Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020. (VI.25.) önkormányzati rendelete

az utólagos közmű csatlakozások műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2023. 01. 21

Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020. (VI.25.) önkormányzati rendelete

az utólagos közmű csatlakozások műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

2023.01.21.

Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében és a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény 6. § (2) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 20. és 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed a Bóly város közigazgatási területén lévő a Bóly Város Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában lévő víziközmű létesítményekre (víz, szennyvíz, tűzivíz és termálvíz) rácsatlakozni kívánó azon ingatlanok tulajdonosaira, vagy egyéb jogcímen használóira, akiknek ingatlanai azon érdekeltségi területen fekszenek, amely nem tartozik ahhoz az érdekeltségi területhez, melyen a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 8. § (1) és (2) bekezdéseiben meghatározott közcélú érdekeltségi hozzájárulás megállapításra került.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Bóly város közigazgatási területén azokra a víziközmű beruházással érintett területekre, ahol a beruházás műszaki átadása már megtörtént.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Átlagos vízfogyasztás: mértéke lakóegységenként (lakóház, illetve lakás) 1 m3/nap

b) Utólagos közmű csatlakozási hozzájárulás: az ingatlan ivóvízzel történő ellátottságának, szennyvíz-elvezetésének kiszolgálása érdekében a víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozás engedélyezéséhez az igénylő által fizetendő pénzösszeg.

c) Érdekeltségi egység: az egy helyrajzi számmal rendelkező ingatlan vagy önálló rendeltetési egység.

d) Utólagos csatlakozó: aki a közmű-hálózat megvalósításakor a költségekhez bármely oknál fogva nem járult hozzá.

e) Víziközmű–szolgáltató: az 58/2013. (II.27.) Korm. rendelet 1. § 44. pontjában meghatározott szolgáltató.

3. Általános rendelkezések

3. § (1) Az az ingatlantulajdonos, aki a víziközmű társulatban bármely okból nem vett részt, a közművekre utólag csak a hatályos jogszabályi rendelkezések betartásával, a víziközmű-szolgáltató által jogszabály alapján meghatározott, valamint a jelen rendeletben foglalt egyéb feltételekkel köthet rá.

(2) A fejlesztés által érintett ingatlanok tulajdonosai vagy használói utólagos közmű csatlakozási hozzájárulást kötelesek fizetni a már korábban megvalósított víziközmű-hálózatra vagy termálvíz vagy tüzivíz létesítményre történő utólagos rácsatlakozásért.

(3) Nem kell utólagos közmű csatlakozási hozzájárulást fizetni:

a) meglévő bekötővezeték felújítása, karbantartása, cseréje, rekonstrukciója esetén,

b) az önkormányzati telekértékesítést követően, amennyiben az építési telek eladási árába a víziközmű-hálózatra történő rácsatlakozás hozzájárulásának mértéke dokumentáltan beszámításra került, és az adásvételi szerződésben rögzített kapacitási igényhez képest a tényleges kapacitás nem növekszik, valamint

c) ha az adott érdekeltségi egység vonatkozásában a víziközmű-hálózatra történő csatlakozásért a hozzájárulást korábban megfizették és a megfizetést - hitelt érdemlően - igazolni tudják.

4. § (1) Az utólagos közmű csatlakozási hozzájárulás alapja vízellátás, szennyvízelvezetés tüzivíz ellátás és termálvíz szolgáltatás esetén az érdekeltségi egység.

(2)1 Az érdekeltségi egységre vonatkozóan az utólagos közmű csatlakozási hozzájárulás mennyiségi tényezőjét

a) ivóvízellátás esetén: a lakóegység (lakóház, ill. lakás) átlagos vízfogyasztása, de minimum 1 m3/nap;

b) szennyvízelvezetés esetén: a lakóegység (lakóház, ill. lakás) átlagos szennyvízkibocsátása, de minimum 1 m3/nap

c) telken belüli tüzivíz ellátás esetén a szükséges igény liter/perc

d) geotermikus távhő közműrendszer - termálvíz esetén az épületek, építmények meghatározott hőmennyisége kW

alapján illetve amennyiben 50 méternél hosszabb távvezeték létesítése szükséges akkor kiépítendő távvezeték hossza felett méter kell megállapítani.

