Sóstófalva Község Önkormányzat Polgármesterének 6/2020(VI.5..) rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Sóstófalva Község Önkormányzat Polgármesterének 6/2020(VI.5..) rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2024.01.01.

Sóstófalva Község Önkormányzata Polgármestere a katasztrófavédelemről és a kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46.§. (4) bekezdésében biztosított feladat - és hatáskörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

Általános rendelkezések

1. § (1) Sóstófalva Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenység támogatását közcélnak tekinti, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és a feladatok megvalósításában résztvevők támogatását. A település minden lakosának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításhoz, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, esélyegyenlőséghez a kulturális javak megismerése tekintetében.

(2) Az önkormányzat kiemelt törekvései e körben:

a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,
a település hagyományainak ápolása, hagyományok megőrzésének segítése, önszerveződő, népművészeti, hagyományőrző közösségek életre hívásának segítése, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növelése, a helyi értékek védelmének erősítése,
az élet minőségének, az ünnep örömeinek gazdagítása, szórakozási és közösségi igényekhez lehetőség biztosítása,
a település kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele, rendezvények rendezése.

2. § A rendelet hatálya Sóstófalva Község közigazgatási területén folytatott közművelődési tevékenységekre, az azokban résztvevő személyekre, szervezetekre, az önkormányzati közművelődési feladatok ellátásában részt vevő alkalmazottakra, a közművelődési megállapodást kötő jogi, vagy természetes személyekre, valamint a közművelődési szolgáltatást igénybevevőkre terjed ki.

3. § E rendeletben használt fogalmak alatt a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben (a továbbiakban: Kult. tv.) meghatározott fogalmakat kell érteni.

Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

4. § Az Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység során biztosítja a muzeális intézményekről, nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló Kult.tv. 76. § (3) bekezdés a) pontjában felsorolt közművelődési alapszolgáltatásokat.

Az Önkormányzat közművelődési feladatai

5. § Az Önkormányzat a 4. §-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat a helyi sajátosságok és rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével a következő feladatok ellátásával biztosítja:

a) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetését célzó tevékenységek támogatása, a helyi művelődési szokások gondozása,

b) a helyi önszerveződő civil szervezetek tevékenységének támogatása,

c) helyi társadalom közösségi életének segítése,

d) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez közösségi tér biztosítása,

e) a kulturális élet gazdagítása és az emberek közötti kulturális kapcsolatok erősítése érdekében, az esztétikai élmények megéléséhez közművelődési rendezvények szervezése,,

f) méltó megemlékezés a nemzeti ünnepekről,

g) a lakosság közérdekű információkhoz jutásának elősegítése,

h) a települési könyvtári ellátás biztosítása,

i) a könyvtárban közösségi internet hozzáférés biztosítása.

A helyi közművelődési feladatok ellátásának formája és módja

6. § Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásáról nem intézményi formában gondoskodik. Az Önkormányzat az 5. §-ban felsorolt feladatokat saját fenntartású közösségi színterén, továbbá szükség szerint közművelődési megállapodás alapján láthatja el.

7. § (1)2 Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatellátás során közösségi színtérként az alábbi épületeket, ingatlanokat biztosítja:

a) Sóstófalvai Községi Könyvtár, információs és közösségi hely (3716 Sóstófalva Kossuth u. 48.)

b) Faluház(3716 Sóstófalva Kossuth u. 48.)

c) ÁMK épülete(3716.Sóstófalva Petőfi u. 5)

d) Ifjúsági club (3716 Sóstófalva Kossuth u. 29)

(2) A közösségi színtérként szolgáló épületek fenntartásáról Sóstófalva község Önkormányzata közvetlenül gondoskodik, továbbá a közösségi színterek fenntartásával és a közművelődési feladatok ellátásával kulturális menedzsert alkalmaz közalkalmazotti munkakörben.

8. § A települési könyvtári ellátás biztosítását az Önkormányzat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei II. Rákóczi Ferenc Könyvtárral kötött megállapodásban meghatározottak szerint a megyei könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével teljesíti oly módon, hogy az igénybe vett szolgáltatások fogadására alkalmas nyilvános könyvtári szolgáltató helyet működtet.

9. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) a településen működő köznevelési intézménnyel,

b) önszerveződő civil szervezetekkel, művészeti, hagyományőrző, kulturális tevékenységet is végző helyi közösségekkel, személyekkel,

c) egyházakkal,

d) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési lehetőségekről

a) a települési honlapon,

b) plakátok, szórólapok útján

ad tájékoztatást a település lakossága részére.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

10. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatok támogatását az éves költségvetésében meghatározott keretek között biztosítja, illetve további egyedi döntéssel biztosíthatja. A közösségi színtér fenntartásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket rendelkezésre bocsátja.

(2) Az Önkormányzat a civil szervezetek támogatásán keresztül is hozzájárul a település közművelődési és közösségfejlesztési feladatainak ellátásához.

(3) Az Önkormányzat a pályázati források kihasználásával törekszik a helyi közművelődés minél magasabb szinten történő biztosítására. Az Önkormányzat közművelődési pályázat esetén a szükséges önrészt az éves költségvetési rendeletében biztosíthatja.

Záró rendelkezések

11. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésének napján hatályát veszti Sóstófalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 1/2002. ( II.11) rendelete.

1. melléklet a 6/2020 (VI.05.) önkormányzati rendelethez

HÁZIREND

1. A Faluházat és az ÁMK épületét minden érdeklődő látogathatja, igénybe veheti kulturális szolgáltatásait, berendezéseit, felszerelését és más eszközeit. Az igénybevétel előzetes egyeztetés alapján, a kulcsok átadásával és teljes körű felelősség vállalásával történhet.

2. A belépődíjas rendezvények látogatásának előfeltétele a jegyvásárlás.

3. A Faluház és ÁMK programjain résztvevők zavartalan művelődése és szórakozása érdekében be kell tartani a közösségi és társas élet kulturált magatartásának szabályait.

4. A Faluház és ÁMK közösségi célokat szolgál, ezért védelme, berendezésének és felszerelésének anyagi felelősséggel történő használata, a tisztaság és a rend megóvása minden látogató kötelessége.

5. A látogatók személyes tárgyainak megóvásáért felelősséget nem vállalunk.

6. A Faluház és ÁMK munkatársainak, a rendezőknek, a rendőrségnek és tűzoltóknak az utasításait minden látogató köteles végrehajtani.

7. Az épületben szemetelni tilos.

8. Az épületben dohányozni tilos!

9. A Faluház és ÁMK elektromos és hangtechnikai berendezéseit csak az arra megbízást kapott személyek kezelhetik.

10. Szeszesitalt behozni - zártkörű rendezvény kivételével- nem szabad. Az intézményt ittas állapotban látogatni tilos.

11. Az épület területén hirdetések, közlemények csak a polgármester engedélyével rakhatók ki.

12. 14 éven aluliak 20 óra után csak szülői felügyelettel tartózkodhatnak az intézményben.

13. A megbízott munkatárs, polgármester a rendbontókat ideiglenesen, vagy véglegesen kitilthatja az intézmény területéről.

14. A Faluház vagy ÁMK látogatója köteles azonnali hatállyal értesíteni a Faluházban vagy ÁMK-ban dolgozó kulturális menedzsert, a polgármestert (szükség esetén a rendőrséget, mentőket, tűzoltókat) minden olyan eseményről, amely veszélyezteti a látogatók testi épségét, valamint a Faluház épületét, eszközeit, berendezéseit.

15. A házirend betartása minden látogató számára kötelező.

Sóstófalva 2020. május.

Sztrakon Béla

Polgármester

2. melléklet a 6/2020 (VI.05.) önkormányzati rendelethez

A közösségi színtér helyiségeit ingyenesen használó szervezetek: (a településen működő szervezetek, intézmények)
Sóstófalvai Polgárőr Egyesüle
Sóstófalváért Közalapítvány
B-A-Z megyei Falu-és Tanyagondnokok Egyesülete

3. melléklet a 6/2020 (VI.05.) önkormányzati rendelethez3

Bérleti díjak

1. Faluház 15.000 Ft/nap kivéve halotti torok

2. ÁMK kultúr terem 150.000 Ft/ nap

4. melléklet a 6/2020 (VI.05.) önkormányzati rendelethez

Bérleti szerződés
Mely létrejött
Sóstófalva Község Önkormányzata
(3716 Sóstófalva,Kossuth u. 48. Sztrakon Béla polgármester), mint bérbeadó és
..............................................................................
(cím:......................................................................, képviseli: ………...…………………., mint bérbevevő között.

