Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének 45/2020. (XII.1.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatának szabályairól szóló 2/2014. (II. 3.) önkormányzati rendelet és a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2019. (X. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 12. 02- 2020. 12. 01

Baja Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott hatáskörében eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében, az 1-2. § vonatkozásában az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában, a 3. § vonatkozásában az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §


Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének a közterületek használatának szabályairól szóló 2/2014. (II. 3.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 3. §-a a következő j) ponttal egészül ki:


[Jelen rendelet alkalmazásában]


„j) üzemképtelen jármű: minden olyan jármű, amely a közúti forgalomban történő részvételhez szükséges hatósági engedéllyel nem rendelkezik, továbbá az a jármű, amelyről a műszaki állapota alapján egyértelműen megállapítható, hogy rendeltetésszerű használatra alkalmatlan.”

2. §


A Rendelet 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


14. §


(1) Üzemképtelen vagy hatósági jelzés nélküli járművet közterületen kizárólag az erre vonatkozó kérelemre kiadott közterület-használati engedély alapján lehet tárolni. A közterület-használati engedély – a meghosszabbítás lehetősége nélkül – legfeljebb hatvan naptári napra adható. A határidő leteltéig a tulajdonos (üzembentartó) a járművet a közterületről saját költségén köteles eltávolítani.


(2) Belterületi I. övezetben és belterületi kiemelt övezetben az (1) bekezdésben foglalt célra közterület-használati engedély nem adható.


(3) A közterület-felügyelő az érvényes közterület-használati engedély nélkül vagy az abban foglaltaktól eltérően közterületen tárolt üzemképtelen vagy hatósági jelzés nélküli járművet elszállítással eltávolíthatja.”

3. §


Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2019. (X. 29.) önkormányzati rendelet 61/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„61/A. §


A 16. § (6) bekezdés szerinti várospolitikai fórum a 2020. évben a kialakult járványhelyzetre tekintettel nem kerül megtartásra.”

4. §


Ez a rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.



                             Nyirati Klára                                                                        dr. Papp Zoltán

                            polgármester                                                                               jegyző


Kihirdetési záradék:


Ez a rendelet 2020. december 1. napján kihirdetésre került.

                                                                                                                         dr. Papp Zoltán

                                                                                                                                jegyző

Mellékletek