Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2020 (III.4.) önkormányzati rendelete

Sándorfalva város helyi jelentőségű természeti területeinek és emlékeinek védelméről szóló 14/2012. (III. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 03. 04- 2021. 12. 22

Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2020 (III.4.) önkormányzati rendelete

Sándorfalva város helyi jelentőségű természeti területeinek és emlékeinek védelméről szóló 14/2012. (III. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról1

2020.03.04.

Sándorfalva Városi Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján, valamint a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. §

1.A Sándorfalva város helyi jelentőségű természeti területeinek és emlékeinek védelméről szóló 14/2012. (III. 29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. számú melléklete 1.5. pontja helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:
1.5. Pallavicini kastély kertje
A kastélykert fáinak egységes védelme miatt a terület délkeleti részén lévő vadgesztenyék, és a Szabadság tér déli részén lévő akácos-platános-vadgesztenyés fasor és a Szabadság tér – Ady E. utca sarkán lévő ingatlanon álló platánfa is védelem alatt áll.
Az érintett helyrajzi számok:
a. 2423/2
b. 2423/3
c. 5
d. 2423/6*”
2.A Rendelet 4. számú melléklete 1.3-1.5. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:
1.3. Sportpályát övező fák
a. - Külön figyelni kell a szürke nyarak és kocsányos tölgyek (ezen belül is a 816/6 helyrajzi számon találhatók (a sportpálya délnyugati csücskénél lévő) természetvédelmi, tájképi, városképvédelmi szempontból is fontos vaskos törzsű, terebélyes lombkoronájú, korosabb kocsányos tölgyek (Quercus robur)) megőrzésére, mert ezek nagyméretű példányai Sándorfalván is unikálisak. A temészetvédelmi szempontból e kiemelten értékes őshonos fajok csak élet- és csak közvetlen balesetveszély fennállása, vagy annak megelőzése esetében vághatóak ki.
b. - A fák helyén új építmények, utak nem hozhatók létre, azokat a fák közé sem lehet megépíteni (a sportpálya bejáratánál a védett fasor megszakad eleve!).
c. - A törzsek köré 2 méter sugarú körben szilárd burkolat nem helyezhető el.
d. - A fenti helyi jelentőségű természeti emlék fái a fentieken túl csak akkor vághatók ki, ha a fák súlyos betegséget kaptak el, és kezelésűk aránytalanul nagy költséget jelentene az önkormányzat számára.
e. - A Sport utcai platánfasornál egy erős viharkár esetén a sérült lombkoronarész vagy esetleg a félig kitört törzs a későbbi védettség ellenére is eltávolítandó a további szélkár és az emberi élet és anyagi javak biztonságának megőrzése végett.
f. - Vonalas létesítmények (közmű, elektromos hálózat) létesítésekor a fák lombkoronáját és gyökérzetét nem lehet megsérteni. Az ilyen típusú infrastrukturális beruházásoknál ügyelni kell arra, hogy a lehető legkisebb károsodás lépjen fel.
g. - A fák pótlását a helyi adottságoknak, talajszerkezetnek, éghajlati adottságoknak megfelelő fafajokkal kell elvégezni. A tájidegen fák, különösen az invazív fafajok (akác, amerikai kőris) más a fasorban szereplő fafajokkal (lásd kocsányos tölgy, szürke nyár, fehér nyár, nemes nyár, platán) is helyettesíthetők. Más tájhonos fafajok is ültethetők a fasorba, de akár vadgesztenye is.
