Úrhida Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2020. (IV.8.) önkormányzati rendelete

Úrhidai Koronavírus Krízisalap létrehozásáról

Hatályos: 2020. 04. 09- 2020. 10. 30

Úrhida Község Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Úrhida Község Önkormányzat Polgármestere a vészhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletre figyelemmel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, továbbá az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 6. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. § Az Önkormányzat Úrhidai Koronavírus Krízisalapot (a továbbiakban: Alap) hoz létre.


2. § Az Alap célja a koronavírus járvány elhárításával és a járvány következményeivel kapcsolatos közérdekű célra nyújtott kötelezettségvállalások (támogatások, adományok) fogadása, valamint az ennek céljából az esélyegyenlőség elve alapján az Alap terhére nyújtott támogatások biztosítása.  


3. § Jelen rendelet hatálya kiterjed mindazon természetes személyekre, jogi személyekre, és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, aki az Önkormányzat részére közérdekű kötelezettségvállaláshoz fedezetet biztosít, vagy akik részére az Önkormányzat ennek terhére támogatást nyújt.


4. § Az Alap forrásai:

   a)     az Önkormányzat költségvetéséből biztosított az Alap céljára szolgáló sajátos bevételei,  

   b)     természetes személyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek az Alap céljára rendelt közérdekű kötelezettségvállalás fedezetére történő befizetései.


5. § (1) Az Alap felhasználásáról - a pénzbeli vagy természetbeni vissza nem térítendő pénzügyi támogatások odaítéléséről - a polgármester saját hatáskörében dönt.


(2) A polgármester valamely természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet támogatását az Alapból biztosítja a rendelkezésre álló keretösszeg erejéig.


(3) Jelen rendelet 2. §-ában szereplő célok megvalósulása érdekében pénzbeli támogatást a polgármesterhez benyújtott írásbeli kérelem alapján lehet igényelni, mely tartalmazza:

a) támogatási cél megjelölését és indokát,

b) igényelt támogatás összegének megjelölését.


(4) Az Alapból történő 5. § (5) bekezdésében meghatározott támogatás átadása esetén az átvevő a támogatást meghatározott támogatási célra köteles fordítani, külön megállapodás alapján. A Támogató jogosult a támogatás felhasználásának ellenőrzésére.


(5) Pénzbeli támogatás nyújtható:

a) dologi kiadásokra,

b) eszközbeszerzésre.


(6) A polgármester munkájuk elismerésének jeleként a jelen rendeletben meghatározott Alapból támogatásban részesítheti azon személyeket - különösen az egészségügyi vagy szociális ellátásban részt vevő személyt - akik a koronavírus járvány megszüntetése, elhárítása és annak következményei mérséklése céljából huzamosabb ideig kiemelkedő tevékenységet láttak el a veszélyhelyzet időtartama alatt.


(7) Nem nyújtható támogatás a kérelmezőnek, ha azt üzleti-gazdasági tevékenységre kívánja felhasználni.


(8) Az Alap tárgyévi felhasználásáról a polgármester a veszélyhelyzet megszűnését követően a Pénzügyi Bizottságnak számol be 60 napon belül.



6. § Ez a rendelet  a kihirdetését követő napon lép hatályba.




Bognár József                                                                                 dr. Pahola Tünde

polgármester                                                                                          jegyző