Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2020. (XII.3.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 28/2012. (VII. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 12. 04- 2020. 12. 05

Az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotási hatáskörében, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdés által biztosított jogkörében a polgármester a következőket rendeli el:

1. § Az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 28/2012.


(VII. 3.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 4. §-a kiegészül az alábbi új 2/A ponttal:

„2/A Online árverés: a vagyonelem értékesítésének vagy hasznosításának az ajánlatot tevők elektronikus közvetítő eszköz igénybevételével történő részvételével megvalósuló versenyeztetése, amely során a vételár a liciten licitlépcsők alkalmazásával kialakult legmagasabb ajánlati ár.”


2. § A Rendelet 1. számú melléklete az alábbi V/A Fejezettel egészül ki:


„V/A Fejezet

Online árverés szabályai


18/A § (1) Az online árverést úgy kell meghirdetni, hogy a hirdetés közzététele és az árverés lezárása között legalább 30 napnak el kell telnie. A hirdetést az Önkormányzat honlapján és egy országos napilapban kell közzétenni. 

(2) Árverésen a jelen szabályzat 3. § (1) bekezdés a) pontjában megjelöltek vehetnek részt, feltéve, hogy az árverés megkezdése előtt regisztráltak és az árverési díjat határidőben befizették.

(3) Az árverési díj összege a vagyontárgy nettó kikiáltási árának 10%-a vagy az árverési felhívásban meghatározott összeg, melyet az árverési dokumentációban vagy árverési felhívásban meghatározott módon és határidőben kell a kiíró részére megfizetni.

(4) Az árverésre kerülő vagyontárgyak külön-külön kerülnek licitálásra, kivéve, ha az árverési dokumentáció vagy az árverési hirdetmény másként nem rendelkezik. A lakások és helyiségek megtekintett állapotban kerülnek értékesítésre. A licitáláson - saját kockázatára - az is részt vehet, aki az ingatlant nem tekintette meg. 

(5) Licitálni az online felületen lehet bejelentkezést követően az ott meghatározott határidőn belül a licitlépcső figyelembevételével.

(6) Az árverésen a vagyontárgy vásárlásának jogát az nyeri el, aki a legmagasabb vételárat ajánlotta fel. A vásárlás jogosultjának kell tekinteni a második legkedvezőbb ajánlat tevőjét is. Az árverés többi résztvevőjének az árverési díjat az eredményhirdetést követő 3 munkanapon belül vissza kell fizetni.

(7) Az első és a második helyen szereplő vásárlási jogosult árverési díját az érintettekkel történő szerződéskötéskor a vételárba be kell számítani. Amennyiben a szerződéskötés a nyertes érdekkörébe tartozó okból hiúsul meg, a befizetett árverési díj bánatpénznek minősül.

(8) Az árverés nyertese a pályázati dokumentációban, vagy árverési felhívásban meghatározott határidőn belül köteles az adásvételi szerződést megkötni és a vételárat megfizetni. Az Önkormányzat a vételár teljes megfizetéséig a tulajdonjogát fenntartja. Amennyiben az árverés nyertese az adásvételi szerződést a megadott határidőben megkötötte, a második helyezett részére az árverési díjat 3 munkanapon belül kell visszafizetni. Amennyiben az adásvételi szerződés megkötése a megjelölt határidőn belül nem történik meg, az árverés nyertese a befizetett bánatpénzt elveszíti és az Önkormányzat ajánlati kötöttsége megszűnik.

(9) Az előbbi eljárás során visszamaradt ingatlant az árverés második helyezettjének azonnal fel kell ajánlani azon a licitáron, ahol az ajánlatát tartotta. A második helyen vásárlásra jogosult a felajánlást követő 10 munkanapon belül köteles az adásvételi szerződést megkötni és a vételárat a szerződésben megjelölt határidőn belül az Önkormányzat számlájára befizetni vagy átutalni. Amennyiben a szerződés megkötésére, vagy a vételár befizetésére a megadott határidőn belül nem kerül sor, a befizetett bánatpénzt vagy foglalót elveszíti, és az Önkormányzat ajánlati kötöttsége megszűnik.

(10) Eredménytelen az árverés, ha nem érkezik licit, vagy ha az adásvételi szerződés a licitálás eredményeként vásárlásra jogosultakkal nem jön létre.

(11) A jelen fejezetben nem szabályozott kérdésekre az online árverési felület használati szabályait és az árverési dokumentációban vagy árverési felhívásban meghatározottakat kell irányadónak tekinteni.”


3. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


Dr. Bujdosó Sándor s. k.

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester