Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 38/2020. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 37/2019. (XI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 09. 26- 2020. 09. 26

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §  Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 37/2019. (XI.15.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: SZMSZ) 6. § (4) bekezdése a következő j) ponttal egészül ki:

 „j) a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarától.”.

2. §  Az SZMSZ IX. Fejezete helyébe a következő fejezet lép:

„IX. FEJEZET

NEMZETISÉGI TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZAT, NEMZETISÉGI TANÁCS, MŰVÉSZETI TANÁCS, IDŐSÜGYI TANÁCS,  KÖZBIZTONSÁGI ÉS BŰNMEGELŐZÉSI TANÁCS

40. Nemzetiségi települési önkormányzat

75. § (1)  Pécs város közigazgatás területén német, horvát, cigány, szerb, görög, lengyel, bolgár, ruszin, örmény, ukrán és román nemzetiségi önkormányzatok működnek.

(2)  Az Önkormányzat a nemzetiségi egyéni és közösségi jogok érvényesülése, a nemzetiséghez tartozók érdekeinek kifejezésre juttatása érdekében együttműködik a települési nemzetiségi önkormányzatokkal.

(3)  A nemzetiségi önkormányzatok működését a jegyző, a Polgármesteri Hivatal belső szervezeti egysége, a nemzetiségi referens és a nemzetiségi tanácsnok segíti.

(4)  A települési nemzetiségi önkormányzat törvényes működése elősegítése érdekében a jegyző a jogszabályban meghatározott képesítési előírásoknak megfelelő köztisztviselő részvételét biztosítja a nemzetiségi önkormányzat testületi ülésén, a velük megkötött együttműködési megállapodásokban rögzítetteknek megfelelően.

76. § (1) Az Önkormányzat a nemzetiségi önkormányzatok részére jogaik gyakorlásához, testületi üléseik megtartásához biztosítja hivatali munkaidőben az Önkormányzat tárgyaló helyiségeinek használatát. A működéshez szükséges személyi feltételeket az Önkormányzat az e feladat ellátására kijelölt ügyintézői útján biztosítja.

(2) Az Önkormányzat a nemzetiségi önkormányzatok működéséhez szükséges ingó- és ingatlanvagyon használatát az Önkormányzat vagyonával kapcsolatos tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló önkormányzati rendelet és a nemzetiségi önkormányzatokkal megkötött megállapodásban foglaltak szerint biztosítja.

(3) Az Önkormányzat a települési nemzetiségi önkormányzat részére az éves költségvetési rendeletében meghatározott mértékű támogatást biztosít a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 80. § (1) bekezdésében előírt személyi és tárgyi feltételek biztosítására.

(4)  Az Önkormányzat a települési nemzetiségi önkormányzattal megkötött megállapodás keretében biztosítja a gazdálkodással kapcsolatos nyilvántartási és adminisztratív feladatok ellátását a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Főosztályán keresztül.

41. Nemzetiségi Tanács

77. § (1)  Az Önkormányzat és a város nemzetiségi önkormányzatainak együttműködése a Nemzetiségi Tanács (továbbiakban: Tanács) keretében történik. A Tanács tagjai a Pécsett működő 11 nemzetiségi önkormányzat 1-1 képviselője, valamint a Közgyűlés Nemzetiségi Tanácsnoka.

(2)A testület feladatait és működésének részletes szabályait a Közgyűlés ügyrendben állapítja meg

(3)  A Tanács koordinálja az Önkormányzat és a város nemzetiségi önkormányzatai közötti kapcsolatokat, egyezteti azok érdekeit, szakmai véleményével támogatja a város által fenntartott intézményekben folyó nemzetiségi tevékenységet, elő-segíti a nemzetiségi jogok érvényesülését.

(4)  A Tanács a nemzetiségeket érintő ügyekben készült a bizottságok és a Közgyűlés elé kerülő előterjesztéseket előzetesen véleményezi.

(5)  A Tanács jogosult nemzetiségi ügyekben előterjesztés kezdeményezésére, arra való ajánlástételre.

41/A. Művészeti Tanács

77/A. § (1) A Közgyűlés konzultatív, véleményező, javaslattevő tevékenységet végző testületként Művészeti Tanácsot hoz létre.

(2) A Tanács az Önkormányzat területén működő kulturális szférát érintő helyi jogszabályok, más döntések, közgyűlési előterjesztések előkészítésének szakaszában állásfoglalást alakíthat ki, a tervezett intézkedésekkel kapcsolatban javaslatot tehet.

