Kunadacs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2020. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

Kunadacs Község Polgármesterének 7/2020. (IV.30.) rendelete az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatásért fizetendő díj mértékéről1,4

Hatályos: 2023. 06. 30

Kunadacs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2020. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

Kunadacs Község Polgármesterének 7/2020. (IV.30.) rendelete az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatásért fizetendő díj mértékéről1,4

2023.06.30.

Kunadacs Község Önkormányzata Képviselő-testületének – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Kunadacs Község Polgármestere a vészhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében veszélyhelyzet idejére meghatározott feladat- és hatáskörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörre tekintettel, továbbá az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvényben foglaltak szerint a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. §

5A rendelet hatálya Kunadacs Község közigazgatási területén történő házasságkötések tekintetében az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre, valamint Kunadacs Község Önkormányzatának Polgármesteri Hivatalánál közszolgálati jogviszonnyal rendelkező anyakönyvvezetőre terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali munkaidő: a Kunadacsi Közös Önkormányzati Hivatal mindenkor hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő,

b) hivatali helyiség: Kunadacs Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatal által biztosított helyiség, 6097 Kunadacs, Rákóczi utca 2. szám alatti díszterme,

c) alapszolgáltatás: az anyakönyvi eseményen az anyakönyvvezető közreműködése, jogszabályban rögzített hivatalos szöveg és eljárás, valamint gépi zeneszolgáltatás,

d) ünnepi szertartás: az anyakönyvi eseményen az anyakönyvvezető által tartott szertartás és teremdíszítés.

2. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi

esemény engedélyezésének szabályai

3. § (1) 6A házasságkötés hivatali helyiségen kívül, valamint hivatali munkaidőn kívül történő megtartását a jegyző engedélyezi. Az engedély iránti kérelmet a házasságkötésre irányuló szándék bejelentésére irányuló eljárás kezdeményezésekor kell benyújtani. A kérelemnek tartalmaznia kell

- az ügyfelek nyilatkozatát arról, hogy az anyakönyvi eljárásról szóló törvényben foglalt, a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli helyszínére vonatkozó feltételeket biztosítják, továbbá, hogy az e rendeletben meghatározott díjat megfizetik.
(2) 7Hivatali helyiségen kívüli vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötéshez az anyakönyvvezető közreműködése akkor engedélyezhető, ha az a korábban előjegyzésbe vett házasságkötést, vagy az anyakönyvvezető munkakörének ellátását nem akadályozza.
(3) 8Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény megtartása akkor engedélyezhető, ha a helyszíni szemle alapján megállapítást nyer, hogy ott az anyakönyvi esemény ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható, a személyes adatok és az anyakönyvi alapiratok megfelelő védelme biztosított, valamint alkalmas arra, hogy ott a mindenkor hatályos, a házasságkötésre irányadó jogszabályi előírások érvényesüljenek.
(4) 9 Hivatali helyiségen kívüli házasságkötéshez az anyakönyvvezető közreműködése olyan, a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozata alapján magántulajdonban lévő ingatlanban is engedélyezhető, amely alkalmas az eseményhez méltó körülmények biztosítására, valamint megfelel a jogszabályban előírt követelményeknek.

4. § (1) Hivatali munkaidőben, hivatali helyiségben a házasságkötéssel kapcsolatban nyújtott szolgáltatásokat díjmentesen biztosítja az Önkormányzat.

(2) Hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás igénybevevője nettó 10.000.-Ft egyszeri díjat köteles megfizetni.

(3) Hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás igénybevevője nettó 20.000.-Ft egyszeri díjat köteles megfizetni.

(4) A szolgáltatás díját házasságkötést megelőző két munkanapon belül kell Kunadacs Község Önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára befizetni.

(5) A díj megfizetését, az anyakönyvvezető felé, az erről szóló bizonylat bemutatásával legalább a házasságkötést megelőző munkanapon igazolni kell.

(6) 10 Ha a házasságkötés a feleknél felmerülő akadály következtében elmarad, az ügyfél igényt tarthat a befizetett díjra.

3. A házasságkötés és a családi esemény lebonyolításáért járó díjazás

5. § (1) 2 Hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben történő házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezetőt bruttó 10.000.-Ft díjazás illeti meg.

(2) Hivatali munkaidőn kívül, nem a hivatali helyiségben történő házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezetőt bruttó 12.000.-Ft díjazás illeti meg.

(3) 3 A házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezető részére 30.000.-Ft összegben munkaruha juttatás jár. A munkaruha kihordási ideje egy év.

4. Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Kunadacs Község Önkormányzat Képviselő-testületének az anyakönyvi szolgáltatások helyi szabályairól szóló 5/2017. (IV.28.) önkormányzati rendelete.

(3) A rendelet kihirdetése 2020. április 30. napján az önkormányzat hirdetőtábláján való kifüggesztéssel megtörtént.
Farkas Ildikó sk. Szabó Jánosné sk.
polgármester jegyző
1 Módosította a 3/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelet. Hatályos : 2022. III.1. napjától.
2,3 Módosította a 3/2022. (II.24.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2022.III.1. napjától.
4-5-6 Módosította a 15/2023. VI. 29.) önkormányzati rendelet. Hatályos : 2023.VI.30. napjától.
7-8-9-10 Módosította a 15/2023. VI. 29.) önkormányzati rendelet. Hatályos : 2023.VI.30. napjától.