h. - Az özöngyomnak számító fafajok (pl. akác (Robinia pseudo-acacia), ezüstfa (Eleagnus angustifolia), zöld juhar (Acer negundo), bálványfa (Ailanthus altissima), nyugati ostorfa (Celtis occidentalis), amerikai kőris (Fraxinus pennsylvanica)), cserjék (pl. gyalogakác (Amorpha fruticosa), közönséges ördögcérna (Lycium barbatum), kínai ördögcérna (Lycium chinense), amerikai alkörmös (Phytolacca americana)) és lágyszárúak (lásd kanadai aranyvessző (Solidago candensis), magas aranyvessző (Solidago gigantea), nebáncsvirágok (lásd kisvirágú nebáncsvirág (Impatiens parviflora), bíbor nebáncsvirág (Impatiens glandulifera)), invazív őszirózsák (mirigyes őszirózsa (Aster novae-angliae), sötétlila őszirózsa (Aster novi-belgii), simalevelű őszirózsa (Aster laevis), fűzlevelű őszirózsa (Aster x salignus), lándzsás őszirózsa (Aster lanceolatus), kisvirágú őszirózsa (Aster tradescantii)) ültetése tilos.
i. - Törekedni kell a fasor egységének megőrzésére azért is szükség van, mert az védi a sportpályát a délkeleti szelektől. A további fragmentálódás elkerülendő.
j. - A 857/2 és a 855 valamint 854 hrsz-ok határára egy további fasort lenne érdemes telepíteni, ami nemcsak a sportpályát, hanem az azt határoló fákat is hatékonyan védené az északnyugati szelektől, amely által a potenciális viharkár csökkenthető. A telepítésnél a fafaj-választáskor a sportpálya körüli fasor nem invazív fafajai telepítendők (lásd platán, kocsányos tölgy, fehér nyár, szürke nyár, esetleg nemes nyár vagy vadgesztenye).
1.4. Régi városi strand fái
a. - Mivel egyedi természeti értékekről van szó, ezért a platánok, vadgesztenyék csak élet- és csak közvetlen balesetveszély fennállása, vagy annak megelőzése esetében vághatóak ki.
b. - A törzsek köré szilárd burkolat 2 méteres sugarú körben nem helyezhető el.
c. - Vonalas létesítmények (közmű, elektromos hálózat) létesítésekor a fák lombkoronáját és gyökérzetét nem lehet megsérteni. Az ilyen típusú infrastrukturális beruházásoknál ügyelni kell arra, hogy a lehető legkisebb károsodás lépjen fel.
d. - A fák pótlását viharkár esetén azonos fafajjal kell elvégezni, de a tájidegen fák, különösen az invazív fafajok (akác, amerikai kőris) más a fasorban szereplő fafajokkal (lásd kocsányos tölgy, szürke nyár, fehér nyár, nemes nyár, platán) is helyettesíthetők.
e. - Az özöngyomnak számító fafajok (pl. akác (Robinia pseudo-acacia), ezüstfa (Eleagnus angustifolia), zöld juhar (Acer negundo), bálványfa (Ailanthus altissima), nyugati ostorfa (Celtis occidentalis), amerikai kőris (Fraxinus pennsylvanica)), cserjék (pl. gyalogakác (Amorpha fruticosa), közönséges ördögcérna (Lycium barbatum), kínai ördögcérna (Lycium chinense), amerikai alkörmös (Phytolacca americana)) és lágyszárúak (lásd kanadai aranyvessző (Solidago candensis), magas aranyvessző (Solidago gigantea), nebáncsvirágok (lásd kisvirágú nebáncsvirág (Impatiens parviflora), bíbor nebáncsvirág (Impatiens glandulifera)), invazív őszirózsák (mirigyes őszirózsa (Aster novae-angliae), sötétlila őszirózsa (Aster novi-belgii), simalevelű őszirózsa (Aster laevis), fűzlevelű őszirózsa (Aster x salignus), lándzsás őszirózsa (Aster lanceolatus), kisvirágú őszirózsa (Aster tradescantii)) ültetése tilos a fürdő területén.
1.5. Pallavicini-kastély kertje
a. - A terület természetvédelmi értékessége főleg a kastélykerten belül található (2423/2) tölgyek, juharok és platánok adják, melyek csak élet- és csak közvetlen balesetveszély fennállása, vagy annak megelőzése esetében vághatóak ki.
b. - A törzsek köré szilárd burkolat 2 méteres sugarú körben nem helyezhető el.
c. - Vonalas létesítmények (közmű, elektromos hálózat) létesítésekor a fák lombkoronáját és gyökérzetét nem lehet megsérteni. Az ilyen típusú infrastrukturális beruházásoknál ügyelni kell arra, hogy a lehető legkisebb károsodás lépjen fel.
d. - A fák pótlását viharkár esetén lehetőleg azonos fafajjal kell elvégezni, de a tájidegen fák, különösen az invazív fafajok (akác, amerikai kőris) más a kastélyparkban jelenlévő fajokkal (különösképp kocsányos tölggyel, fehér nyárral, platánnal, juharokkal) is helyettesíthetők.
