Bakonybánk Község Önkormányzati Képviselő testületének 5/2020. (II.12.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezések rendjéről

Hatályos: 2023. 03. 17

Bakonybánk Község Önkormányzati Képviselő testületének 5/2020. (II.12.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezések rendjéről

2023.03.17.

Bakonybánk Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Bakonybánk Község közigazgatási területén működő önkormányzati tulajdonban lévő K/199/5 hrsz-ú köztemetőre terjed ki.

(2) A rendelet hatálya kiterjed továbbá az ott folyó temetkezési és temető fenntartási, sírhely használati tevékenységekre, továbbá a köztemetőben tevékenységet végző természetes és jogi személyekre.

(3) Bakonybánk Községben a temető üzemeltetője a Bakonybánk Község Önkormányzata (a továbbiakban: üzemeltető).

2. Temető részei, sírhely megváltás

2. § (1)1 A temető az alábbi parcellákból áll: egyes, kettes és gyermeksírhely parcellák, urnafal.

(2)2 Az egyes temetési helyeket az elhunyt hozzátartozóinak, illetve a temettetést megrendelőknek meg kell váltani és ezzel a temetési hely felett a (4) bekezdésben meghatározott időtartamra rendelkezési jogosultságot szereznek. A díjat minden esetben a temetést megelőzően kell megfizetni.

(3) A rendelkezési jogosultság a sírhely használati idejének lejártakor az üzemeltetővel való egyeztetés nyomán meghosszabbítható.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év,

b) sírbolt esetén 60 év,

c)3 urnafülke esetén 25 év.

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog a rendelkezési idő lejárta után meghosszabbítható (újraváltható). A temetési hely felett rendelkezni jogosult kérelmére az újraváltás időtartama (2) bekezdés esetében 25 év.

(6) Kettős és mélyített sírok esetében a rendelkezési jogosultság idejét az utolsó rátemetéstől kell számítani. Ebben az esetben a temetési hely díját a már korábban megfizetett használati időből fennmaradó idővel arányosan kell megfizetni.

(7) Amennyiben a temetési hely felett rendelkezni jogosult a sírhely megváltását nem vállalja, vagy a felhívásra a meghatározott időn belül nem válaszol, a temető üzemeltetője elrendelheti:

a) a síremlék, sírbolt elbontását,

b) exhumálás esetén a maradványok, hamvak közös sírban való elhelyezését

c)4 a sírbolt, urnafülke hasznosítását.

(8) Az elbontott síremlék megőrzéséről és védelméről az üzemeltető a bontástól számított további egy évig köteles gondoskodni, majd egy év után a helytörténeti szempontból értékes vagy művészi kivitelezésű síremléket a temető kijelölt helyén elhelyezheti, vagy a fentiekbe nem sorolható síremléket értékesítheti.

(9) A hasznosításból, értékesítésből befolyt összegeket kizárólag a temető fenntartására lehet fordítani.

3. Temetési helyek, sírhelyek

3. § (1) Az egyes temetkezési helyek méretei:

a) egyes 220 cm*100 cm

b) kettes 220 cm*190 cm

c) gyermek sírhely 130 cm*70 cm

d)5 kettős urnafülke 28 cm*32 cm*35 cm

e)6 négyes urnafülke 50 cm*32 cm*35 cm

(2) A sírok egymástól való oldaltávolsága legalább 60 cm.

(3) A megállapított méretektől semmilyen esetben sem lehet eltérni.

(4) Sírhelyek fölé síremlék, sírkeret állítható. A síremlék és a sírkeret magassága legfeljebb 30 cm lehet.

(5) A sírjel magassága nem haladhatja meg a csatlakozó terepszinttől számítva gyermek síroknál a 120 cm-t, felnőtt síroknál a 150 cm-t, iparművészeti alkotás esetén a 250 cm-t.

(6) A temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles saját költségén gondoskodni a sírjel (síremlék) gondozásáról, helyreállításáról.

(7) A sírhelyet az üzemeltető jelöli ki, kivéve a kettős (családi) sírhelyekre való temetést, illetve rátemetést.

4.7 Temetői létesítmények

3/A. §8 (1) Az Önkormányzat a temetőben

a) a temető megközelítését szolgáló közutat,

b) gépjármű-parkolót,

c) ravatalozót,

d) halott-hűtő berendezést,

e) vízvételi lehetőséget és

f) illemhelyet

díjmentesen biztosít.

(2) A ravatalozó és a ravatalozóban található kegytárgyak és berendezések - a hűtő kivételével - kizárólag a temető nyitvatartási idejében és csak temetkezési szertartás céljára használhatók. A ravatalozó és a ravatalozóban található hűtő használata díjmentes.

4/A.9 Temetőben végzett tevékenységek

4. § (1)10 Temetkezési tevékenység a temető üzemeltetőjének képviselőjével történt előzetes egyeztetés után végezhető. A temetést legalább 48 órával korábban be kell jelenteni a Rédei Közös Önkormányzati Hivatal Bakonybánki kirendeltségén elérhető formanyomtatványon. A szabvány urnában elhelyezett hamvakat koporsós sírhelybe, illetve rátemetéssel, továbbá urnafülkébe lehet elhelyezni.

(1a)11 A sírhely kiásását a temetkezési szolgáltató végzi. A sírhely kiásását csak azt követően lehet megkezdeni, ha e rendeletben meghatározott díjak megfizetése igazolásra került. A sírt a jelen rendeletben meghatározott méreteknek megfelelően kell kiásni úgy, hogy a betemetés biztonságosan végrehajtható legyen, ne veszélyeztesse az élet- és vagyonbiztonságot.

