Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2020. (VIII. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

A költségvetési kiadások készpénzben történő teljesítésének eseteiről

Hatályos: 2020. 08. 27
A költségvetési kiadások készpénzben történő teljesítésének eseteiről
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 109. § (6) bekezdésében adott felhatalmazás alapján Vásárosnamény Város Önkormányzatának, mint helyi önkormányzatnak rendelkeznie kell a kiadások készpénzben történő teljesítésének eseteit szabályozó rendelettel. A rendelet megalkotása jogszabályban előírt kötelezettségünk teljesítésére szolgál.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Meghatározza a rendelet hatályát.
A 2. §-hoz
A 2. § írja elő a költségvetési szervek számára, hogy a banki utalásokat előtérbe kell helyezni a készpénzes kifizetésekkel szemben. Csak az e rendeletben meghatározott esetekben kerülhet sor készpénzzel történő kifizetésre.
A 3. §-hoz
A rendelet 3. §-ában felsorolásra kerülnek azok az esetek, amikor készpénzes kifizetést lehet teljesíteni az Önkormányzat házipénztárából. Az esetek egyik nagyobb körét ölelik fel a személyi jellegű juttatások, melyek többségében az Önkormányzat foglalkoztatottjai munkabérének, kisebb számban pedig az egyéb jogcímen biztosított díjak kifizetését jelentik. A dologi jellegű juttatások az Önkormányzat, annak intézményei és alkalmazottjai munkavégzését könnyítik meg, biztosítva az anyagi eszközöket, és egyéb üzemeltetési-, működtetési szolgáltatásokat.
További pontokba kerültek be a szociális- és gyermekvédelmi ellátások, a városi rendezvényekkel kapcsolatos kiadások, valamint az Önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokkal kapcsolatos kiadások kifizetése. Ezen esetkörök rendeletbe történő beemelésének indoka, hogy a kedvezményezettek a lehető leghamarabb rendelkezhessenek a kifizetett készpénzzel.
A 4. §-hoz
Meghatározza a rendelet hatályba lépésének időpontját.