Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2020. (XII.10.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X. 9.) önkormányzati rendelet hatálybalépésével összefüggésben egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2020. 12. 11- 2020. 12. 11

Budapest Főváros XV. Kerületi Önkormányzat polgármestere mint a Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testülete feladat- és hatáskörének a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti gyakorlója az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:




1. §


(1) Az Önkormányzat jelképei, valamint a Rákospalota-Pestújhely-Újpalota név használatáról szóló 31/1999. (XI. 1.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Jelképrendelet) 3. § (3) bekezdésében „a Jogi Bizottság” szövegrész helyébe „az Önkormányzat jelképeinek védelmével összefüggő feladatokat ellátó bizottság (a továbbiakban: Bizottság)” szöveg lép.


(2) Hatályát veszti a Jelképrendelet

  1. 1/A. § (2) bekezdésében az „ , illetve lobogója (a továbbiakban: zászló)”
  2. 6. § (1) bekezdésében a „és lobogóját”
  3. 6. § (2) bekezdés a) pontjában a „(lobogója)”
  4. 6. § (5) bekezdésében az „és lobogójának”

szövegrész.


2. §


Hatályát veszti az önkormányzati biztosról szóló 42/2000. (X. 26.) önkormányzati rendelet.


3. §

 

A külföldi és más helyi önkormányzatokkal történő kapcsolattartásról szóló 12/2001. (IV. 28.) önkormányzati rendelet 5. §-ában a „Kulturális Bizottság” szövegrész helyébe a „közművelődéssel összefüggő feladatokat ellátó bizottság” szöveg lép.


4. §


A helyi környezet védelméről szóló 20/2002. (VII. 2.) önkormányzati rendelet 5/D. §-ában a „Kerületfejlesztési Bizottság” szövegrész helyébe a „környezetvédelemmel összefüggő feladatokat ellátó bizottság” szöveg lép.


5. §


(1) A lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 26/2003. (VI. 30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Lakásrendelet) 2. § (1) bekezdés c) pontjában a „Népjóléti Bizottság” szövegrész helyébe a „lakásgazdálkodással összefüggő feladatokat ellátó bizottság (a továbbiakban: Bizottság)” szöveg lép.


(2) Hatályát veszti a Lakásrendelet

  1. 4/A. § (10) bekezdésében, 5. § (6) és (7) bekezdésében, 6. § (2) bekezdésében, 7. § (5) bekezdés b) és e) pontjában, 12. § (8) bekezdésében, 13. § (3) és (7) bekezdésében, 14. § (3) bekezdés c) pontjában és (5) bekezdésében, 29. § (5) bekezdésében, 40. § (8) bekezdésében és (15) bekezdésében, valamint az 58. § (5)-(7) bekezdésében a „Népjóléti”
  2. 7. § (5) bekezdés c) pontjában „- a Pénzügyi Bizottság javaslatára -”
  3. 10. § (7) bekezdésében „a Népjóléti Bizottság javaslata alapján”

szövegrész.


6. §


(1) A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról szóló 41/2003. (XII. 8.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Gyermekjóléti rendelet) 7. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) A bölcsődékben működő érdekképviseleti fórumok a szervezeti és működési szabályzatban jóváhagyott ügyekben intézkedést kezdeményezhetnek. A kezdeményezésről a bölcsődei ellátással összefüggő feladatokat ellátó bizottság dönt.”


(2) A Gyermekjóléti rendelet 7. § (4) bekezdés felvezető szövegében a „Népjóléti Bizottság” szövegrész helyébe a „bölcsődei ellátással összefüggő feladatokat ellátó bizottság” szöveg lép.


7. §


(1) A XV. kerület Önkormányzatának tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének szabályairól szóló 17/2004. (IV. 1.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Elidegenítési rendelet) 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket az (1) bekezdésben meghatározott előterjesztésben tett javaslat alapján az e rendeletben szabályozott hatáskör és értékhatár szerint a vagyongazdálkodással összefüggő feladatokat ellátó bizottság vagy a Kt. gyakorolja.”


(2) Az Elidegenítési rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„5. § (1) Versenytárgyalás kiírásáról a Kt. dönt, ha a lakás vagy helyiség piaci forgalmi értéke a nettó 20.000.000.- Ft-ot meghaladja, és az elidegenítés egyéb feltételei is fennállnak.


