Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2020 (XI. 3.) önkormányzati rendelete

a Budavári helyi kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 10/2018. (V. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 11. 04- 2020. 11. 04

Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének
22/2020. (XI. 3.) önkormányzati rendelete

a Budavári helyi kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 10/2018.
(V. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról


Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A Budavári helyi kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 10/2018. (V. 25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Kitüntetési rendelet) 1. § (2) bekezdés b) pontja a következő bg) alponttal egészül ki:

(Az (1) bekezdésben foglaltak elismerésére a Képviselő-testület az alábbi helyi kitüntetéseket alapítja:


b) Kitüntető díj:)


„bg) Budavári Szent Borbála Díj”


2. § A Kitüntetési rendelet a következő VIII/A. Fejezettel egészül ki:


VIII/A. Fejezet

A „Budavári Szent Borbála Díj”


20/A. § (1) A „Budavári Szent Borbála Díj” a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kötelékébe tartozó vagy ezen ezred állományában korábban szolgálatot teljesítő azon katonáknak adományozható, akik tűzszerész készenléti szolgálatban, lőszerek és robbanószerek felkutatásában, hatástalanításában és megsemmisítésében vagy vízi aknamentesítésben vettek részt, és ezzel hozzájárultak az I. kerület és lakóinak biztonságához.


(2) A Budavári Szent Borbála Díjból évente egy adományozható.


(3) A Budavári Szent Borbála Díj adományozására e rendelet 3. § (1) bekezdés a)-c) pontjában foglaltakon kívül javaslatot tehet a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred mindenkori parancsnoka és parancsnokhelyettese.


(4) A Budavári Szent Borbála Díj a tűzszerészek napján, szeptember 28-án kerül adományozásra. Ha az adományozás e napon nem lehetséges, a Képviselő-testület más alkalmas napot is megállapíthat a díj átadására.


20/B. § (1) A Budavári Szent Borbála Díj adományozása során díszoklevél és pénzjutalom jár.


(2) A Budavári Szent Borbála Díjjal járó pénzjutalom összege bruttó 500.000 forint.”


3. § A Kitüntetési rendelet 18. § (3) bekezdésében a „Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Észak-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltsége” szövegrész helyébe a „hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervének illetékes katasztrófavédelmi kirendeltsége” szöveg lép.


4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Budapest, 2020. október 22.





Váradiné Naszályi Márta

polgármester





dr. Tarjányi Tamás

jegyző



A rendelet kihirdetése a mai napon megtörtént:


Budapest, 2020. november 3.



dr. Tarjányi Tamás

jegyző