Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 38/2020. (VI. 26.) önkormányzati rendelete

egyes nem lakás céljára szolgáló ingatlanok ellenérték fejében hasznosított szerződéseinek veszélyhelyzettel összefüggő alkalmazásáról

Hatályos: 2020. 06. 27- 2020. 10. 07

A Fővárosi Közgyűlés

a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (4) bekezdés 7. pontjában, valamint 107. §-ban meghatározott feladatkörében,

a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 36. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján

a következőket rendeli el: 


1. §


E rendelet hatálya Budapest Főváros Önkormányzata mint bérbeadó által bérleti vagy más ellenértéket tartalmazó szerződés (továbbiakban együtt: bérleti szerződés) útján hasznosított, nem lakás célú helyiségekre és helyiségnek nem minősülő nem lakás célú ingatlanokra terjed ki.



2. §


(1) A kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvény szerint mikro- vagy kisvállalkozásnak minősülő vállalkozás, továbbá az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény szerinti civil szervezet és a szakszervezet bérleti szerződés szerinti díja 2020. március 1. és 2020. június 30. közötti időszakra (továbbiakban: kedvezményes időszak) 25%-kal csökken. A kedvezmény nem vonatkozik a bérleti szerződésben a bérlőre áthárított társasházi közös költségre.


(2) Az (1) bekezdés szerinti bérlő 2020. július 31-ig írásban előterjesztett kérelme alapján, a bérbeadóval történő megállapodás szerint a kedvezményes időszakra szóló bérleti díj az árbevétel-csökkenéssel arányosan, de legfeljebb 90%-kal csökkenthető, ha

a) a bérlő hitelt érdemlően igazolja, hogy a kedvezményes időszakban elért árbevétele a megelőző év azonos naptári hónapjaiban elért árbevételhez képest 25%-nál nagyobb mértékben csökkent, és

b) a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvény szerinti kisvállalkozásnak minősülő bérlő esetén az átlagos statisztikai létszáma 2020. június 30-án legfeljebb 10%-kal alacsonyabb, mint 2020. február 29. napján volt.



3. §


A kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvény szerint középvállalkozásnak minősülő vállalkozás 2020. július 31-ig írásban előterjesztett kérelme alapján, a bérbeadóval történő megállapodás szerint a kedvezményes időszakra szóló bérleti díj az árbevétel-csökkenéssel arányosan, de legfeljebb 90%-kal csökkenthető, ha

a) a bérlő hitelt érdemlően igazolja, hogy a kedvezményes időszakban elért árbevétele a megelőző év azonos naptári hónapjaiban elért árbevételhez képest 33%-nál nagyobb mértékben csökkent, és

b) a bérlő átlagos statisztikai létszáma 2020. június 30-án legfeljebb 10%-kal alacsonyabb, mint 2020. február 29. napján volt.



4. §


A 2–3. §-ban foglaltak nem alkalmazhatók abban az esetben, ha a bérlő olyan jogalany, aki a teljes bérleti díja vonatkozásában működési célú támogatást kap az államtól vagy helyi önkormányzattól.



5. §


A 2–3. § szerinti bérlő – a 4. §-ban meghatározott bérlő kivételével – a 2020. július 31-ig írásban előterjesztett kérelme alapján a kedvezményes időszakra a bérleti díjat tizenkét havi kamatmentes részletben fizetheti meg.


6. §


E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.






          dr. Számadó Tamás s. k.                                        Karácsony Gergely s. k.

                   főjegyző                                                            főpolgármester


INDOKOLÁS


Általános indokolás


A humánjárvány miatt a Kormány által elrendelt veszélyhelyzet és a kapcsolódó rendelkezések okozta bizonytalan gazdasági helyzetben a mikro- és kisvállalkozások segítése céljából a főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés hatáskörét gyakorolva a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 40/2006. (VII. 14.) fővárosi önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Helyiségrendelet) módosításával (egy új 20/A. § beiktatásával), a hatálya alá tartozó helyiségek vonatkozásában 2020. március 1-től 2020. június 30-ig fizetési haladékot adott a Fővárosi Önkormányzat által bérbe adott helyiségek bérleti díjából a mikró- és kisvállalkozások számára, azzal, hogy az ezen túlmenő kedvezményről a későbbiekben, a válság hatásainak pontosabb ismeretében dönt a bérbeadó. A jelen rendelet (Rendelet) ezen kedvezményekre vonatkozó szabályokat tartalmaz.

