Szentistván nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020.(VII.9.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődésről

Hatályos: 2021. 12. 21

Szentistván nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020.(VII.9.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődésről

2021.12.21.

Szentistván nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Szentistváni Roma Nemzetiségi Önkormányzattal folytatott egyeztetést követően, következőket rendeli el1

1.A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy Szentistván nagyközség polgárainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Szentistván nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban önkormányzat) közigazgatási területén a közösségi színterekre, közművelődési tevékenységben résztvevő intézményekre, továbbá természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, mind ezek fenntartóira, működtetőire és alkalmazottjaira.

2. Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § (1)2 Az önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény ( a továbbiakban: Kult.tv.) 76. § (3) bekezdése alapján közművelődési alapszolgáltatásként biztosítja a művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és művelődő közösségek számára helyszín biztosítását.”

(2) az (1) bekezdésben foglaltakon túl biztosítja továbbá a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeit, valamint az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeit.

1. Az önkormányzat közművelődési feladatai

3. § (1) Az önkormányzat elismeri, hogy Szentistván nagyközség minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételéhez szükséges esélyegyenlőséghez. Ezek biztosítását az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tekinti.

(2) Szentistván Nagyközség, mint kiemelten „Matyó” népművészeti hagyományokkal rendelkező település alapvető feladatának tekinti, hogy a közművelődés keretein belül mind a helyi, mind a településre látogató vendégek számára színvonalas programokat biztosítson a szabadidő tartalmas eltöltése érdekében.

4. § (1) Az Önkormányzat a 2. §-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat a helyi sajátosságok és rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével a következő feladatok ellátásával biztosítja:

1. a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőséget teremt a községi rendezvényeken, valamint partnertelepülések programjain.

2. fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

3. a település turisztikai vonzerejét is növelő kulturális rendezvényeket szervez, támogat,

4. folyamatosan törekszik a közművelődési és kulturális szolgáltatások színvonalának emelésére, védi és megismerteti a helyi értékeket,

5. a kiemelkedő helyi közművelődési, kulturális tevékenységet kitüntetésekkel, díjakkal ismeri el,

6. ösztönözi a civil szervezetekkel való közművelődési célú együttműködést, munkájukat segíti,

7. a lakosság életminőségének javítása érdekében iskolarendszeren kívüli tanfolyamokat, szakköröket szervez,

8. Szentistván kiemelkedő személyiségei értékteremtő tevékenységét megismerteti,

9. tradicionális és egyedi programok, programsorozatok szervezésével segíti a lakosság és a településre látogatók kulturális értékekhez való jutását, szórakoztatását,

10. elősegíti a testvérvárosi kapcsolatok ápolását, folyamatosan kapcsolatot épít és tart fenn a közművelődés területén működő, Szentistván nagyközségen kívüli szervezetekkel,

11. az állami és nemzeti ünnepek megemlékezésének szervezésével segíti a helyi polgárok és a nagyközségben tartózkodó vendégek méltó ünneplésének lehetőségét,

12. kiállítások szervezésével lehetővé teszi a hivatásos művészek és amatőr alkotók számára a bemutatkozást; koncerteket, film- és könyvbemutatókat, sajtótermék bemutatókat szervez,

13. a gyermek- és ifjúsági korosztály számára közösségi színteret nyújt, közreműködik a tehetséggondozásban,

14. helyszínt ad a közösségi együttlétet biztosító kluboknak, programoknak,

15. közösségi színtereket hoz létre és tart fenn, továbbá biztosítja a közösségi tér közösségi célú ingyenes használatát.

16. gondoskodik a közművelődési lehetőségek széles körben történő megismertetéséről.

(2)3 Szentistván település konkrét közművelődési feladatait, valamint szolgáltatási tervét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.„.

(3) A rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzésének helyszínét a Szentistván, Hősök tere 2 sz. alatti valamint a Szentistván Erzsébet tér 1.sz.alatti Integrált Közösségi Szolgáltató Tér-ben végzi.

(4) Szentistván nagyközség Önkormányzata a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási tervet a tárgyév március 1-ig fogadja el.

(5)4 A szintér éves rendezvénytervét a 2. melléklet tartalmazza.”

4. Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

5. § (1) Az Önkormányzat kötelezően ellátandó közművelődési feladatait az általa alapított és fenntartott Szentistván, Hősök tere 2. sz. alatti székhelyű SZKULTINFO Nonprofit Kft-vel kötött szolgáltatási szerződés útján látja el.

(2) A közösségi színtér formája: Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér.

5. A közművelődési tevékenység finanszírozása

6. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait és az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér működtetését az éves költségvetésében meghatározott költségvetési támogatásból finanszírozza. Az intézmény működésének forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az Önkormányzati támogatás, az intézmény saját működési bevétele, valamint esetleges elnyert pályázati források.

