Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének 35/2020 (X.29.) önkormányzati rendelete

a Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 22/2019. (X.30.) önkormányzati rendelet módosításról

Hatályos: 2020. 10. 29- 2020. 11. 02

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. §


Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 22/2019. (X. 30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SZMSZ) VIII. fejezete (Előterjesztések, módosító javaslatok) az alábbi 47/A. §-szal egészül ki:


„(1) A 44. §-ban meghatározott előterjesztésre jogosultak különösen a járványügyi helyzet kapcsán az egészségügyi állapotuk miatt a Képviselő-testületi ülésen személyes jelenlétükben való akadályoztatásuk esetén jogosultak az ülésén elektronikus hírközlő eszköz igénybevételével részt venni. A részvétel e rendelet 34. §-ában meghatározott szavazásra nem jogosít.”


(2) Az (1) bekezdés szerinti akadályoztatásról az előterjesztő legkésőbb az ülést megelőző munkanap 10.00 óráig jelezheti az akadályoztatásának tényét írásban, elsősorban szak / orvosi igazolással alátámasztva a polgármesternek.


(3) Az (1)-(2) bekezdésekben foglalt rendelkezéseket a módosító javaslat előterjesztőjére is megfelelően kell alkalmazni.”



2. §


Az SZMSZ 1. számú mellékletének 2. 2.10. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


A Bizottság dönt az a)-h) pont tárgyában meghatározott mindenkor hatályos önkormányzati rendeletekben nevesített, a Bizottság hatáskörébe utalt alábbi ügyekben:

a)  az önkormányzati kitüntetésekről és elismerő címekről

b) az Újpest Kiváló Tanulója, az Újpest Kiváló Diáksportolója és a Kiváló Diákközösségi Munkáért díjakról

c) az Újpesti Diákösztöndíjakról

d) az egyes közösségi célú önkormányzati támogatásokról

e) az emléktábla-állításról

f) a közművelődésről

g)  az Önkormányzat testnevelési és sportfeladatairól

h) az Újpest Gyermekeiért Jótékonysági Alap felhasználásáról,

valamint ellátja a fent tárgykörében meghatározott rendeletekben nevesített, a Bizottság feladatkörébe utalt egyéb feladatokat.




3. §


Az SZMSZ 4. számú melléklet II. (A Közművelődési és Oktatási Bizottságra átruházott hatáskörök) az alábbi 2. ponttal egészül ki.


Sor-szám

Az átruházott hatáskör címzettje

A feladat-és hatáskör átruházásáról szóló döntés

Az átruházott feladat-és hatáskör tartalma

2.

Közművelődési és Oktatási Bizottság

az Újpest Gyermekeiért Jótékonysági Alap (UGYJA) létrehozásáról és felhasználásáról szóló 38/2020. (X.30.) számú rendelete 7. § (1) bekezdés

Az Alap felhasználásáról – támogatás(ok) odaítéléséről – e rendelettel átruházott hatáskörében az Önkormányzat Képviselő-testületének Közművelődési és Oktatási Bizottsága dönt.



4. §


Az SZMSZ 1. számú mellékletének 3. 3.7. pontjába az alábbi rendelkezés lép:


„A Bizottság dönt az a)-f) pont tárgyában meghatározott mindenkor hatályos önkormányzati rendeletekben nevesített, a Bizottság hatáskörébe utalt alábbi ügyekben:

a)  a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról,

b) a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról,

c) a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások formáiról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjról,

d) az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérbeadásának szabályairól és a bérleti jogviszony feltételeiről,

e)  a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatásáról

f) az önkormányzati kitüntetésekről és elismerő címekről,

valamint ellátja a fent tárgykörében meghatározott rendeletekben nevesített, a Bizottság feladatkörébe utalt egyéb feladatokat.”


5. §


Jelen rendelet 1. és 4. §-a 2020. október 29. napján 17 óra 31 perckor, 2. és 3. §-a 2020. november 1. napján lép hatályba.