A Helyiségrendelet új szabályainak célja az volt, hogy a járványügyi veszélyhelyzet miatt jelentős, de előre nem kalkulálható, és fontos, hogy az érintett bérlők egyéni körülményei alapján igen nagy eltéréseket mutató veszteségeket elkönyvelni kénytelen bérlők bizonyos biztonságot kapjanak, fizetőképességüket a fizetési halasztás folytán megőrizve képesek legyenek átvészelni keresletnek a kijárási korlátozásokból eredő jelentős csökkenését, esetleges teljes kiesését.

Ezen átmeneti szabályok ugyanakkor nem vonatkoznak a Fővárosi Önkormányzat mint bérbeadó által bérbeadott azon helyiségbérletekre, amelyek nem a Helyiségrendelet, hanem a Vagyonrendelet hatálya alá tartozóak, miközben a bérlőknek alapvetően ezekben az esetekben is hasonló veszteséget kell elviselniük.

A járványhelyzet enyhülése folytán a Kormány 2020. május 18-i hatállyal enyhített a kijárási korlátozásokon, majd ezt követően további enyhítő szabályokat hozott. Így – figyelemmel a Helyiségrendelet 20/A. § (2) bekezdésében foglalt június 30-i határnapra is – indokolt a járvány miatt hátrányt szenvedett leginkább kiszolgáltatott mikro- és kisvállalkozások helyzetének rendezésére a szükséges intézkedések megtétele, és immár a fizetési haladékon túl a tényleges fizetési könnyítésekről is döntést hozni.

Tekintettel arra, hogy az érintett gazdasági szereplők tevékenységi köre, válságnak való kitettsége jelentősen eltérő, és az elszenvedett veszteségeik is jelentős szórást mutatnak, nem lehet egységes mértékű fizetési könnyítést megállapítani, ugyanakkor biztosan mindannyian elszenvedtek valamilyen veszteséget az elmúlt időszakban, ezért javasolt egy minimális mértéket lényegében automatikusan, külön igazolási kötelezettség nélkül elengedni, míg az ennél jelentősebb enyhítéseket külön mérlegelés tárgyává tenni, és ezen mérlegelési körbe a jelentős bevételkiesést elszenvedett középvállalkozásokat is bevonni.


Részletes indoklás


Az 1. §-hoz


A Rendelet tárgyi hatályát jelöli meg, ennek keretében a Budapest Főváros Önkormányzata által közvetlenül hasznosított helyiségeket, és nem lakás céljára szolgáló ingatlanokat.


A 2. §-hoz


A konkrét bérlői kedvezmények nagyságrendjét tartalmazza a kedvezményes, azaz a 2020. március 1. és 2020. június 30. napja közötti időszakra vonatkozóan, mely bérleti díj kedvezmény 25%-os mértékben a mikro- és kisvállalkozók, valamint civil szervezetek mint bérlők részére alanyi jogon jár. Az ennél nagyobb mértékű kedvezmény lehetőségét a Rendelet 25%-nál nagyobb mértékű bevételkiesés esetén – a mikróvállalkozás kivételével a munkavállalói átlagos statisztikai létszám feltételéhez kötötten – biztosítja.


A 3. §-hoz


A kedvezményes, azaz a 2020. március 1. és 2020. június 30. napja közötti időszakra vonatkozóan, feltételhez kötötten a nagyobb bevételkiesést elszenvedő középvállalkozások részére is biztosítja a bérleti díj csökkentés lehetőségét.


A 4. §-hoz


A Rendelet kimondja, hogy a bérleti díj kedvezmény olyan bérlő esetében nem alkalmazható, aki a teljes bérleti díja tekintetében állami avagy önkormányzati finanszírozásban részesül.


Az 5. §-hoz


A Rendelet a kedvezményes időszak bérleti díjára vonatkozóan a bérlő egyoldalú kérelmére 12 havi részletfizetési lehetőséget biztosít.


A 6.§-hoz


Hatálybaléptető rendelkezést tartalmaz.