(3) Vízfogyasztás és a szennyvízkibocsátás esetén minden megkezdett m3 1 m3-nek tüzivíz esetén minden megkezdett liter 1 liternek, a távhőmennyiség esetén minden megkezdett kW 1 kW-nak számít.

(4) Az érdekeltségi egység esetén az utólagos közmű csatlakozási hozzájárulás összegének nagyságát a (2) bekezdésben meghatározott érdekeltségi egység mennyiségi tényezőjének és a hozzájárulás egy egységre jutó összegének szorzata adja. A hozzájárulás egy egységre jutó összegét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(5) Amennyiben az ingatlanon növekszik a közüzemi ivóvíz-, szennyvíz-, tüzivíz vagy termálhő törzshálózatot igénybevevő érdekeltségi egységek száma, azt az érdekelt ingatlantulajdonos köteles az önkormányzat felé jelezni. Ebben az esetben a már meglévő és a létrejövő érdekeltségi egységek számának különbözetét az önkormányzat az érdekelt felé érvényesíti.

5. § (1) A közmű-hálózatra történő rácsatlakozási költségeket (tervezés, kivitelezés, vízmérő felszerelés, stb.) az utólagos közmű csatlakozási hozzájárulás nem tartalmazza.

(2) A közmű csatlakozási hozzájárulás megfizetése a közmű-hálózatra történő rákötési jogot biztosítja.

(3) A közmű-hálózatra rácsatlakozni az önkormányzati engedélyével lehet.

(4) Az utólagos közmű csatlakozási hozzájárulás megfizetésével szerzett ellátási jogosultság nem személyhez, hanem az érdekeltségi egységhez kötődik, a jogosultság az új tulajdonosra, használóra átruházható.

(5) Az utólagos közmű csatlakozási hozzájárulást az ingatlannak - a fizetési kötelezettséget előíró határozat meghozatalának időpontjában - az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonosának, illetve az ingatlan használójának, bérlőjének kell megfizetnie, közös tulajdon esetén a tulajdoni hányadok szerint.

(6) Amennyiben a hozzájárulás költségeinek megfizetését az ingatlan használója vagy bérlője vállalja fel, úgy a bérleti, használói jogviszonyt az érdekeltnek szerződéssel igazolnia kell.

6. § (1) A hozzájárulás megfizetése alól felmentés nem adható.

(2) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetése alól mentes:

a) aki az érdekeltségi egységre vonatkozó hozzájárulás megfizetését igazolni tudja,

b) aki korábban önerős beruházásban megvalósított víziközmű hálózat létesítésében, építésében igazolt módon, legalább az érdekeltségi egység után fizetendő összeg erejéig részt vállalt és annak megfizetését igazolni tudja.

c)2 valamennyi lakossági felhasználó, aki 2000. január 1. napja előtt létesült víz-, vagy szennyvízhálózatra lakóegységenként meghatározott minimális érdekeltségi egység után amennyiben az ingatlanon keletkező igény nem társasházzá bővítés (új lakás kialakításakor) vagy telekmegosztás kapcsán jön létre.

d) tüzivíz hálózat esetében valamennyi lakossági felhasználó, ha jogszabály nem írja elő kötelező jelleggel külön csatlakozását.

(3) A kivitelezés megkezdése előtt szükséges az alábbi dokumentumok beszerzése:

a) az érintett ingatlanok tulajdonosainak hozzájáruló nyilatkozatai,

b) a közterület felbontáshoz szükséges hozzájárulás,

c) a közmű szolgáltató által jóváhagyott és engedélyezett műszaki tervdokumentáció.

