Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 47/2020.(XI.30.) önkormányzati rendelete

az építményadóról és a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 57/1996.(XII.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2020. 12. 31

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének

47/2020.(XI.30.) önkormányzati rendelete

az építményadóról és a magánszemélyek kommunális adójáról szóló

57/1996.(XII.23.) önkormányzati rendelet módosításáról


Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete - a 478/2020. (XI.3.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Polgármestere Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény l. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §


Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének az építményadóról és a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 57/1996.(XII.23.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 5. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) Mentes az adó alól


  1. az a látási fogyatékos személy, aki vakok személyi járadékában, vagy fogyatékossági támogatásban részesül,
  2. aki hadigondozottak ellátási formáiban részesül,
  3. az a 70. életévét betöltött gépjárműtároló tulajdonos, akinek a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának jövedelmét is figyelembe véve az egy főre jutó jövedelme nem éri el a tárgyév január 1-én érvényes legalacsonyabb öregségi nyugdíj összegének kétszeresét, feltéve, hogy a rendeltetésszerűen használt gépjárműtároló és az életvitelszerűen lakott ingatlan az ingatlan-nyilvántartásban azonos helyrajzi számon szerepel, vagy azonos társasházon belül van.

2. §

A R. 7/A. §-a hatályát veszti.

        3. §


  Jelen rendelet 2021. január 1. napján lép hatályba és az azt követő napon törvény erejénél fogva hatályát veszti.



                                                                                                        Őrsi Gergely

                                                                                                        polgármester



             

dr. Szalai Tibor

      jegyző


ZÁRADÉK


A rendelet hatályba lépésének napja 2021. január 01.

Kihirdetése a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján az SZMSZ 37. § (9) bekezdésében foglaltaknak megfelelően megtörtént.


Budapest, 2020. november 30.




                                                                                                        dr. Szalai Tibor

                                                                             jegyző




Általános indokolás



Az Országgyűlés az adózók adóterheinek csökkentése érdekében Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2020. évi LXXVI. törvényben hatályon kívül helyezte a reklámhordozó adófizetési kötelezettségét megállapító helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) vonatkozó rendelkezéseit.

Mivel az építményadóról és a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 57/1996.(XII.23.) önkormányzati rendeletünk (helyi adórendelet), előírta a reklámhordozók adókötelezettségét, így az arra vonatkozó szabályokat, hogy a helyi adórendelet ne legyen ellentétes a Htv. rendelkezéseivel, hatályon kívül kell helyezni.

Emellett szintén indokolt hatályon kívül helyezni a 70. életévüket betöltött adóalanyok gépjárműtárolója utáni alanyi adómentességet annak több éve tartó okafogyottsága miatt.




Részletes indokolás



Az 1-2. §-hoz


Hatályon kívül helyezi reklámhordozó adóalapjára, adómértékére, valamint az adómentesség kizárására vonatkozó rendelkezéseket. Hatályon kívül helyezi még a 70. évet betöltött adóalanyok gépjárműtárolója után igénybe vehető alanyi adómentességet annak okán, hogy már több éve ilyen jogcímen nem lett mentesség iránti kérelem benyújtva.


A 3. §-hoz


Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.