1. E szerződés értelmében Bérbeadó bérbe adja a 3716 Sóstófalva Kossuth u 48.. sz. címen lévő Faluházat.

201. ........................... hó ........nap ......................................... időtartamra.

2. A bérelt helyiséget a bérbevevő ............................………………............................céljára

kívánja a fenti időszakban igénybe venni.

3. A bérbevevő kötelességei:

A bérbevevő köteles a bérbevett területet tiszta, illetve az átvétel állapotának megfelelően visszaadni. Az igénybevétel során keletkezett esetleges károkat köteles megtéríteni.

4. Felek kijelentik, hogy esetleges vitájukat megpróbálják békés úton rendezni.

....................................................... ................................................

bérbevevő bérbeadó

Visszavétel: 20.. .........................................................

Károk:.............................................................................

Értéke:............................................................................

..................................................... .................................................

bérbevevő bérbeadó

5. melléklet a 6/2020 (VI.05.) önkormányzati rendelethez

Faluház és ÁMK mint közösségi színtér HASZNÁLATI SZABÁLYZATA
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 73. § (1) bekezdése kimondja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.
Ennek megfelelően a Községi Könyvtár szolgáltatásait, programjait nemre, felekezetre és pártállásra való tekintet nélkül bárki igénybe veheti, aki a használati szabályzatban foglalt feltételeket elfogadja, a házirendet betartja.
A közösségi színtér neve: Faluház és ÁMK
Székhelye: 3716 Sóstófalva Kossuth u. 48..
Fenntartója: Sóstófalva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete
Működési területe Sóstófalva község közigazgatási területe
Jogállása: alapító okirattal nem rendelkező közösségi színtér
Alaptevékenysége: közművelődési feladatellátás
Működtetője: Sóstófalva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete
A közösségi színtér neve: ÁMK
Székhelye: 3716 Sóstófalva Petőfi u...
Fenntartója: Sóstófalva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete
Működési területe Sóstófalva község közigazgatási területe
Jogállása: alapító okirattal nem rendelkező közösségi színtér
Alaptevékenysége: közművelődési feladatellátás
Működtetője: Sóstófalva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

I. Közösségi színtér igénybevételének szabályozása

1. A Faluház és ÁMK tiszteletben tartja és szolgálja

- az állampolgárok, a település lakói művelődéshez és szórakozáshoz való jogát

- a fenntartó által a közművelődési feladatokról szóló 6/2020. (VI 05.) számú önkormányzati rendeletben foglaltakat

- a település lakóinak kulturális, szabadidős igényeit.

A Faluházban végzett közművelődési tevékenység a helyi társadalom kulturális szükségletei, önművelő, önképző, társas kapcsolatigényének, közéleti, közösségi, szórakozási lehetőségeinek biztosítását, szakmai szolgálatát jelenti.

2. Kötelezettségéből fakadóan mindenki számára a nyitvatartási időben rendelkezésre áll, tereit, állandó szolgáltatásait a házirend (1. melléklet) betartása mellett mindenki igénybe veheti. A Faluházban egyidejűleg 100 főnél az ÁMK-ban 500 főnél több személy nem tartózkodhat a rendezvények ideje alatt.

3. A helyiségek igénybevételének szándékát a polgármesterrel legalább 5 munkanappal a tervezett igénybevétel előtt kell kérni.

4. A Faluház és az ÁMK a programok időpontjának figyelembevételével biztosítja a helyiségeket az igénylőnek. Több kérelmező esetén a helyiséghasználati igényekről a polgármester dönt.

5. A helyiségek ünnepnapokon és egyes munkaszüneti napokon (január 1., március 15., Nagypéntek, Húsvét vasárnap, és hétfő, május 1., Pünkösd vasárnap és hétfő, augusztus 20., október 23., november 1., és december 25-26.) nem vehető igénybe, kivéve az önkormányzat és a vele együttműködő - rendeletben feltüntetett – szervezetek saját szervezésű rendezvényei, illetve egyedi döntés alapján.