(1b)12 A sírba helyezésről, urna elhelyezéséről a temetkezési szolgáltató gondoskodik.

(1c)13 A sírgödör visszahantolására - más temetési hely károsítása nélkül - a temetkezési szolgáltató köteles. A visszahantolás során gondoskodni kell a sírhely környezetének a sírhely melletti sírhelyekig történő rendezéséről is.

(2) A temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles saját költségén gondoskodni a sírjel (síremlék) vagy sírbolt fenntartásáról, gondozásáról, helyreállításáról.

(3) A temetőben a temetési helyek bekerítése tilos.

(4) A temetőben csak a temetési helyek díszítését szolgáló, kegyeleti jellegű tárgyak, valamint növények helyezhetők el.

(5) Az egyes sírhelyek díszítését szolgáló tárgyak, növények, koszorúk eltávolítását csak a rendelkezési jogosult, vagy megbízottja végezheti.

(6) A temetési helyek gondozása során biztosítani kell, hogy a tevékenység mások kegyeleti érzéseit ne sértse, mások sírgondozási tevékenységét, illetve az utakon való közlekedést ne akadályozza, búcsúztatás alatt a szertartást ne zavarja.

5. § A temetőben bármilyen vállalkozásszerűen végzett munkát kizárólag az üzemeltetőnek történt bejelentés után, annak írásos engedélye alapján lehet megkezdeni.

6. § (1) A sírhelyre csak olyan egynyári és kétnyári, vagy évelő lágyszárú virág, dísznövény, talajtakaró növény és cserje ültethető, mely nem terjed túl a sírhely oldalhatárán. Fákat csak a temető fenntartója ültethet.

(2) A sírhelyekről lekerülő hulladékot csak az arra kijelölt gyűjtőhelyen lehet elhelyezni.

(3) Az építéssel, bontással keletkező építési törmelék, hulladék és felesleges föld azonnali elszállításáról az építtető köteles gondoskodni.

(4) A temető területén avar és bármiféle hulladék elégetése kizárólag az üzemeltető engedélyével megengedett.

(5) Nem lehet a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

(6) A temető tisztán tartása az üzemeltető feladata.

5. A temetők használatának rendje

7. § (1) A temetők bejáratánál a látogatók részére tájékoztatót kell kifüggeszteni, amely tartalmazza a nyitva tartás idejét, a temető rendjét, a temető üzemeltetőjének nevét, címét, telefonszámát.

(2) A temető nyitvatartása a temető látogatók részére egész évben folyamatos.

(3) A temetőben 10 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

(4) A rendeletben rögzített szabályok megsértése esetén az üzemeltető a sírhely gondozóját írásban – határidő megjelölésével – felszólítja a jogellenes magatartás megszüntetésére, valamint az eredeti állapot helyreállítására.

(5) A felszólításban megjelölt határidő eredménytelen elteltét követően üzemeltető a szükséges munkálatokat elvégzi, ennek költségeit a sírhely fenntartására jogosult részére áthárítja.

(6) Amennyiben az üzemeltető tudomására jut bármely módon történt illegális temetés, urnaelhelyezés azt a fenntartó felé jelenteni köteles, aki jogi eljárást kezdeményez az illegális temetést végzővel szemben.

(7) Kutyákat -vakvezető kutya kivételével- a temető területére bevinni tilos.

8. § (1) A sírjel szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását a temető üzemeltetője ellenőrzi.

(2) A temetőben végzendő minden munkát – kivéve a hozzátartozók, vagy megbízottjuk részéről történő sírgondozást, valamint a sírhely díszítését szolgáló növénybeültetést – a temető üzemeltetőjének engedélyével lehet végezni.

(3) A temető területén munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit és ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. Munkavégzés során a szomszédos sírhely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy az eredeti állapot ne változzon. Amennyiben a szomszédos sírhely sérül, úgy a kárt okozó köteles az eredeti állapotot helyreállítani. A munkavégzés ideje alatt a temetési helyek látogatását akadályozni nem lehet. Szükség esetén a munkavégzést fel kell függeszteni.

(4) A megváltott sírhelyeket a hozzátartozó köteles rendszeresen gondozni.

(5) A temetőben közlekedési eszköz kizárólag az üzemeltető engedélyével használható.

9. § (1) A temetési hely megváltása, újraváltása díjának mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzőknek temető-fenntartási díjat kell fizetni, melynek mértékét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) Az (1) – (2) bekezdésekben meghatározott díjakon felül nem szedhető külön díj a vízvételi helyek, hulladék-tárolók és a temetői utak használatáért.

6. Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet 2020. március 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 9/2000. (XI. 24.) önkormányzati rendelet.

1

A 2. § (1) bekezdése a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 2. § (2) bekezdése a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. § (4) bekezdés c) pontját a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

4

A 2. § (7) bekezdés c) pontja a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3. § (1) bekezdés d) pontját a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

6

A 3. § (1) bekezdés e) pontját a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

7

A 4. alcím címe a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

8

A 3/A. §-t a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

9

A 4/A. alcím címét a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.

10

A 4. § (1) bekezdése a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 4. § (1a) bekezdését a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdése iktatta be.

12

A 4. § (1b) bekezdését a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdése iktatta be.

13

A 4. § (1c) bekezdését a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdése iktatta be.

14

Az 1. melléklet a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.