Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 61/2020 (XII.1.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 61/2020. (XII. 1.) önkormányzati rendelete a Budapest Főváros Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020. (II. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 12. 02- 2020. 12. 02

Budapest főpolgármestere


a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörét gyakorolva,


a Főváros Közgyűlésnek az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva


a következőket rendeli el:


1. §


(1) A Budapest Főváros Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020. (II. 5.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SZMSZ) 2. §-a a következő 12a. ponttal egészül ki:


[Budapest Főváros Önkormányzata önként vállalt feladatai:]

...

„12a. a Fővárosi Önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdonában, használatában, kezelésében álló piacok fenntartása, illetve működtetése,”



(2) Az SZMSZ 2/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„2/A. § Budapest Főváros Önkormányzata önként vállalt feladata továbbá a SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány következményeinek elhárításával összefüggésben a főváros területén a fővárosi közfeladatok ellátásának folyamatos biztosítása, a fővárosi lakosok egészségének és életének védelme érdekében – helyi önkormányzati forrásából nyújtott egészségügyi ellátásként – a SARS-CoV-2 fertőzés előszűrése, illetve szűrése, szükség szerint az érintett kerületi önkormányzat, illetve az általa fenntartott vagy megbízott egészségügyi intézmény bevonásával.”


2. §


Az SZMSZ 106. §‑a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:


„(3) Az ügyfélfogadást a Főpolgármesteri Hivatalban a dolgozók – a főjegyző által meghatározottak szerint – személyes megjelenéssel, vagy elektronikus hírközlési szolgáltatások igénybevétele útján is biztosíthatják.”


3. §


Az SZMSZ

a) 11. §‑ában az „alkalmazásában közlés” szövegrész helyébe az „alkalmazásában közlés, illetve nyilatkozat írásbeli megtétele” szöveg,

b) 112. § (1) bekezdésében az „– a (2) és (3) bekezdésben meghatározott kivételekkel –” szövegrész helyébe az „– a (2)–(4) bekezdésben meghatározott kivételekkel –” szöveg,

c) 112. § (3) bekezdésében a „valamint a 46. és 47. alcím” szövegrész helyébe a „valamint a 46. alcím” szöveg

lép.


4. §


Az SZMSZ 112. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:


„(4) A 47. alcím 2021. március 1-jén lép hatályba.”



5. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.




dr. Számadó Tamás s. k.

főjegyző

Karácsony Gergely s. k.

főpolgármester


INDOKOLÁS


Általános indokolás


A Fővárosi Közgyűlés a 2020. január 29-i ülésén megalkotta a Fővárosi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020. (II. 5.) önkormányzati rendeletét (új SZMSZ-ét). Az azóta eltelt idő jogalkalmazási tapasztalatai, illetve az időközben felmerült újabb igények a járványveszély-helyzetre is tekintettel szükségessé teszik az új SZMSZ egyes rendelkezéseinek kiegészítését, módosítását.

A rendelettervezethez a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (Jat.) 17. § előírásainak megfelelően hatásvizsgálat készült. A Jat. 19. § (2) bekezdésében előírtaknak megfelelően megtörtént a lakosság közvetlen tájékoztatása a www.budapest.hu honlapon keresztül annak érdekében, hogy az érintettek tudomást szerezzenek a készülő rendelet-tervezetről.

Részletes indokolás


Az 1. §-hoz


A Fővárosi Közgyűlés az 1132/2020. (09. 30.) sz. határozatában döntött arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatóságot (a továbbiakban: CSAPI), mint költségvetési szervet jogutód nélkül meg kívánja szüntetni, az általa ellátott feladatokat a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaság útján kívánja ellátni. A CSAPI az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 7. § (1) bekezdéséből következően – költségvetési szervként – eddigiekben is közfeladatot látott el, amelyet ugyanakkor az Áht. 3/A. § (1) bekezdése alapján jogszabályban is rögzíteni kell. Erre figyelemmel a Fővárosi Önkormányzat önként vállalt feladataink köre kiegészül a Fővárosi Önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdonában, használatában, kezelésében álló piacok fenntartása, illetve üzemeltetésével.

Pontosításra kerül továbbá a 2/A. §-ban a járványügyi védekezéssel összefüggésben megfogalmazott önként vállalt feladat szövegezése.

A 2. §-hoz


A járványveszély-helyzetre tekintettel kiegészülnek a Főpolgármesteri Hivatal ügyfélszolgálati szabályai, amelyek így egyaránt védik az ügyfelek és a hivatali dolgozók egészségét.


A 3–4. §-hoz


Az eddigi jogalkalmazási tapasztalatok, illetve az időközben felmerült újabb igények alapján pontosításra kerülnek az értelmező rendelkezések. A járványveszély-helyzetre tekintettel továbbá 2021. március 1-re halasztódik a 47. alcím (Budapesti polgári kezdeményezés) rendelkezéseinek hatálybalépése.


Az 5. §-hoz


A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.