Dr. Dallos Andrea

Déri Tibor

jegyző

polgármester






Záradék:

A rendelet 2020. október 29-én 17 óra 35 perckor az Önkormányzat hivatalos hirdetőtábláján kifüggesztésre, az Önkormányzat hivatalos honlapján közzétételre került.



                                              

           

                                                                                                                                                                                                                                                        Dr. Dallos Andrea

                                                                                                                                                                                                                                                                                jegyző


Általános indokolás


I. A COVID-19 járványhelyzet miatt szükségessé vált a Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 22/2019. (X. 30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SZMSZ) módosítása. Az SZMSZ 47/A. §-szal egészül ki, amely tartalmazza az eljárásrendet abban az esetben, ha az előterjesztő (beleértve a módosító javaslat előterjesztőjét is) egészségi állapota miatt a Képviselő-testület ülésén nem tud megjelenni.


II. A Közművelődési és Oktatási Bizottság feladat- és hatáskörének kiegészítése


A Képviselő-testület az Újpest Gyermekeiért Jótékonysági Alap létrehozásáról és felhasználásáról szóló 38/2020. (X.30.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdés alapján az Újpest Gyermekeiért Jótékonysági Alap (a továbbiakban: Alap) felhasználásáról – a támogatás(ok) odaítéléséről –  átruházott hatáskörben az Önkormányzat Képviselő-testületének Közművelődési és Oktatási Bizottsága (a továbbiakban: KOB) dönt. E rendelkezések szerint a KOB döntési hatásköre átruházott hatáskörben bővül. Ezért szükséges az SZMSZ 1. számú melléklet 2. 2.10. pontjának h) alponttal történő kiegészítése, valamint a KOB-ra átruházott hatáskörökről szóló 4. számú melléklet kiegészítése az SZMSZ 1. számú melléklete 2. 2.10. pontjának h) alpontja szerinti átruházott hatáskörrel.


III. Népjóléti és Lakásügyi Bizottság feladat-és hatáskörének pontosítása


A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Lakás tv.) 34. § (1) bekezdése szerint „az önkormányzati lakások lakbérének mértékét […] önkormányzati rendelet állapítja meg”.


Az SZMSZ 1. számú melléklete 3. pontja – az SZMSZ 59. §-a alapján – rendelkezik a Népjóléti és Lakásügyi Bizottság (a továbbiakban: NLB) feladat-és hatásköréről. A 3.7. pont az NLB döntési jogköreit tartalmazza, amely felsorolásban az e) pont arról rendelkezik, hogy „a Bizottság dönt az Önkormányzat tulajdonában álló lakások lakbérének mértékéről”.


A Lakás tv.  34. § (1) bekezdés kógens (eltérést nem engedő) szabályként írja elő, hogy önkormányzati tulajdonú lakások esetén a lakbér mértékét csak és kizárólag önkormányzati rendelet állapíthatja meg. Az SZMSZ 1. számú melléklet 3. 3.7. e) pontja – amikor az NLB hatáskörébe utalja a lakbér mértékéről való döntést – nincs összhangban ezen jogszabályi előírással.


Tekintettel a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 42. § 1. pontjára, amely szerint „a képviselő-testület hatásköréből nem ruházható át: a rendeletalkotás”, továbbá az Alaptörvény 32. cikk (3) bekezdésében foglaltakra, amely szerint „az önkormányzati rendelet más jogszabállyal nem lehet ellentétes”, az következik, hogy jelen Módosítás tárgyát képező önkormányzati feladat, az önkormányzati lakás lakbérmértékéről való döntés címzettje (jogosultja és kötelezettje) a Képviselő-testület, azt a Bizottságra nem ruházhatja át.


