvonalának módosításával” összefüggésben szükségessé vált, Kisújszállás város Településrendezési eszközeinek módosítása is.

Kisújszállás város hatályos településrendezési eszközei (Településszerkezeti terve, Szabályozási terve) már a 2012. évi felülvizsgálat óta tartalmazza az M4 gyorsforgalmi út nyomvonalát és csomópontjai kiépítéséhez szükséges területek szabályozását. Mint ismert, a 4. sz. főút elkerülő várost északon elkerülő szakasza úgy került megtervezésre és kiépítésre, hogy az később továbbépíthető legyen gyorsforgalmi úttá. Ezt követően a főút visszakerülne régi, a városon keresztül vezető nyomvonalra.


Részletes indoklása



1. §

A Kisújszállás Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 12/2012. (III. 5.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) 1. mellékletének (Külterület szabályozási tervének) szabályozása e rendelet 1. melléklete „Érvényes szabályozási terv határa” által kijelölt területen belül, a melléklet szerint módosul. A szabályozási terv módosítását, (a változásokat) az előterjesztés 3. melléklete mutatja be.

A HÉSZ mellékleteit felsoroló 2.§ a) pontjában a Külterület szabályozási terv jelölése változik, utalva a tervlapon történt változásokra.


2. §

A HÉSZ 73.§ „A közlekedési területek általános előírásai” (3) bekezdés a) pontja tartalmazza a közlekedési területek szabályozási szélességét, a biztosítandó építési területek, védőtávolságok lehatárolását. A gyorsforgalmi utakra vonatkozó rész, jelen módosítással összefüggésben aktualizálásra került.


3. §

A Hész mellékletét képező Külterület szabályozási terv, az érintett területegységekre vonatkozóan módosul. Jóváhagyást követően a változások az érintett tervlapon átvezetésre kerülnek, így rajzi jelölésük (azonosító számuk) változik. A területegységekre kidolgozott szabályozási tervlap az egybeszerkesztést követően hatályát veszti.



4.§

A Hész. 1. mellékletét képező külterület szabályozási tervlapon szereplő tájékoztató feliratok (rajzi hivatkozások száma, dátumok) az egybeszerkesztés során változnak. E változásokat tartalmazza tételesen módosító rendelet e szakasza.


5.§

A vonatkozó jogszabály a Településrendezési eszközök Tárgyalásos eljárással történő módosításának hatályba lépését az elfogadást követő napon határozza meg.


A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: Kat.) 46. § (4) bekezdésében meghatározott hatáskörében eljárva – figyelemmel a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Kormányrendeletre – a döntések joga Kisújszállás Város Polgármesterét illeti meg.