Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2020. (I.28.) önkormányzati rendelete

Újszentiván Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2020 (I.28. )Önkormányzati Rendelete az önkormányzati tulajdonú bérlakások és helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 6/2009.( II. 23.)Ö. rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 02. 01- 2021. 06. 07

Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2020. (I.28.) önkormányzati rendelete

Újszentiván Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2020 (I.28. )Önkormányzati Rendelete az önkormányzati tulajdonú bérlakások és helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 6/2009.( II. 23.)Ö. rendelet módosításáról

Újszentiván Község Önkormányzati Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben, továbbá a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzati tulajdonú bérlakások bérbeadási feltételeire vonatkozóan az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Újszentiván község területén az Önkormányzat tulajdonában lévő költségalapon meghatározott lakbérű bérlakásokra terjed ki.

(2) Újszentiván Község Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzati lakásokra vonatkozó bérbeadói jogok és kötelezettségek gyakorlásával a polgármestert bízza meg.

Az önkormányzati lakások bérbeadásának jogcímei

2. § (1) Önkormányzati lakást kizárólag lakás céljára az alábbi jogcímen lehet bérbe adni:

- költségalapon meghatározott lakbérű lakások pályáztatás útján

(2) Önkormányzati lakás csak meghatározott időre, vagy valamely feltétel bekövetkeztéig adható bérbe.

(3) A meghatározott idő legfeljebb öt év lehet, amely időtartam a bérlő kérelmére, a rendeletben foglalt feltételek fennállása esetén újabb öt évvel meghosszabbítható.

(4) Az önkormányzati lakás bérbeadása esetén a határozott idő leteltével, illetve a bérleti szerződésben rögzített feltétel bekövetkezése esetén a bérlő minden elhelyezési igény nélkül köteles elhagyni a lakást a vele ott élőkkel együtt.

2/A. § (1) Újszentiván Község Önkormányzat költségelvű bérlakásait elsősorban pályázati eljárás útján lehet bérbe adni.

(2) A polgármester egyedi döntéssel rendelkezhet szabadon álló bérlakás kiadásáról, amennyiben az elhelyezés létfenntartást veszélyeztető élethelyzet megszüntetését szolgálja .

(3) A bérbeadáskor jelen rendelet előírásait - az ingatlan pályázat kiírása útján történő meghirdetése kivételével- lehetőleg szem előtt kell tartani. A bérleti díj jelen rendelet függelékében foglaltak szerint kerülhet megállapításra.

(4) A polgármester egyedi döntésével így megkötött bérleti szerződésről a képviselő-testületet a következő ülésen tájékoztatni kell.

A pályázati eljárás szabályai

3. § (1) A költségalapon meghatározott lakbérű lakások bérletére kiírt pályázatra elsősorban azok a községben élő, rendszeres jövedelemmel rendelkező, önálló lakástulajdonnal, lakásbérleti joggal nem rendelkező házaspárok, élettársi kapcsolatban élő, illetve egyedülálló személyek

jelentkezhetnek, akik ezen túlmenően a pályázati kiírásban szereplő feltételeknek megfelelnek és kizáró ok személyükben nem áll fent.

(2) A pályázati felhívás tartalmát, a feltételeket, az elbírálás során figyelembe vehető előnyöket és a kizáró okokat a kiírást megelőzően az Ügyrendi, pénzügyi, szociális és kultúrális bizottság állapítja meg.

(3) A pályázat kiírásakor biztosítani kell a nyilvánosságot, ennek érdekében a pályázatot lehetőleg meg kell jelentetni a helyi írott sajtóban amennyiben annak megjelenése legkésőbb az ingatlan megürülését követő 10 naptári napon belül biztosítható és ki kell függeszteni a Polgármesteri Hivatal folyosóján lévő hirdetőtáblára is. [2]

(4) Pályázni az jogosult, aki a kiírt pályázati feltételeknek megfelel.