IV. Összegzés


Fentieknél fogva, a hatályos jogszabályi – így különösen az Alaptörvény, az Mötv., valamint a Lakás tv. – rendelkezésekkel való összhang biztosítása érdekében szükségessé vált a Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 22/2019. (X. 30.) önkormányzati rendeletének módosítása. Jelen Módosítás következtében az SZMSZ-ben (1) szabályozásra kerül az előterjesztő egészségügyi állapota miatti Képviselő-testületi ülésen való személyes jelenlétében való akadályoztatása esetén az elektronikus hírközlő eszköz igénybevételével való részvételének alapvető eljárásrendje, (2) kiegészítésre kerül a Közművelődési és Oktatási Bizottság feladat-és hatásköre, valamint (3) pontosításra kerül a Népjóléti és Lakásügyi Bizottság feladat-és hatásköre különös tekintettel az önkormányzati tulajdonban álló lakások lakbérének mértékéről való döntés vonatkozásában.



Részletes indokolás


1. §-hoz


A COVID-19 járványhelyzet miatt az SZMSZ 47/A. §-szal egészül ki, amely tartalmazza az eljárásrendet abban az esetben, ha az előterjesztő (beleértve a módosító javaslat előterjesztőjét is) egészségi állapota miatt a Képviselő-testület ülésén nem tud megjelenni.


2. §-hoz


A Képviselő-testület az Újpest Gyermekeiért Jótékonysági Alap létrehozásáról és felhasználásáról szóló 38/2020. (X.30.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdés alapján az Alap felhasználásáról átruházott hatáskörben a KOB dönt. A KOB döntési hatásköre átruházott hatáskörben bővülése miatt szükséges az SZMSZ 1. számú melléklet 2. 2.10. pontjának módosítása, az új átruházott hatáskörrel való kiegészítése.


3. §-hoz


Az SZMSZ 4. számú melléklet II. pontja a Képviselő-testület KOB-ra átruházott hatásköreit tartalmazza, amelyek közé új átruházott hatáskörként bekerül az Alap felhasználásáról – támogatás(ok) odaítéléséről a KOB dönt.


4. §-hoz


A jogszabályi előírásokban – így különösen a Lakás tv. 34. § (1) bekezdésében – foglaltaknak való megfelelőség miatt kikerül a Bizottság feladat-és hatásköréből az önkormányzati lakások lakbérmértékéről való döntés.


5. §-hoz


Hatályba léptető rendelkezés.



Előzetes Hatásvizsgálat


A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény rendelkezései értelmében a jogszabály-tervezet várható következményeiről tájékoztatni kell a Képviselő-testületet.

Társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai

A rendelet-módosításnak nincs társadalmi, gazdasági és költségvetési hatása.

A rendelet-módosítás társadalmi hatása

A rendelet-módosításnak társadalmi hatása nincs.

Környezeti és egészségi következményei

A rendelet-módosításnak környezeti és egészségügyi következményei nincsenek.

Adminisztratív terheket befolyásoló hatásai

A rendelet-módosításnak adminisztratív terheket befolyásoló hatása nincs.

Jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következménye)

A Képviselő-testület az Újpest Gyermekeiért Jótékonysági Alap létrehozásáról és felhasználásáról szóló 38/2020. (X.30.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdés alapján az Alap felhasználásáról átruházott hatáskörben az Önkormányzat Képviselő-testületének Közművelődési és Oktatási Bizottsága (a továbbiakban: KOB) dönt. A KOB döntési hatásköre átruházott hatáskörben bővülése miatt szükséges az SZMSZ módosítása.

A rendelet-módosítás a hatályos jogszabályi – így különösen az Alaptörvény, továbbá az Mötv., valamint a Lakás tv. – rendelkezésekkel való összhang biztosítása érdekében vált szükségessé. A jelen Módosítás következtében kikerül a Népjóléti és Lakásügyi Bizottság feladat-és hatásköréből az önkormányzati tulajdonban álló lakások lakbérének mértékéről való döntés. A jogalkotás elmaradása nélkül jogszerűségi (így különösen Alaptörvénybe ütközés) aggályok merülhetnének fel a Népjóléti és Lakásügyi Bizottság feladat-és hatáskörét illetően.

A tervezett jogszabály-módosítás egyéb jelentősnek ítélt hatásai

A rendelet-tervezetnek egyéb hatásai nincsenek.