Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020.(III.13.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2020. 03. 14- 2020. 03. 31


Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020.(III.13.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendeletének módosításáról



Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, a 26. §-ában, a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11. pontjában és 11a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 3. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A Képviselő-testület hatáskörét e rendelet 8. § (2) és (3) bekezdéseiben, a 22. §-ában, a 34. § (1) bekezdésében, a 36. § (2) bekezdésében, a 38. § (6) bekezdésében, a 40. § (6) bekezdésében, a 41. § (11) bekezdésében, a 47. § (2) bekezdésében, az Szt. 17. § (5) bekezdésében foglalt esetekben a Képviselő-testület által kialakított bizottságok hatásköréről szóló önkormányzati rendeletében meghatározott hatáskörrel rendelkező bizottságára (továbbiakban: Bizottság) ruházza át.”


2. §


R. 9. § c) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„c) egyéb támogatások:

ca) keresetpótló támogatás,

cb) gyermeknevelési támogatás,

cc) gyermekgondozási támogatás,

cd) védőoltás térítésmentes juttatása,

ce) helyi utazási bérlet támogatás,

cf) karácsonyi támogatás,

cg) 100 évesek egyszeri támogatása

ch) időskorú személyek egyszeri támogatása idősek világnapja alkalmából,

ci) eseti kiegészítő lakhatási támogatás,

cj) eseti kiegészítő gyermeknevelési támogatás.”











3. §


R. III. Fejezet /Egyéb támogatások/ 2. alcíme helyébe az alábbi alcím kerül:

„2. Gyermeknevelési és gyermekgondozási támogatás”


4. §

R. kiegészül az alábbi 28/A. §-sal:

„28/A. §

(1) Az önkormányzat gyermekgondozási támogatásban részesíti azon II. kerületi lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen a II. kerületben tartózkodó személyeket, akik - súlyos fogyatékosságból vagy tartós betegségből eredően - önellátásra képtelen gyermekükről/gyermekeikről saját háztartásukban gondoskodnak és erre való tekintettel az Szt. 38. §-ában meghatározott ellátásban - gyermekek otthongondozási díjában - (továbbiakban: GYOD) részesülnek.

(2) A gyermekgondozási támogatás a kérelem benyújtását követő hónap első napjától a GYOD folyósításáig, de legfeljebb egy év időtartamra állapítható meg.

(3) A gyermekgondozási támogatás havi összege - a jogosultság időtartamában hatályos - központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott GYOD Szt. 39/A. § (1) bekezdés szerinti havi nettó összegének és a külön jogszabályban meghatározott teljes munkaidőre vonatkozó garantált bérminimum - adókedvezmények nélkül számított – havi nettó összegének a különbözetével azonos összeg ezer forintra felfelé kerekítve (2020. évben 29 000 forint).

(4) Amennyiben a kérelmező részére a GYOD-ot több gyermekre tekintettel állapították meg, akkor a (3) bekezdésben meghatározott támogatás havi összegét kétszeres összegben kell folyósítani.

(5) A gyermekgondozási támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a GYOD megállapításáról szóló végleges döntést, vagy

- annak hiteles másolatát, vagy

- a folyósításáról szóló igazolást, mely tartalmazza a folyósítás időtartamát.”


5. §


R. 40. § (6) bekezdésében a „Közoktatási, Közművelődési, Sport- és Informatikai Bizottsághoz” szövegrész helyébe a ”Bizottsághoz” szöveg lép.


6. §


R. 41. § (11) bekezdésében a „Közoktatási, Közművelődési, Sport- és Informatikai Bizottsághoz” szövegrész helyébe a ”Bizottsághoz” szöveg lép.


7. §


R. 47. § (2) bekezdésében a „Közoktatási, Közművelődési, Sport- és Informatikai Bizottságra” szövegrész helyébe a ”Bizottságra” szöveg lép.



8. §


R. 4. melléklete kiegészül e rendelet melléklete szerinti 4.12. melléklettel.




Záró rendelkezések


9. §


(1) Ez a rendelet a (2) bekezdés kivételével 2020. április 1-jén lép hatályba.