(5) Pályázatot kiírni újonnan épült, vagy megüresedett, beköltözhető lakásra lehet.

(6) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a lakás pontos címét, alapterületét, szobaszámát, komfort fokozatát,

b) a bérbeadás jogcímét, az e rendelet és a bizottság által meghatározott feltételeket

c) a lakásra megállapított bérleti díjat,

d) a lakásra vonatkozó egyéb feltételeket (helyreállítás, felújítás, megtekinthetőség,stb.),

e) a pályázat tartalmára vonatkozó követelményeket,

f) a pályázat benyújtásának határidejét,

g) a pályázat elbírálásának idejét, közlésének módját.

(7) A pályázatokat a polgármesterhez kell benyújtani. A polgármester gondoskodik - a Polgármesteri Hivatal útján - a pályázatok nyilvántartásba vételéről.

(8) Újszentiván Község Önkormányzat Képviselő-testületének Ügyrendi, pénzügyi, szociális és kulturális bizottsága a beérkezett pályázatokat megvizsgálja és a kiírásban foglaltakat figyelembe véve sorrendet állít fel. A sorrendet figyelembe véve, a bérlő személyéről a polgármester dönt.

(9) Amennyiben a pályázat nem felel meg a pályázati kiírásban foglaltaknak, azt határidő tűzésével hiánypótlásra kell visszaadni. Ennek eredménytelensége esetén a pályázatot érvénytelennek kell tekinteni.

(10) A pályázat nyertese az erről szóló értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül kötheti meg a bérleti szerződést a bérbeadóval. Amennyiben erre a pályázó hibájából nem kerül sor, a pályázata, illetve kijelölése hatályát veszti.

(11) A Polgármester megjelölheti azt a sorrendben következő pályázót is, akivel a nyertes pályázó kiesése esetén bérleti szerződést lehet kötni.

A felek jogai és kötelezettségei

4. § (1) A bérbeadó az igényjogosult bérlővel lakásbérleti szerződést köt.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a bérlővel kötendő szerződés tartalmát meghatározza.

(3) A bérlő a lakást rendeltetésének megfelelően használhatja, a jó gazda gondosságával köteles eljárni.

(4) A bérlő köteles gondoskodni:

  • a) a lakás burkolatainak, ajtóinak és ablakainak, valamint berendezéseinek és szerelvényeinek (kapcsolók, csatlakozóaljak, csapok, szelepek, stb.) karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról, cseréjéről,
  • b) az épületben, az épület központi berendezéseiben, a közös használatra szolgáló helyiségekben és ezek berendezéseiben a bérlő, vagy vele együtt lakó személyek magatartása eredményeként keletkezett hibák kijavításáról, az eredeti állapot helyreállításáról, illetőleg a kár megtérítéséről.

(5) A bérlő - a bérbeadóval kötött előzetes megállapodás alapján - a lakáson átalakítási, korszerűsítési munkát végezhet, saját költségén. A lakás visszaadása esetén a bérbeadóval szemben költségei megtérítése iránti igénnyel nem léphet fel. Jogosult azonban az eredeti állapot helyreállítására, az általa létesített berendezések leszerelésére és elvitelére.

(6) A bérlő a lakást az átvételkor rögzített állapotnak megfelelően kell, hogy visszaadja

(7) A felek akár a szerződéskötéskor, akár megszűnésekor megállapodhatnak abban, hogy a lakás visszaadásakor a lakást és a lakásberendezéseket a bérbeadó teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá, a kölcsönösen elfogadott költségtérítés fejében.

(8) Amennyiben a bérlő a lakás rendeltetésszerű állapotban történő visszaadási kötelezettségének nem tesz eleget, a bérbeadó jogosult a munkálatokat a bérlő költségére elvégeztetni.