6. Az önkormányzat e szabályzat 2. sz. mellékletében meghatározott szervezetek részére ingyenesen biztosítja a közösségi színtér helyiségeinek igénybevételét. Más szervezetek esetében a polgármester dönt a helyiségek ingyenes igénybevételének lehetőségeiről.

7. Zártkörű rendezvények alkalmával a programot szervezők felelőst neveznek meg, aki teljes anyagi-, büntetőjogi felelősséggel tartoznak a Faluház és ÁMK berendezési tárgyaiért, a használt helyiségek állagáért, egyben kötelesek betartani a házirendet.

II. A közösségi színtér helyiségeinek használata

1.A Faluház és ÁMK bérleti díjmentesen vehető igénybe az alábbi esetekben

a) fenntartó önkormányzat és intézményeinek a szervezésében megvalósuló rendezvények

b) az 2. sz. mellékletben meghatározott szervezetek működésének, rendezvényeinek biztosítása

c) nem vállalkozáson alapuló, önszerveződő civil csoportok (pl. Játszóház, stb.).

d) egészségügyi intézmények ingyenes lakossági szűrései

e) vállalkozáson alapuló (tanfolyami díjat szedő) közművelődési és szabadidős jellegű csoportok,

2. nem közművelődési jellegű (pl. érdekképviseleti) civil szerveződések, baráti körök a 3. sz melléklet szerinti bérleti díjat fizetik.

A bérlő a bérlet idejére alapszolgáltatásokra (villany, fűtés, berendezés) és mosdóhasználatra jogosult. A bérlő a szerződés megkötésével anyagi felelősséget vállal az esetleges károkért.

Bérleti szerződést csak személyazonosságának igazolása után nagykorú személy, ill. szervezet képviselője köthet a polgármesterrel.

A bérleti szerződésre vonatkozó szabályok

A Faluház és ÁMK helyiségeinek bérbeadásáról szóló szerződések előkészítése jelen szabályzat 4. sz. mellékletében található szerződésminta alapján az igazgatási pénzügyi előadófeladata.

A közösségi színtér tevékenységi helyein alkalmazott díjakat a 3. számú melléklet tartalmazza.

A helyiségekben megtartott rendezvényekről a polgármestert folyamatosan tájékoztatni kell

A bérbeadás rendje

- A bérbeadást szerződésbe kell foglalni; a bérleti szerződések előkészítéséről az igazgatási- pénzügyi előadó gondoskodik.

II. Egyéb rendelkezések

1.A Faluházban vagy az ÁMK-ban a programok idején bekövetkező károkozás, tűzeset esetén azonnal értesíteni kell a polgármestert. Az eseményről jegyzőkönyvet kell felvenni, a felelősöket meg kell nevezni.
Sóstófalva 2020. május.
Sztrakon Béla
Polgármester

6. melléklet a 6/2020 (VI.05.) önkormányzati rendelethez

A KÖZSÉGI KÖNYVTÁRI, INFORMÁCIÓS ÉS KÖZÖSSÉGI HELY KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZATA

1. A könyvtár kettős funkciójú nyilvános könyvtár, iskolai és közművelődési feladatokat lát el. Megkülönböztetés nélkül mindenki használhatja, aki a szabályzatot betartja.

2. A könyvtárhasználókat megilletik ingyenesen az alábbi alapszolgáltatások:

- könyvtárlátogatás

- könyvtári eszközök és gyűjtemények helyben használata

- állományfeltáró eszközök használata

- információ a könyvtár és könyvtári rendszer szolgáltatásairól

- közhasznú információszolgáltatás

- foglalkozások, rendezvények látogatása

3. A 2. pontban felsoroltakon kívül egyéb szolgáltatások csak a könyvtárba való beiratkozás után vehetők igénybe. A beiratkozás ingyenes.