e. - Új fák telepítése esetén a kertben előforduló fajok, de különösképp az őshonos és tájhonos fafajok támogatandók, így kocsányos tölgy, fehér nyár, hazai juharfajok, illetve platán vagy vadgesztenye prioritásosak. Emellett fekete nyár, szürke nyár, hazai szilek, kőrisek, hársak telepítése is elképzelhető.
f. - Az özöngyomnak számító fafajok (pl. akác (Robinia pseudo-acacia), ezüstfa (Eleagnus angustifolia), zöld juhar (Acer negundo), bálványfa (Ailanthus altissima), nyugati ostorfa (Celtis occidentalis), amerikai kőris (Fraxinus pennsylvanica)), cserjék (pl. gyalogakác (Amorpha fruticosa), közönséges ördögcérna (Lycium barbatum), kínai ördögcérna (Lycium chinense), amerikai alkörmös (Phytolacca americana)) és lágyszárúak (lásd kanadai aranyvessző (Solidago candensis), magas aranyvessző (Solidago gigantea), nebáncsvirágok (lásd kisvirágú nebáncsvirág (Impatiens parviflora), bíbor nebáncsvirág (Impatiens glandulifera)), invazív őszirózsák (mirigyes őszirózsa (Aster novae-angliae), sötétlila őszirózsa (Aster novi-belgii), simalevelű őszirózsa (Aster laevis), fűzlevelű őszirózsa (Aster x salignus), lándzsás őszirózsa (Aster lanceolatus), kisvirágú őszirózsa (Aster tradescantii)) ültetése tilos.
g. - A Szabadság tér déli részén egy sűrűn, csoportosan ültetett fasorban idővel lehet, hogy egy-két egyedet a szomszédos egyedek jobb növekedése végett ki kell venni, azaz növedékfokozó vágás ez utóbbi esetben nem zárható ki. A cél, hogy minél több egyed érje meg az időskort.
h. - Ha a kastélykert déli részén a sétálóútba eső fák esetleg kiszáradásnak indulnak, akkor a törzsek körül a sóderes rész eltávolítása szükséges lehet.
i. - A piac felöli oldalon további fák telepítendők.
j. - A vízmű terület köré a kerítés mellé újabb fafajok telepíthetők.
k. - A fák alatt kiritkult taposott gyomnövényzet található, amelyen egy újabb gyepvetés - főleg a kastélyudvar hátsó piac felöli részén - szükséges. Invazív fűfaj (energiafű) ne legyen a magkeverékben.
l. - A gyep öntözése szükséges lehet a fák alatt is a futóhomok talajok miatt.
m. - A gyep kezelését fűnyíróval is végre lehet hajtani.
n. - A Szabadság tér irányából elbontandó a betonkerítés, helyette egy átláthatóbb és vagy alacsonyabb kerítés sokkal esztétikusabb lenne.
o. - A madarak költésének elősegítéséhez a meglévők mellett újabb madárodúk is kihelyezhetők.”
3.A Rendelet 5. §.(2) bekezdésében a „3. §.” szövegrész helyébe a „4. §.” szövegrész lép.
4.A Rendelet 2. számú melléklete 1.3. pontjában a „9 kocsányos tölgy (ebből 7 nagytermetű)” szövegrész helyébe „8 kocsányos tölgy (ebből 6 nagytermetű)” szövegrész lép.
5.A Rendelet 2. számú melléklete 1.4. pontjában „5 vadgesztenye” szövegrész helyébe „4 vadgesztenye” szövegrész lép.
(6)A Rendelet 5. §. (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép
„(1)A védettség feloldására akkor kerülhet sor, ha annak fenntartását természetvédelmi szempontok a továbbiakban nem indokolják és a védelemben részesülő természeti érték károsodása olyan mértékű, hogy az már vissza nem fordítható, vagy a fa eltávolítása kiemelt közérdekből indokolt.”

2. §

.

(1)Jelen rendelet – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - a kihirdetését követő napon lép hatályba.
(2)Jelen rendelet 1. §. (1), (3), (4) bekezdése a területileg illetékes nemzeti park igazgatóságnak a – Homok dűlő utcai kocsányos tölgy csoport Alkotmány körút felé eső tagjára, valamint a Strand utcai szélső vadgesztenye fára vonatkozóan kért - helyi védettség feloldásával egyetértő állásfoglalása a Sándorfalva Város Önkormányzatához történő megérkezését követő napon lép hatályba.
1

Az önkormányzati rendeletet a Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 22.) önkormányzati rendelete 33. §-a hatályon kívül helyezte 2021. december 23. napjával.