(2) Értékhatártól függetlenül, a Kt. dönt azon a lakások, helyiségek és egyéb vagyonrészek elidegenítéséről szükség esetén a vagyontárgy tehermentességéről szóló rendelkezéssel egyidejűleg:

  1. külön kijelöléssel azokról, amelyek az 1. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott épületekben vannak,
  2. amelynek vételére olyan vevő (befektető) jelentkezett, aki ajánlatával foglalkoztatáspolitikai vagy más közérdeket szolgál,
  3. külön kijelöléssel értékarányos lakó és egyéb ingatlanok adásvétellel vegyes cseréje útján,
  4. külön kijelöléssel az elővásárlási joggal érintett, és bérleti joggal terhelt lakások, helyiségek kívülállók részére, árverésen kívüli elidegenítéséről,
  5. az elidegenítés során kötött szerződések módosításáról, megszüntetéséről, az árajánlatban szereplő vételár módosításáról az egyéb jogszabályokra figyelemmel kivéve az e rendelet 17-18. §-ában meghatározott kedvezményeket tartalmazó megállapodásokat.


(3) A kizárólagosan önkormányzati tulajdonú lakásokat és helyiségeket egybefoglaló:

  1. épületek címjegyzékét a Kt. módosíthatja,
  2. épületben lévő lakás, és helyiség elidegenítéséről, a 100%-os önkormányzati tulajdonhányad megbontásáról a Kt. dönt.”


(3) Az Elidegenítési rendelet 5. §-át követő alcímben és a 6. § (1) bekezdésében a „Népjóléti Bizottság” szövegrész helyébe a „lakásgazdálkodással összefüggő feladatokat ellátó bizottság” szöveg lép.


(4) Az Elidegenítési rendelet 11. § (12) bekezdésében, a 14. § (1) bekezdésében, a 18. § (7) bekezdésében és a 20. § (1) bekezdésében a „Pénzügyi Bizottság” szövegrész helyébe a „vagyongazdálkodással összefüggő feladatokat ellátó bizottság” szöveg lép.


(5) Hatályát veszti az Elidegenítési rendelet 14. § (6) bekezdésében az „és a Pénzügyi Bizottság előzetes javaslata” szövegrész.


8. §


A lakásfenntartási támogatásokról szóló 27/2004. (VI. 9.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdésében és a 8. § (3) bekezdésében a „Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottság” szövegrész helyébe a „szociális ellátásokkal összefüggő feladatokat ellátó bizottság” szöveg lép.


9. §


A szociális szolgáltatásokról szóló 7/2005. (IV. 4.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdés felvezető szövegében és (2) bekezdésében a „Népjóléti Bizottság” szövegrész helyébe a „szociális ellátásokkal összefüggő feladatokat ellátó bizottság” szöveg lép.


10. §


(1) A helyi támogatásról és a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatásáról szóló 31/2006. (XII. 7.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Lakástámogatási rendelet) 3. § (3) bekezdésében a „Népjóléti Bizottság” szövegrész helyébe a „szociális ellátásokkal összefüggő feladatokat ellátó bizottság (a továbbiakban: Bizottság)” szöveg lép.


(2) Hatályát veszti a Lakástámogatási rendelet 4. § (7) bekezdésében, 8. § (1) bekezdésében és a 9. § (3) bekezdésében a „Népjóléti” szövegrész.

11. §


A civil szervezetek pályázati önkormányzati támogatásáról szóló 4/2011. (II. 22.) önkormányzati rendelet 9. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) Az elszámolás elfogadásáról a Képviselő-testület dönt.”


12. §


(1) A köztéri műalkotások állításának rendjéről szóló 14/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Műalkotás rendelet) 4. § (5)-(7) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5) A benyújtott kezdeményezésről - amennyiben a (3) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelel -

a) művészeti alkotás kerületi önkormányzati tulajdonú közterületen és épületen való elhelyezéséről, áthelyezéséről, lebontásáról és felújításáról a Képviselő-testület dönt;

b) művészeti alkotásnak nem minősülő emlékkő, emlékoszlop elhelyezéséről, áthelyezéséről, cseréjéről, szövegének megváltoztatásáról vagy eltávolításáról a Képviselő-testület dönt;

c) művészeti alkotásnak nem minősülő szöveges emléktábla elhelyezéséről, áthelyezéséről, cseréjéről, szövegének megváltoztatásáról vagy eltávolításáról a közművelődéssel összefüggő feladatokat ellátó bizottság dönt.


(6) Nem önkormányzati épületen elhelyezendő művészeti alkotást a közművelődéssel összefüggő feladatokat ellátó bizottság véleményezi.


(7) A Képviselő-testület dönt Budapest Főváros Önkormányzatának megkereséséről, ha annak tárgya a Budapest Főváros Önkormányzatának tulajdonában álló közterületen vagy épületen műalkotás elhelyezése.”


