Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 3/2020 (III.11.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 03. 12- 2020. 03. 11

Váralja Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1 bekezdés a.) pontjában és (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 18. § a) pontjában, 26. §-ban, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében és 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a következőket rendeli el:


1.§ (1) Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete a szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Rendelet) 7.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(2) A támogatás iránti kérelmet a Rendelet 5. melléklete szerinti nyomtatványon minden év augusztus 1. napjától, szeptember 30. napjáig lehet benyújtani.


(2) A Rendelet 7.§ (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: 

(3) A támogatás összege általános iskolai és középiskolai tanulói jogviszony esetén 20.000 Ft, főiskolai és egyetemi hallgatói jogviszony esetén 25.000 Ft.


2.§ A Rendelet 7/B.§ helyébe a következő rendelkezés lép:

Váralja Község Önkormányzata a Váralján bejelentett lakóhellyel rendelkező és általános iskolában tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermekek táborozásához személyenként, napi 2.500 Ft támogatást biztosít. A támogatás összege évente legfeljebb 20.000 Ft lehet.


3.§ (1) A Rendelet 7/E.§ (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) Új vagy használt lakás megvásárlásához, társas vagy családi ház építéséhez 250.000 Ft támogatás nyújtható olyan család, illetőleg egyedülálló nagykorú személy részére, aki első alkalommal jut saját tulajdonú lakáshoz, vagy házhoz. A támogatási összeg nem haladhatja meg az ingatlan vételárának 50%-át.


(2) A Rendelet 7/E.§-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

(6) A támogatott vállalja, hogy a támogatás folyósított számított 5 évig, életvitelszerűen Váralján él, a településen állandó vagy tartózkodási helyet létesít. A kérelmező a támogatást a mindenkori jegybanki alapkamattal növelt összegben köteles visszafizetni az önkormányzat részére, amennyiben a kérelem elbírálását követő 5 éven belül az ingatlant - amelyre tekintettel a támogatást megítélték számára – elidegeníti, birtokából kikerül, vagy a lakcím nyilvántartás alapján megállapítást nyer, hogy lakó-,/tartózkodási hellyel a településen nem rendelkezik. Az ingatlan tulajdonjogának változását annak megtörténtétől számított 15 napon belül köteles írásban az önkormányzatnak bejelenteni.


4.§ A Rendelet a következő 7/G.§-al egészül ki:

Újszülöttek támogatása

7/G.§ Az önkormányzat egy alkalommal 30.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyújt a gyermekét saját háztartásában nevelő szülőnek, gondviselőnek, a gyermek 1 éves koráig. A támogatási kérelmet a rendelet 14. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani.


5.§ A Rendelet 4.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

A 6.§, 7.§, 7/A.§, a 7/B.§, 7/C.§, a 7/E.§, 7/F.§, 7/G.§, a 9.§ és 10.§ alapján megállapított települési támogatás esetében a vagyoni helyzetet nem kell vizsgálni.


6.§ A Rendelet 11.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(3) A támogatás összege pénzbeli támogatás esetén 10.000 Ft-ig terjedhet. Az egy személy részére, egy naptári évben nyújtott pénzbeli támogatás összege nem haladhatja meg a 10.000 Ft-ot.


7.§ A Rendelet 15.§ (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

Az Őszikék Szociális Intézmény szociális étkeztetés keretében, azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről gondoskodik elvitellel, vagy kiszállítással, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani különösen:

            a.) 65 év feletti kor,

            b.) egészségi állapotuk,

            c.) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

            d.) szenvedélybetegségük, vagy

            e.) hajléktalanságuk miatt.


8.§ A Rendelet 19.§ (2) bekezdése első három mondata helyébe a következő rendelkezés lép:


(2) Az intézményekben nyújtott egyes ellátásokért, az azt igénybe vevők térítési díjat fizetnek. (személyi térítési díj) A személyi térítési díjat utólag, a teljesített naptári hónap lezárását követő hó 15. napjáig kell megfizetni. A szociális alapszolgáltatás személyi térítési díjának megállapításánál:


9.§ A Rendelet 1-13. melléklete helyébe e rendelet 1-13. melléklete lép.


10.§ A Rendelet jelen rendelet 14. mellékletével egészül ki.


11.§ E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit a hatályba lépés napjától benyújtott támogatási kérelmek esetében kell alkalmazni.


Váralja, 2020. március 10.


Sziebert Éva                                    Dr. Puskásné Dr. Szeghy Petra
             polgármester                                                        jegyző

Jelen rendelet kihirdetésének napja:


Váralja, 2020. március 11.


Dr. Puskásné Dr. Szeghy Petra
                    jegyző

Mellékletek