(3) Az Művészeti Tanács 9 tagból áll, melynek tagjait a Közgyűlés választja meg az önkormányzati ciklus időtartamára.

(4) A testület feladatait és működésének részletes szabályait a Közgyűlés ügyrendben állapítja meg.

42. Idősügyi Tanács

78. § (1)  A Közgyűlés konzultatív, véleményező, javaslattevő tevékenységet végző testületként Idősügyi Tanácsot hoz létre.        

(2)  A Tanács az időskorú polgárok életkörülményeit közvetlenül érintő országos és helyi jogszabályok, más döntések, közgyűlési előterjesztések előkészítésének szakaszában állásfoglalást alakíthat ki, a tervezett intézkedésekkel kapcsolatban javaslatot tehet.

(3)  Az Idősügyi Tanács 16 tagból áll, melynek tagjait a Közgyűlés választja meg az önkormányzati ciklus időtartamára.

(4)  A testület feladatait és működésének részletes szabályait a Közgyűlés ügyrendben állapítja meg.

43. Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Tanács

79. § (1) A Közgyűlés a város közbiztonsági helyzetének további javítása érdekében konzultatív, véleményező, javaslattevő tevékenységet végző testületként Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Tanácsot hoz létre.

(2) A Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Tanács 9 tagból áll, tagjait a Közgyűlés választja meg az önkormányzati ciklus időtartamára.

(3) A Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Tanács feladatait és működésének részletes szabályait a Közgyűlés ügyrendben állapítja meg.”.

3. § Az  SZMSZ 2. melléklete a melléklet szerint módosul.

4. § Az SZMSZ

a) 4. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat C:27 mezőjében a „20/2014. (lV.23.) Ör.  2. § (1) bekezdés b) pont bc) alpontja” szövegrész helyébe az „54/2017. (Xll.18.) Ör. 2. § (1) bekezdés c) pont cc) alpontja”,

b)  4. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat C:28 mezőjében a                                  „20/2014. (lV.23.) Ör. 2. § (1) bekezdés b) pont bb) alpontja” szövegrész helyébe az „54/2017. (Xll.18.) Ör. 2. § (1) bekezdés c) pont cb) alpontja”,

c) 4. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat C:29 mezőjében a „20/2014. (lV.23.) Ör. 2. § (1) bekezdés b) pont bb) alpontja” szövegrész helyébe az „54/2017. (Xll.18.) Ör. 2. § (1) bekezdés c) pont cd) alpontja”,

d) 4. melléklet 4. pontjában foglalt táblázat C:9 mezőjében a „2/2002. (II.15.) Ör. 7. § (2) bekezdése” szövegrész helyébe a „26/2019. (Vl.25.) Ör. 8. §-a”,

e) 4. melléklet 9. pontjában foglalt táblázat C:4 mezőjében a „46/2010. (XII.20.) Ör.” szövegrész helyébe a „33/2015. (XI.3.) Ör.”,

f) 4. melléklet 11. pontjában foglalt táblázat C:2 mezőjében a „7/1996. (I.18.) Korm. rendelet” szövegrész helyébe a „251/2014. (X.2.) Korm. rendelet”,

g) 4. melléklet 12. pontjában foglalt táblázat C:5 mezőjében a „12/2008. (IV.1.) Ör.” szövegrész helyébe az „54/2017. (Xll.18.) Ör.”,

h) 4. melléklet 12. pontjában foglalt táblázat B:11 mezőjében a „támogatása” szövegrész helyébe a „működésének támogatása”,

i) 4. melléklet 12. pontjában foglalt táblázat B:15 mezőjében a „média, kommunikáció, marketing feladatokat ellátó önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság támogatása” szövegrész helyébe a „sajtó-,       média-, kommunikációs, és marketing feladatok ellátása”,

j)  4. melléklet 12. pontjában foglalt táblázat B:16 mezőjében a „működtetésének támogatása” szövegrész helyébe a „működtetése”

szöveg lép.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


                    Péterffy Attila s. k.                                            Dr. Lovász István s. k.

                        polgármester                                                               jegyző


Záradék:

Megalkotta a Közgyűlés 2020. szeptember 22-i ülésén.

Kihirdetve: 2020. szeptember 25-én.

Mellékletek