7. § (1) Az utólagos csatlakozó a meglévő víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozást e rendelet 2. melléklete szerinti kérelem kitöltésével és a tervezett rácsatlakozás víziközmű-szolgáltató által jóváhagyott és engedélyezett műszaki tervdokumentációjának benyújtásával kezdeményezheti.

(2) A kérelem illetékmentes.

4. Az utólagos közmű csatlakozási hozzájárulás megfizetésének szabályai

8. § (1) Amennyiben az érdekelt a hozzájárulást korábban nem fizette meg, a polgármester az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezései alapján – Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testülete által átruházott hatáskörben - határozatban dönt az utólagos közmű csatlakozási hozzájárulás mértékéről és a megfizetés módjáról.

(2) A benyújtott kérelem elutasításra kerül, ha

a) a kérelem hiányosan, vagy jóváhagyott melléklet nélkül lett benyújtva,

b) a helyi építési szabályzat szerinti rendelkezésektől eltérő érdekeltségi egységre irányul.

(3) Az érdekelt a hozzájárulás összegét a határozat véglegessé válását követő 15 napon belül köteles megfizetni az önkormányzat költségvetési számlájára. A 15 napos határidőben történő megfizetés alól mentesül az, aki a (3) bekezdés szerinti részletfizetési kedvezményben részesül.

(4) A 8. § (1) bekezdés szerinti határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül benyújtott kérelem alapján, a magánszemély tulajdonosnak kamatmentes részletfizetési kedvezmény adható, ha az utólagos közmű csatlakozási hozzájárulás egyösszegű megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos megterhelést jelent.

(5) A részletfizetés időtartama tulajdonosonként:

a) 100 000 Ft-ot meg nem haladó utólagos közmű csatlakozási hozzájárulás esetén legfeljebb 6 hónap,

b) 100 001 – 200 000 Ft közötti utólagos közmű csatlakozási hozzájárulás esetén legfeljebb 9 hónap,

c) 200 000 Ft feletti utólagos közmű csatlakozási hozzájárulás esetén legfeljebb 12 hónap.

(6) Amennyiben az utólagos közmű csatlakozási hozzájárulás fizetésére kötelezett tulajdonos a részletfizetési kedvezmény feltételeit vagy az esedékes részletek befizetését nem teljesíti, a kedvezmény érvényét veszti, és a tartozást – az esedékesség napjától számított késedelmi kamattal együtt – egy összegben kell megfizetni.

(7) A közmű csatlakozási hozzájárulás behajtására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

5. Záró rendelkezések

9. § (1) E rendelet 2020. július 1. napján lép hatályba.

1. melléklet3

Az utólagos közmű csatlakozási hozzájárulás egy egységre jutó összege víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozás esetén

A csatlakozandó közmű neve

Fajlagos ár

1

ivóvíz törzshálózatra történő csatlakozás

75.000,- Ft/1 m3/nap

2

szennyvíz törzshálózatra történő csatlakozás

190.000,- Ft/1 m3/nap

3

szennyvíz törzshálózatra történő csatlakozás belterületi pincesoron

78.740,- Ft/1 m3/nap

4 4

szennyvíz törzshálózatra történő csatlakozás belterületi pincesoron 5 m3/nap kisebb igény esetén

78.740,- Ft/1 m3/nap

5 5

szennyvíz törzshálózatra történő csatlakozás belterületi pincesoron 5 m3/nap vagy annál nagyobb igény esetén

4.000.000,- Ft

6

tűzivíz hálózatra történő csatlakozás, telken belüli tűzivíz igény esetén

500,- Ft/liter/perc

7

geotermikus közműrendszerre (termálvízre) történő csatlakozás

50.000 Ft/kW valamint 50 m vezeték felett 77.000 Ft/m

(A fenti összeget a mindenkori hatályos ÁFA törvény szerinti általános forgalmi adó terhel)
1

A 4. § (2) bekezdése a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. § (2) bekezdés c) pontja a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 19.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 3a. sorát a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

5

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 3b. sorát a Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.