(2) Az Önkormányzat pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési rendeletében rögzített feladatai ellátásában résztvevő közművelődési célú tevékenységet folytató szervezeteket és személyeket.

6. A közművelődésben együttműködő partnerek

7. § Az Önkormányzat e rendeletben meghatározott közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) településen működő, közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, személyekkel,

b) egyházakkal,

c) oktatási, nevelési intézményekkel,

d) civil szervezetekkel, alapítványokkal

7. A közművelődési rendelet felülvizsgálata, közzététele

8. § (1)5 Az Önkormányzat a közművelődési rendeletét - a társadalmi egyeztetés és a Szentistváni Roma Nemzetiségi Önkormányzattal való egyeztetés keretében - legalább öt évente felülvizsgálja.”

(2) A közművelődési rendeletet az önkormányzat a közművelődési intézményben kihelyezi

1. Záró rendelkezések

9. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a Helyi közművelődésről szóló 1/2017.(I. 27.) Önkormányzati rendelet.

Dobóné Koncz Judit Derekas Sándor
polgármester jegyző
Záradék:
A rendelet 2020.07.09 napján kihirdetésre került
Derekas Sándor
jegyző

1. melléklet

Az Önkormányzat SZKULTINFO Nonprofit Kft. közreműködésével ellátott közművelődési feladatai:
- Ügyfélszolgálatot tart fenn a nyitva tartási idő keretein belül, ahol az alábbi szolgáltatásokat nyújtja: fénymásolás, faxolás, nyomtatás stb.)
- A művelődési házban Digitális Jólét Pont működik, mely kiszolgálja a lakosság igényeit. Lehetőség szerint tovább kell fejleszteni. Elő kell segíteni a lakosság információhoz jutását, színvonalas és korszerű körülményeket teremtve a kommunikációs, digitális kultúra elsajátításához, népszerűsítéséhez, műveléséhez.
-Települési értéktárat hoz létre és kezeli azt.
-Közösségi teret biztosít: a településen működő civil szervezeteknek, egyesületeknek és önszerveződő csoportoknak, tevékenységükkel kapcsolatos összejöveteleik, rendezvényeik lebonyolításához.
-Adminisztrációs segítséget nyújt fellépő csoportjainak. Lehetőségeihez képest segíti, támogatja tevékenységüket, további fejlődésüket leginkább az alábbi területeken.
o a Matyó hagyományok ápolására irányuló;
o a különböző korosztályok igényeit kielégítő,
o szellemi értékeket őrző és teremtő közösségi tevékenységek.
-Helyi nemzetiségi önkormányzatok testületi működésével kapcsolatos nagyobb rendezvények, közmeghallgatás, fórumok, nemzetiségi identitásuk megőrzéséhez, kultúrájuk ápolásához kapcsolódó nagyobb rendezvények lebonyolításához helyet biztosít.
- Közintézmények rendezvényeinek részére
-Az önkormányzat a település lakosságának közművelődése, a kulturális javak megismerése érdekében települési könyvtárat tart fenn. A II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárhoz tartozó települési könyvtárat a SZKULTINFO Nonprofit Kft. üzemelteti. Ennek keretein belül biztosítani kell a könyvtárközi' kölcsönzés lehetőségét az olvasók számára. Igény szerint könyvtári foglalkozásokat ajánlott szervezni.
-Falu TV stúdiót üzemeltet, melyen keresztül napi 24 órában sugárzott képújságot szerkeszt, hétfőnként saját szerkesztésű műsorokat szór. Feladat a tv lehetőség szerinti korszerűsítése, színvonalának emelése.
-Biztosítja a tájház látogatásának lehetőségét előzetes bejelentkezés alapján.
-A lehetőségeitől függően pályázatokon vesz részt és kezeli azokat.

2. melléklet

Évente megrendezésre kerülő állami ünnepek:
- március 15.
- Augusztus 20.
- október 23.
Évente megrendezésre kerülő közösségi rendezvények:
- Farsang
- Gyereknap
- Szépkorúak napja
- Karácsony
Az állandó rendezvényeken túl évente ajánlott szórakozási lehetőséget, táncos rendezvényt kínálni a lakosságnak a Szent István király napok” keretében.
Évente ajánlott egy színházi előadást szervezni a művelődési házban.
A térségben zajló kulturális rendezvények, művelődési lehetőségek felkutatásával, helyben történő ajánlásával, esetleges odautazás szervezésével kell a művelődési alkalmak körét tovább bővíteni.
1

A bevezető a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdése a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § (2) bekezdése a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 4. § (5) bekezdése a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 8. § (1) bekezdése a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.