Kiskunmajsa Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 30/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 38/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2021. 01. 01

Kiskunmajsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Kiskunmajsa Város Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelettel kihirdetett vészhelyzetben, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló CLXXXIX törvény 13.§ (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény 37. § (4) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. §


Kiskunmajsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 38/2015. (XI.30.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: R.) 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény, valamint az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.”


2. §


A R. 1. § (3) bekezdés f) pontja helyébe ezen rendelkezés f) pontja lép, illetve kiegészül a g) -i) pontokkal:


„f) Lakóingatlan: lakás céljára létesített és az ingatlan –nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen: a garázs, a műhely, az üzlet, a gazdasági épület. 

g) Üdülő: az ingatlan –nyilvántartásban üdülőként (üdülőépület, hétvégi ház, apartman, nyaraló, csónakház) feltüntetett vagy ilyenként feltüntetésre váró építmény.

h) Szálláshely-kezelő szoftver: a szálláshely-szolgáltató által kötelezően használt olyan informatikai program, mely a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára adatok továbbítására alkalmas. 

i) Sportcsarnok: az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés szerint sportcsarnok - vagy a széljegy szerint ilyenként feltüntetésre váró ingatlan, ingatlanrész, feltéve, ha az az ingatlan-nyilvántartási eljárás, melynek megindítását a széljegy tanúsítja, bejegyzéssel zárul -, ide nem értve a földrészleten létesített, de a sporttevékenység végzéséhez vagy az e célt szolgáló létesítmény fenntartásához közvetlenül nem szükséges ingatlanrészt (szálloda, irodaház, bevásárlóközpont, üzlethelyiségek, és az építési szabályok szerint ezekhez kialakított parkolóhelyek, stb.), akkor is, ha az a sportcsarnok ingatlannal egybeépült, vagy az ingatlan-nyilvántartásban önálló ingatlanként nem szerepel.”


3. §


A R. 2. § a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„ a) az adóköteles építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.”


4. §


A R. 3. § 3.) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„ 3.)   III. körzet

Kiskunmajsa közigazgatási területének a rendelet 2. mellékleteként Ipari Park néven, szereplő területén elhelyezkedő építmények.”


5. §


A R. 4. § 1.) , 3.) és 8.) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:


„ 1.) I. körzet

 Kiskunmajsa közigazgatási területe, kivétel a 2.)-8.) bekezdésben felsorolt esetekben az  építmények vonatkozásában az adóalap után 200 Ft/m.2”

 „3.) Kiskunmajsa közigazgatási területének a rendelet 2. mellékleteként Ipari Park néven szereplő területén az építmények vonatkozásában- az építményekben végzett tevékenység jellegétől függetlenül- az adóalap után 100 Ft/m2.”

 „8.) Sportcsarnok rendeltetésű építmények vonatkozásában, melyek Kiskunmajsa Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 22/2020.(IX.24.) önkormányzati rendelet 23. § (1) bekezdése alapján „Sp” jelű sportolási célú különleges építési övezetben  megjelölt helyen található az adóalap után 100 Ft/m2.”

6. §


A R. 8. § 1.) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„ 1.) I. körzet

 Kiskunmajsa közigazgatási területe, kivétel a 2.) bekezdésben felsorolt esetekben a telkek     vonatkozásában az adóalap után 0 Ft/m2.”


7. §


A R. 9. § 3) bekezdése helyébe e rendelkezés 3) bekezdése lép és kiegészül a 4) bekezdéssel:


„ 3) Mentes az I. körzetben lévő magánszemély tulajdonában lévő lakóingatlanhoz tartozó telek.

4) Mentes a II. körzetben lévő ingatlan-nyilvántartásban üdülőként feltüntetett építményhez tartozó telek.”


8. §


A R. 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„12. §

  1. Az adóbeszedésre kötelezett az önkormányzati adóhatóság részére a megfelelő nyomtatványon a tárgyhónapot követő hó 15-ig az adómentes és az adóköteles éjszakákról bevallást készít, illetve az általa beszedett idegenforgalmi adót az adóbevallás benyújtására nyitva álló határnapig fizeti meg. Amennyiben az adó beszedésére kötelezett az adó beszedését elmulasztja, úgy az adót az adó beszedésére kötelezettnek kell megfizetnie.
  2. A szálláshely- szolgáltató köteles olyan szálláshely-kezelő szoftvert használni, mely vendégnyilvántartás vezetésére és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára adatok továbbítására alkalmas. Ezen túl az idegenforgalmi adóbevallás elkészítéséhez tartalmazza a vendég és az adóbeszedő azonosításához szükséges adatokat, továbbá az idegenforgalmi adóalap, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 31.§-ában biztosított adómentességek és az idegenforgalmi adó összege megállapításához szükséges további adatokat olyan formában, hogy az az önkormányzati adóhatósági ellenőrzésre is alkalmas legyen.
  3. Az adó beszedésére kötelezett szállásadónak a Htv. 31.§-ban tételesen felsorolt adómentességre jogosító tartózkodást igazolnia kell, - az igazolásokról készült másolatokat a bevallások mellékleteként továbbítani az önkormányzati adóhatóság felé - ennek hiányában az idegenforgalmi adót be kell szednie, illetve meg kell fizetnie. A munkavégzés céljából az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély esetén a mentesség igazolásához az 1. melléklet kitöltése szükséges.”


9. §


A R. 13. § 1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) Az iparűzési tevékenység esetén 2 %.”


10. §


A R. 1. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.


11. §


A R. 2. § b) pontja, 4. § 9.) bekezdése és a 13. § 2) bekezdése hatályon kívül helyezésre kerül.


12. §


E rendelet 2021. január 1. napján lép hatályba és a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.



Kiskunmajsa, 2020. november 30.


                                                Némethné dr. Varga Tímea Gabriella

                                                           jegyző tartós távollétében és helyett



Patkós Zsolt                                                             Váradiné dr. Tóth Zsuzsanna

polgármester                                                                        aljegyző


A rendelet kihirdetve:

Kiskunmajsa, 2020. november 30.                         Némethné dr. Varga Tímea Gabriella

 jegyző tartós távollétében és helyett


Váradiné dr. Tóth Zsuzsanna

 aljegyző

Mellékletek