4. A könyvtáros köteles a szolgáltatások igénybevevőinek adatait regisztrálni.

5. Beiratkozáskor az alábbi adatokat kell felvenni a könyvtárhasználótól:

- Név (asszonyoknál leánykor név is)

- Anyja neve

- Születés helye, ideje

- Állandó lakhelye: település, utca, házszám,

- Személyi igazolványának, vagy útlevelének száma

A tanulók és önálló keresettel nem rendelkezők csak szülői engedéllyel és kezesség vállalásával vehetik igénybe a könyvtár szolgáltatásait. Kezes csak a beiratkozó törvényes képviselője lehet. A beiratkozáskor az olvasó aláírásával kötelezettséget vállal a könyvtári szabályok betartásáért.

6. A könyvtárban az alapszolgáltatáson kívül az alábbi szolgáltatások vehetők igénybe:

- A könyvtár állományának / alább felsorolt dokumentum típusainak/ egyéni és csoportos helyben használata: - olvasótermi, kézikönyvtári könyvek - folyóiratok - audio, audiovizuális és elektronikus információhordozók

- A könyvtárban tanórák és egyéb csoportos foglalkozások tartása.

- A könyvtárban tartandó olvasást, könyvtárhasználatot segítő rendezvények megszervezése, lebonyolítása

- Kölcsönzés

- Könyvtárközi kölcsönzés.

- Olvasónál lévő dokumentum előjegyzése.

- Hosszabbítás kérése.

- A könyvtár gyűjteményében megtalálható dokumentumokról másolat készítése.

- A könyvtárban elhelyezett számítógépek és Internet használata.

- Adott témához témafigyelés.

7. A kölcsönzés szabályai:

- Minden érvényes olvasójeggyel rendelkező, beiratkozott olvasó jogosult a kölcsönzésre

- A kikölcsönözhető dokumentumok egy része szabadpolcról is kiválasztható

- A kölcsönözhető könyvállomány kézi katalógusból kikereshető.

- Kölcsönözhetőség szempontjából az alábbi kategóriákba soroljuk az állományt: - kölcsönözhetők - részlegesen kölcsönözhetők - csak helyben használhatók

- Egy olvasó egyszerre maximum 10 kötetet kölcsönözhet.

- A kölcsönözhető kategóriájú dokumentumok kölcsönzési időtartama 30 nap. Hosszabbítás csak indokolt esetben kérhető.

- Részlegesen kölcsönözhető anyagok kölcsönzési időtartama 3 nap. Hosszabbítás nem kérhető.

- Nem kölcsönözhetők a napilapok, folyóiratok, kézikönyvek, szótárak, térképek, kivéve a folyóiratok régebbi számait, melyek részlegesen kölcsönözhetők.

- Könyvtárközi kölcsönzés A könyvtár azokat a dokumentumokat, amelyek a gyűjteményében nem találhatók meg, könyvtárközi kölcsönzés útján szerzi be a használóknak. A könyvtár részt vesz a könyvtárközi kölcsönzési rendszerben, saját olvasóinak beszerez más könyvtáraktól dokumentumokat, ill. más könyvtárak olvasóinak is lehetővé teszi azt. Az így kapott dokumentumok használati szabályait, kölcsönzési határidejét a küldő könyvtár határozza meg. Könyvtárközi kölcsönzés esetén a kölcsönadó könyvtár által kért térítési díjat az olvasónak kell megfizetnie.

- Eljárás késedelem esetén Amennyiben az olvasó a kölcsönzési határidő lejártáig az általa elvitt dokumentumokat nem szolgáltatta vissza, és a hosszabbítást sem kérte, és a szóbeli emlékeztető után sem hozta vissza, a könyvtár felszólításokat küld, amelynek költségei a kölcsönzőt terhelik. Indokolt esetben a könyvtár a követelését polgári peres eljárás során érvényesíti.

A könyvtárhasználati előírásokat megszegő látogatókat eltilthatja az intézmény.

A Könyvtár nyitvatartási rendje:

- Hétfő: 13.00 - 15:00 óra

- Kedd: 15.00- 17:00 óra

- Csütörtök: 15:30 – 17:30 óra

- Szombat: Zárva

- Vasárnap: Zárva

1

A bevezető a Sóstófalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 7. § (1) bekezdése a Sóstófalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (XII. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. melléklet a Sóstófalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.