Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 59/2020. (X.26.) önkormányzati rendelete

a lakások bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 39/2020. (VI.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 10. 27- 2020. 10. 27

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontban meghatározott feladatkörében eljárva, valamint A lakások és helyiségek bérletéről, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. tv. 3. § (1) bekezdésében és a 34. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről az alábbiakat rendeli el:

  1.  §

A lakások bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 39/2020. (VI.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 4. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(4) Méltányossági jogkörében eljárva a bérbeadó az (1) bekezdés a) pontjában, valamint a (3) bekezdésben foglaltak érvényesülésétől eltekinthet indokolt esetben, így különösen akkor, ha az öröklés útján szerzett és haszonélvezeti joggal terhelt ingatlant, ingatlanrészt a bérlő, vagy a pályázó önhibáján kívül nem tudja birtokba venni.


2. §

A Rendelet 6. § (3) bekezdésében az „APEH” szövegrész helyébe a „NAV” szövegrész lép.


3. §

A Rendelet 10. §-a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

(7) Amennyiben a bérleti jogviszony fennállása alatt a bérlőnek vagy a vele együtt költöző személynek az egy főre jutó nettó jövedelme meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíjminimum két és félszeresét, a bérbeadó jogosult a bérleti díj emelésre az alábbiak szerint:

a)         ha az egy főre eső nettó jövedelem a nyugdíjminimum két és félszerese, és ötszöröse közé eső összeg, akkor a bérbeadó kétszeresére emelheti a bérleti díjat,

b)         ha az egy főre eső nettó jövedelem a nyugdíjminimum ötszöröse, és hét és félszerese közé eső összeg, akkor a bérbeadó a háromszorosára emelheti a bérleti díjat,

c)         ha az egy főre eső nettó jövedelem a nyugdíjminimum hét és félszerese, és tízszerese közé eső összeg, akkor a bérbeadó a négyszeresére emelheti a bérleti díjat.


4. §

A Rendelet 11. § (5) bekezdésében a „15 naptári” szövegrész helyébe a „30 naptári” szövegrész lép.


5. §

A Rendelet 11. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

(7) Abban az esetben, ha a pályázónak, bérlőnek és a vele együtt költöző személyeknek az egy főre jutó havi nettó jövedelme legfeljebb 10%-kal haladja meg az 5. § (2) bekezdés c) pontjában meghatározott felső összeghatárt, a Lakásügyi Tanácsadó Testület méltányossági jogkörében eljárva eltekinthet a kizáró feltétel alkalmazásától.


6. §

A Rendelet 16. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(5) Több, legmagasabb összegű bérleti díjra benyújtott érvényes pályázat esetén pályázati tárgyalást kell tartani, egyéb esetekben pályázati tárgyalás tartható. A nyilvános pályázati tárgyaláson a bérbeadó, az érvényes pályázattal rendelkező pályázók és a jegyzőkönyvvezető részvétele kötelező. A pályázók személyesen, vagy meghatalmazottjuk útján vehetnek részt a tárgyaláson. Bármely pályázó kérésére a nyilvánosságot ki kell zárni.


7. §

A Rendelet 17. § (5) és (6) bekezdéseiben a „Hmvhely” szövegrész helyébe a „Hódmezővásárhely” szövegrész lép.

8. §

A Rendelet 23. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(4) A lakásbérleti szerződésben meghatározott bérleti díj mértéke nem lehet magasabb, mint a pályázó és a vele együtt költöző személyek összjövedelmének 30%-a a piaci alapon bérbeadott és szolgálati lakások esetén.

9. §

Hatályát veszti a Rendelet 11. Albérlet alcíme.

10.  §

A Rendelet 36. § (1) bekezdésében a „bérbeadóval” szövegrész helyébe a „bérbeadóval és tulajdonossal” szövegrész lép.

11.  §

A Rendelet 36. § (2) bekezdésében az „és a” szövegrész helyébe az „és a tulajdonossal együtt dönt” szövegrész lép.

12.  §

(1) Jelen Rendelet a kihirdetését követő naptól lép hatályba.

(2) A 9. §-ban foglaltak a Rendelet hatályba lépésekor érvényes albérleti szerződésekre nem vonatkoznak.