5. § (1) Bérbeadó köteles az önkormányzati tulajdonú bérleményeken az állagmegóváshoz és az életveszély elhárításához szükséges felújítási, állagmegóvási munkákat elvégezni, illetve gondoskodni a bérleményhez tartozó berendezések működőképes állapotáról.

(2) Amennyiben ezen munkálatok elvégzése kizárólag vagy részben a bérlő hibájából válnak szükségessé, úgy annak költségét részben vagy egészben átháríthatja a bérlőre.

(3) Bérbeadó az önkormányzati lakások rendeltetésszerű használatát, valamint a

szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését minden naptári évben egyszer – a bérlő

szükségtelen háborítása nélkül - ellenőrzi. Az ellenőrzést egy, a képviselő-testület által erre a feladatra létrehozott három tagú ad hoc bizottság végzi, mely a tapasztalatokról beszámol az ellenőrzést követő következő képviselő-testületi ülésen.

(4) A bérlő arra alkalmas időben az ellenőrzéshez szükséges bejutást biztosítani, és az

ellenőrzést tűrni köteles.

(5) Bérbeadó amennyiben tudomására jut a bérlemény rendeltetéstől eltérő, nem megfelelő használata, illetve szándékos károkozás, a (3) bekezdésben foglaltakon túl jogosult az ellenőrzést soron kívül is megtenni, és eljárni.

Hozzájárulás a lakásba történő befogadáshoz

6. § (1) Az önkormányzati lakásba a bérlő házastársán, gyermekén (örökbe fogadott, mostoha- és nevelt gyermekén) és annak házastársán, jogszerűen befogadott gyermekétől született unokáján, valamint szülőjén (örökbe fogadó, mostoha- és nevelőszülőjén ) kívül más személyt az e rendelet tiltó szabályait is figyelembe véve csak a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.

(2) A befogadáshoz történő hozzájárulás iránti kérelmet írásban kell a Polgármesteri Hivatalnál benyújtani

(3) A kérelemhez csatolni kell:

a/ a bérlő nyilatkozatát, hogy a befogadott személyt az önkormányzati lakásba 3 napon belül

bejelenti és ezt a bérbeadó felé igazolja és

b/ a befogadott személy arra vonatkozó nyilatkozatát, hogy a bérleti szerződés megszűnésekor

az önkormányzati lakást 3 napon belül elhagyja.

Önkormányzati lakások bérbeadása bérleti jogviszony folytatása jogcímén

7. § (1) Önkormányzati lakás bérlőjének halála esetén az a személy, akit a lakástörvény alapján a

Bérlő a bérbeadó hozzájárulása nélkül fogadhat be a lakásba, a lakásbérleti jog folytatására jogosult, ha a bérlő a lakásba befogadta és a bérlő halálakor életvitelszerűen a lakásban lakott.

(2) Az önkormányzati lakás bérlőjének halála esetén a lakásban visszamaradt eltartó a lakásbérleti jogot akkor folytathatja, ha

a) a tartási szerződéshez a bérbeadó írásban hozzájárult és

b) az eltartó a szerződésben vállalt tartási – vagy ha a bíróság a tartási szerződést életjáradéki

szerződéssé átalakítja, e szerződés szerinti – kötelezettségét teljesítette,

c) továbbá a bérbeadói hozzájárulástól a bérlő haláláig legalább egy év eltelt.

A bérlőtársi szerződés

8. § (1) Bérlőtársi szerződés megkötését a bérlő és a leendő bérlőtárs együttesen, írásban kérhetik a bérbeadótól.

(2) Bérlőtársi szerződés köthető azzal a személlyel, aki

  • a) a bérlő gyermeke (örökbe fogadott, mostoha-, és nevelt gyermeke), jogszerűen befogadott

gyermekétől született unokája, valamint szülője (örökbe fogadó, mostoha- és nevelőszülője) és

b) a bérlővel legalább egy éve életvitelszerűen együtt lakik

(3) Bérlőtársi szerződést kell kötni – a házastárs önkormányzati lakásba történt beköltözésének

időpontjától függetlenül – a bérlő és a vele együttlakó házastársa közös kérelmére.

