Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2020. (VIII. 12.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 08. 13- 2020. 08. 12

Göd Város Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, illetőleg (2) bekezdésben foglalt, továbbá a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. tv. (továbbiakban Gyvt) 18. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Önkormányzat által nyújtható gyermekvédelmi ellátásokról az alábbi rendeletet alkotja.

1. §


Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 1. § (2) bekezdésének c) pontja helyére az alábbi szöveg kerül:

„Az Önkormányzat rászorultság alapján differenciáltan nyújtja az ellátásokat, melynek során kiemelt figyelmet fordít a méltányosságra.”

2. §


Az R. 4. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt szöveg helyére az alábbi szövegrész kerül:

„Göd Város Önkormányzat Képviselőtestületének szociális ügyekért felelős bizottsága: Göd Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatában szociális ügyek intézésével felruházott bizottsága (továbbiakban: Bizottság)”

3. §


Az R. I. fejezet 2. cím alatt, valamint a II. fejezet alatt említett „Jegyző” megnevezések „Bizottság” megnevezésre változnak.

4. §


Az R. 14. § foglalt szövege az alábbi szövegre változik:

„(1) Beiskolázási támogatásban az a gyermek részesíthető, akinek a szülője, illetőleg törvényes képviselője az oktatással kapcsolatos anyagi terheket, különös tekintettel a tanszerek vásárlására, szociális helyzete miatt megfizetni csak részben képes, illetőleg nem képes, és a család egy főre jutó jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének két és félszeresét, továbbá a gyermek alapfokú, vagy középfokú oktatási intézményben folytatja tanulmányait.

(2) A beiskolázási támogatás összegét – a rendelkezésre álló keretösszegen belül - gyermekenként számítva a Bizottság állapítja meg évente.

(3) A beiskolázási támogatásra irányuló kérelmet a Polgármesteri Hivatalnál lehet benyújtani. A benyújtási határidő minden tárgy év július 31.

(4) A jogosultságról a Bizottság mérlegelési jogkörben dönt.

(5) A Bizottság elutasítja a kérelmet, ha a kérelmező a (3) bekezdésben foglalt határidőt elmulasztotta, vagy ha élet- és jövedelmi viszonyai nem felelnek meg az (1) bekezdésben foglalt feltételeknek.

(6) A megítélt támogatás összegének felvételére a szülő, illetve a törvényes képviselő jogosult.

(7) Amennyiben a Bizottság indokoltnak tartja utólagos elszámolási kötelezettséget írhat elő a támogatásban részesülő számára.”

5. §


Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



                         Balogh Csaba                                                        dr. Szinay József

                          polgármester h.                                                       címzetes főjegyző

Kihirdetési záradék:


A rendelet a Gödi Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2020. év augusztus hó 12. napján kihirdetésre került. A kifüggesztés időtartama 30 nap.



                                                                                                       dr. Szinay József

                                                                                         címzetes főjegyző