Füzesabony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2020. (III.6.) önkormányzati rendelete

Füzesabony város Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 30/2008. (XI.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 03. 21- 2020. 03. 20

Füzesabony Város Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában, valamint a 13. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§ A 30/2008. (XI.26.) önkormányzati rendelet /továbbiakban: "R"/ 4.§ (3) bekezdése az alábbi c.) ponttal egészül ki:

"c) A Helyi Építési Szabályzat - a kialakult állapotra, domborzati adottságokra tekintettel, a kedvezőbb településképi illeszkedés érdekében - az alábbi esetekben adhat lehetőséget a szabályaitól való eltérésre:

- a kialakult beépítési mód alkalmazásában

- a kialakult építmény magasság értékének alkalmazásában

- a kialakult előkert méretének alkalmazásában.

Az engedélyezett eltérés azonban nem korlátozhatja a szomszédos telek építési jogát."

2.§ (1) A "R” 8.§ (9) bekezdés a) pontja helyére az alábbi rendelkezés kerül:

"a) ELŐKERTEK

1. Az előkertek méretét a szabályozási terv szerint kell meghatározni.

A szabályozási terven az alábbi jelölések használatosak:

EK =                           kötelezően megtartandó minimális előkerti méret, szabályozási terv szerinti méretekkel.

EK = K                        kötelezően megtartandó minimális előkerti méret, a kialakult állapot szerinti méretekkel."

(2) A "R” 8.§ (9) bekezdés b) pontja helyére az alábbi rendelkezés kerül:

"b) OLDALKERTEK

Az oldalkertek méretének meghatározása OTÉK szerint történjen, az alábbi eltérések alkalmazásával:

  1. Amennyiben a telek kialakult beépítési viszonyai és telekszélessége miatt az épület a 6 méteres oldalkerti méretének a betartása esetén nem építhető be racionálisan (legalább 7 méter széles épület) és az OTÉK-ban előírt építmények közötti legkisebb távolság nem tartható a szomszédos telkek között, úgy az újonnan épült vagy felújításra kerülő épület esetében a tényleges építménymagasság értéke határozza meg az oldalkerti méretet, mely azonban nem lehet kevesebb 4 méternél.
  2. A szomszédos telek felé megtartott minimális (legalább 4 méteres) oldalkert felé néző tetőszakasz kontyolt tetőfelületű is lehet, azonban ezen tetőszakaszon nyílás nem létesíthető. A tetőhéjazat csak nem éghető anyagú lehet.
  3. Az oldalkertek méretét a szabályozási terv szerint is meg lehet határozni.

A szabályozási terven az alábbi jelölések használatosak:

OK =      kötelezően megtartandó legkisebb oldalkerti méret, a szabályozási terv szerinti méretekkel. A telepítési távolságokat ebben az esetben is meg kell tartani."

(3) A "R" 8.§ (11) bekezdés helyére az alábbi rendelkezés kerül:

"(11) A zöldterületi fedettség kötelezően betartandó értékét jelen rendelet összefoglaló övezeti szabályozásának táblázatai határozzák meg. A szabályozási terven jelölt a telek zöldfelülettel fedett, be nem építhető részét legalább háromszintes növényállománnyal kell beültetni, legkésőbb a használatba vételig."

3.§ (1) A "R" 4. számú melléklet Szabályozási jelek összefoglaló táblázata Beépítésre szánt területek lakóterületekre vonatkozó táblázata helyére az alábbi táblázat kerül:


(2) A "R" 4. számú melléklet Szabályozási jelek összefoglaló táblázata Beépítésre szánt területek gazdasági területekre vonatkozó táblázata helyére az alábbi táblázat kerül:


(3) A "R" 4. számú melléklet Szabályozási jelek összefoglaló táblázata Beépítésre szánt területek Különleges területekre vonatkozó táblázata helyére az alábbi táblázat kerül:


4.§ (1) Füzesabony város egységes szerkezetű Belterületi Szabályozási terve módosul a rendelet 1-számú (T-3/M-9/M-1) és 2-számú (T-3/M-9/M-2), valamint a 3-as számú (JELMAGYARÁZATOK) rajzi melléklete szerint.

(2) A Szabályozási Tervben a módosítással nem érintett területrészek szabályozása változatlanul hatályban marad.

5.§ (1) A rendelet a kihirdetést követő 15. napon lép hatályba.

(2) A rendelet a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.

Mellékletek