A lakbér mértéke

9. § (1) A lakások és helyiségek bérlője az állagmegóvó, üzemeltetési, felújítás költségek fedezetének megteremtésére lakbért fizet.

(2) A lakbér mértékét az önkormányzat évenként felülvizsgálja és meghatározza a következő

évi lakbér összegét. A lakbér összegét a KSH által közölt előző évre vonatkozó inflációs mértékkel minimálisan meg kell emelni.

A bérlő által fizetendő lakbér és a közüzemi díjakkal kapcsolatos kötelezettsége

10. § (1) A bérlő jelen rendelet 1. sz. mellékletében megállapított bérleti díjat köteles megfizetni.

(2) Az önkormányzati lakás bérlője a lakbért minden hónap 10-ig köteles megfizetni a Polgármesteri Hivatal pénztárába.

(3) Bérlő köteles az üzemeltetési költségek megfizetésének igazolásaként minden naptári évet követő február 28., április 30., június 30., augusztus 31., október 31., valamint december 31. napjáig az előző kettő hónapra vonatkozó közüzemi számlákat, valamint a befizetéseket igazoló csekkeket/bizonylatokat, illetve ennek hiányában a szolgáltatótól megkért számlaegyenleget a Polgármesteri Hivatal Pénztárában bemutatni vagy elektronikusan megküldeni. Ezen kötelezettség elmulasztása esetén a Bérbeadó a bérleti szerződést felmondhatja [3]

A lakásbérlet megszűnése

11. § (1) A lakásbérlet megszűnik, ha:

  • a) a bérleti szerződést a bérlő és a bérbeadó közös megegyezéssel megszünteti,
  • b) a bérlet határozott idejű időtartama lejár, vagy a feltétel bekövetkezik,
  • c) az arra jogosult felmond,
  • d) a bérlő meghal és nincs a lakásbérleti jog folytatására jogosult személy,
  • e) a bérlő lakásbérleti jogviszonyát a bíróság megszünteti,
  • f) az önkormányzati lakás megsemmisül.
  • g) a bérlő szándékos károkozással a bérlemény állagát súlyosan károsítja

(2) Ha az önkormányzati lakásban az elhelyezésre jogcím nélküli személy marad vissza, a lakást 15 napon belül köteles elhagyni. Ha a lakáselhagyásig kötelezettségének nem tesz eleget, a lakás használatának első hat hónapjában az önkormányzati lakásra megállapított bérleti díjnak megfelelő mértékű, 6-12 hónap között kétszeres, azt követően háromszoros nagyságú használati díjat köteles fizetni.

(3) Amennyiben a bérlő három havi lakbér (és földbér)és/vagy közüzemi szolgáltatás díja elmaradást halmoz fel, úgy a bérbeadó jogosult a lakás azonnali kiürítését követelni és az ezzel kapcsolatos eljárást megindítani minden külön értesítés nélkül. [4]

Helyiségbérlet szabályai

Helyiségek bérbeadása pályázati eljáráson kívül

12 . §

(1) Önkormányzati feladat ellátásához, vagy az önkormányzat által támogatott tevékenységhez szükséges önkormányzati tulajdonú helyiség bérbeadása pályázati eljáráson kívül történik.

(2) A helyiségbérleti jogviszonyt a bérbeadó és bérlő szerződése határozott időre hozza létre.

(3) A bérbeadásról a polgármester dönt. A szerződét írásba kell foglalni.

(4) ) Az épületben, az épület bútorzatában, a berendezésben és a használati eszközökben a bérlő illetve a bérleményt vele együtt használó személyek magatartása eredményeként keletkezett hibák kijavításáról, az eredeti állapot helyreállításáról, hiányzó eszközök, illetőleg a kár megtérítéséről a bérbeadó a bérlő költségére gondoskodik.