(2) E rendelet 5-7 §-ai a kihirdetést követő napon lépnek hatályba.


(3) R 3. § (3) bekezdése hatályát veszti az (1) bekezdésben foglaltak szerint.




             Őrsi Gergely                                                            dr. Szalai Tibor

            Polgármester                                                                   Jegyző




ZÁRADÉK


A rendeletet a Képviselő-testület a 2020. március 12-i ülésén fogadta el, hatályba lépésének napja – a 9. § (2) bekezdésének kivételével - 2020. április 01.

A rendelet 5-7 §-ai hatályba lépésnek napja 2020. március 14.

Kihirdetése a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján az SZMSZ 37. § (9) bekezdésében foglaltaknak megfelelően megtörtént.


Budapest, 2020. március 13.



                                                                                                        dr. Szalai Tibor

                                                                                jegyző










ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: R.) szabályozza többek között a szociális támogatások körét és eljárásrendjét. Az R. módosítása során a kialakult új bizottsági struktúra miatt  megváltozott hatáskörök kerülnek átvezetésre és új támogatási forma bevezetésére kerül sor, mellyel a hátrányos helyzetű családokat kívánja az önkormányzat további támogatással segíteni.

RÉSZLETES INDOKOLÁS

1. §-hoz: Az egyes eljárások vonatkozásában a hatáskörrel rendelkező bizottság megjelölése a Képviselő-testület által kialakított bizottságok hatásköréről szóló önkormányzati rendeletében meghatározott hatáskörrel rendelkező bizottságára történő hivatkozással történik.


2. §-hoz: Az R-ben szabályozott támogatási formák felsorolása történt meg, kiegészítve az új támogatással, a gyermekgondozási támogatással.


3. §-hoz: Az új támogatási forma bevezetésével az R. III. Fejezetének 2. alcíme módosul oly módon, hogy utal az új támogatási formára is.


4. §-hoz: Az R. kiegészül egy új 28/A. §-sal, mely a gyermekgondozási támogatás feltételrendszerét, eljárásrendjét szabályozza és bevezetését az alábbi élethelyzet támasztja alá:

 A súlyos fogyatékos vagy tartósan beteg gyermekgondozása alapvetően meghatározza a gondozó családok életét, hosszú – akár évtizedekig – nem tud a gondozó szülő dolgozni, keresőtevékenységet folytatni. Az önkormányzat méltányolva ezen családokat és enyhíteni terheiken, külön támogatásban részesíti a gondozó szülőt.

A támogatás szociális rászorultságát az alábbi ellátásra való jogosultság alapozza meg: A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 38. § (1) bekezdése szerint: „Gyermekek otthongondozási díjára jogosult az a vér szerinti vagy örökbefogadó szülő (ezen alcím vonatkozásában a továbbiakban együtt: szülő), aki

a) a súlyos fogyatékosságából eredően önellátásra képtelen vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekéről (ezen alcím vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadott gyermek a továbbiakban együtt: gyermek), vagy

b) a tartós betegségéből eredően önellátásra képtelen gyermekéről

gondoskodik.”

Ezen ellátást a Kormányhivatalok állapítják meg, ellenőrzik a jogosultság fennállását. Az önkormányzat ezen ellátásban részesülő szülőket kívánja un. gyermekgondozási támogatásban részesíteni.

A támogatás havi összege a központi költségvetési törvényben meghatározott egy hónapra megállapítható gyermekek otthongondozási díja (ebben az évben bruttó 123 190 Ft) nettó összegének (111 519 Ft) és a teljes munkaidőre érvényes havi garantált bérminimum (ebben az évben bruttó 210 600 Ft) nettó összegének (140 049 Ft) különbsége adja ezer forintra felfele kerekítve (2020. évben 29 000 Ft).

A támogatást az önkormányzat önként vállalt feladatként nyújtja.


5-7. §-okhoz: A hatáskörrel rendelkező bizottságra történő hivatkozást jelöli.


8. §-hoz: Az R. melléklete kiegészül a gyermekgondozási támogatás iránti kérelem nyomtatványával.


9. §-hoz: Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmazza.

Mellékletek