Bánk Község Önkormányzata képviselő-testületének 6/2020. (IV.23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 04. 24
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról
Általános indokolás
Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 7/2007. (V.24.) rendeletét a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kult.tv.) törvény 83/A. § (2) bekezdése alapján felül kell vizsgálni.
Az elmúlt években bekövetkezett jogszabályi változások miatt a módosítás a rendelet szinte valamennyi pontját érinti, ezért célszerű új rendeletet alkotni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
Meghatározza a rendelet célját, szervezeti, személyi és területi hatályát, valamint a helyi lakosság közművelődéshez való jogát.
A 3. §-hoz
A rendelet rögzíti – összhangban a Kult.tv. és a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018.(VII.9.) EMMI rendeletben foglaltakkal - az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatásokat.
A 4–6. §-hoz
Meghatározza a közművelődési alapszolgáltatások ellátásának formáját, módját és mértékét. A rendelet kimondja, hogy az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásokat közösségi színterek fenntartásával biztosítja, valamint felsorolja egyes közművelődési szolgáltatásainak ellátásában az együttműködő partnerek körét.
A rendelet kimondja továbbá, hogy a Kult.tv. 79. §-ában meghatározottak szerint közművelődési megállapodást köthet a közművelődési feladatok ellátására, valamint azt, hogy a településen a közművelődés helyi, lakossági képviselete érdekében a Kult.tv. 82-83. §-ai alapján Közművelődési Kerekasztal alakítható.
A 7. §-hoz és a 8. §-hoz
Rögzíti a közművelődési szolgáltatások finanszírozását, támogatását, valamint rendelkezik a kulturális tevékenységet ellátó szervezetek támogathatóságáról.
A 9. §-hoz
A helyi közművelődés irányításával kapcsolatos szabályokat tartalmazza, valamint rendelkezik a rendelet 5 évente történő felülvizsgálatáról.
A 10. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezés mellett a korábbi rendelet hatályon kívül helyezését tartalmazza, továbbá a Kult.tv. 83/A. (3) bekezdésével összhangban rendelkezik a rendelet közösségi színtereken történő közzétételéről.