(5) A bérlő jelen rendelet 1. sz mellékletében megállapított bért köteles megfizetni.

Záró rendelkezések

13. § A bérbeadó – a jogszabály keretei között – jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek e rendelet alapján a bérbeadás feltételeinek megállapítása, megtagadása, a bérbeadói hozzájárulásról való döntés, illetőleg a bérlőkijelölés jogával érintett lakások felhasználásával kapcsolatos döntés érdekében a tudomására jutottak.

(1) E rendelet 2009 március 01.napján lép hatályba.

(2) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvben, illetve az 1993. évi LXXVIII. törvényben foglalt rendelkezések az irányadók.

(3) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az Újszentiván Községi Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről szóló 1/2001 ( I. 18. ) Ör rendelet valamint módosításáról szóló 1/2006 ( I. 19. ) Ör, az 5/2007 ( II. 15. ) Ör. valamint a z 1/2009 ( I. 27 ) Ö. Rendeletek.

dr. Szentirmay Sára Putnik Lázár

jegyző polgármester

2009 február 18.

Kihirdetve: 2009 február 23-án

dr. Szentirmay Sára

jegyző

Jogharmonizációs záradék

E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja. „

A záradék rávezetésre került Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének . 20 ./2009. (XI. 16.) Rendelete alapján.

Újszentiván, 2009 november 16.

Dr. Szentirmay Sára

jegyző

[1] Beiktatta a 16/2016 ( XI.14. ) önkormányzati rendelet. hatályos 2016 december 01. napjától.

[2] Beiktatta a 11/2018 (VIII.27.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018 szeptember 01. napjától.

[3] Módosította a 16/2016 ( XI.14. ) önkormányzati rendelet. Hatályos 2016 december 01. napjától.

[4] [4] Módosította a 16/2016 ( XI.14. ) önkormányzati rendelet. Hatályos 2016 december 01. napjától.

1. melléklet

1. sz melléklet [1]
Újszentiván Község Önkormányzat tulajdonát képező bérlakások és helyiségek bérének jegyzéke:

Önkormányzati ingatlan neve, címe

Bérleti díj

Sportcsarnok Kossuth u. 15.

IV.15-től 3000 Ft+Áfa/óra
X.15-től 4000 Ft+Áfa/óra

Műfüves pálya

2200 Ft/ minden megkezdett óra
3300 Ft világítás igénybevételével/ minden megkezdett óra

Bérlakás Újvilág u. 2.

1. sz. 48.400/hó 2. sz 36.300 Ft/hó

Bérlakások Boján utca

380 Ft/m2/hó+földbérlet

Bérlakások Magyar utca

726 Ft/m2/hó

Bérlakás Rét sor

559 Ft/m2/hó

Laktanya Rózsa út

Raktárépület 142. 560 Ft/hó + Áfa
Szekérszín 648.000 Ft/hó + Áfa
Agrárlogisztikai csarnok 1000 Ft/m2/hó+Áfa

Jókai u. 2/A

44. 000 Ft/hó

Gondozóház Rét sor

Rendezvény tartásra 49. 500 Ft+Áfa/nap+11. 000 Ft kaució
10. 000/2fő részére2 ágyas szobában
15000/3 fő részére 3 ágyas szobában
7500 Ft/1 fő részére 2-3 ágyas szobában

Civil ház Árpád u. 5.

27.500 Ft+Áfa/nap 2750 Ft+Áfa/óra

Boján utcai bérlakásokhoz tartozó földbérleti díjak:

Boján u. 17. 14. 496 Ft

Boján u. 18. 13. 574 Ft

Boján u. 20. 14. 759 Ft

Boján u. 22. 14. 759 Ft

Boján u. 31. 14. 301 Ft

Boján u. 33. 14. 301 Ft

[1] Módosította a 2/2020 ( I. 28.) Hatályos: 2020 február 01. napjától