(2) A Műalkotás rendelet 5. § (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Meghívásos pályázat esetén a tervezésre legalább három művészt kell felkérni.”


(3) A Műalkotás rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„6. § A 4. § (5) bekezdés c) pont esetében három ajánlat bekérése alapján hoz döntést a bizottság.”


13. §


(1) A vagyongazdálkodás szabályairól szóló 33/2013. (IX. 30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Vagyonrendelet) 15/A. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


[Önkormányzati nemzeti vagyon ingyenes vagy kedvezményes hasznosítása esetében]


„b) 1.000.000 Ft feletti és a mindenkori költségvetési törvényben a versenyeztetésre megállapított egyedi forgalmi értékhatárig a vagyongazdálkodással összefüggő feladatokat ellátó bizottság,”


(2) A Vagyonrendelet

  1. 20. § (1) bekezdésében, a 22. § (6) bekezdésében, a 24. § (2) bekezdés a) pontjában, a 25. § (1) bekezdés b) pontjában, 25. § (2) bekezdés a) pontjában, 25. § (3) bekezdés a) pontjában, valamint 26. § a) pontjában a „Pénzügyi Bizottság” szövegrész helyébe a „vagyongazdálkodással összefüggő feladatokat ellátó bizottság”,
  2. 27/B. § (5) bekezdésében a „Pénzügyi Bizottságnak” szövegrész helyébe a „vagyongazdálkodással összefüggő feladatokat ellátó bizottságnak”

szöveg lép.


(3) Hatályát veszti a Vagyonrendelet

a) 13. § (9) bekezdésében „- a Pénzügyi Bizottság és a Népjóléti Bizottság javaslata alapján” szövegrész,

b) a 24. § (1) bekezdésében „ ,az illetékes szakmai bizottság véleményezése mellett” szövegrész.


14. §


A Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 35/2013. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdés b) pontjában, a 13. § (2) bekezdés felvezető szövegében és (3) bekezdésében a „Pénzügyi Bizottság” szövegrész helyébe a „közterület-használattal összefüggő feladatokat ellátó bizottság” szöveg lép.


15. §


Az önkormányzat testnevelési és sportfeladatairól szóló 1/2014. (I. 6.) önkormányzati rendelet 4/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„4/A. § A sportszervezettel kötendő, legfeljebb 5 évre szóló együttműködési megállapodás megkötéséről a Képviselő-testület dönt.”


16. §


(1) Az önkormányzati képviselő, a nem képviselő bizottsági tag és a tanácsnok tiszteletdíjáról és természetbeni juttatásairól szóló 33/2014. (XI. 10.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Tiszteletdíj rendelet) 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendelet szerint dönteni kell a tiszteletdíj mérsékléséről, ha a képviselő a tárgyhónapban tartott képviselő-testületi ülés, - több ülés esetén - ülések döntéshozatalaitól igazolatlanul távol marad.”


(2) Hatályát veszti a Tiszteletdíj rendelet

  1. 1. § (2) bekezdése,
  2. 4. § (8) bekezdése.


17. §


A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 5/2015. (II. 5.) önkormányzati rendelet 3. § (7) bekezdésében a „Népjóléti Bizottság” szövegrész helyébe a „szociális ellátásokkal összefüggő feladatokat ellátó bizottság” szöveg lép.


18. §


A nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának a feltételeiről szóló 25/2015. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdésében a „Pénzügyi Bizottság” szövegrész helyébe a „vagyongazdálkodással összefüggő feladatokat ellátó bizottság” szöveg lép


19. §


A XV. kerületben élő vagy tanuló fiatalok önkormányzati elismeréséről és támogatásáról szóló 14/2017. (VI. 8.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„5. § A Pallasz Athéné-díjat a közneveléssel összefüggő feladatokat ellátó bizottság (a továbbiakban: Bizottság) adományozza.”


20. §


Az Önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 21/2018. (X. 11.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdésében a „Képviselő-testület által létrehozott illetékes” szövegrész helyébe a „közművelődéssel összefüggő feladatokat ellátó” szöveg lép.


21. §


A Nyugdíjasházban levő lakások bérletéről szóló 32/2018. (XII. 13.) önkormányzati rendelet 10. §-ában a „szociális ügyekért felelős” szövegrész helyébe a „lakásgazdálkodással összefüggő feladatokat ellátó” szöveg lép.


22. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.




dr. Filipsz Andrea sk.

Cserdiné Németh Angéla sk.

jegyző

polgármester


Mellékletek