Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 70/2020 (XII.29.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 70/2020. (XII. 29.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020. (II. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2021. 01. 01

Budapest főpolgármestere


a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörét gyakorolva,


a Fővárosi Közgyűlésnek az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva


a következőket rendeli el:

1. §


(1) Budapest Főváros Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020. (II. 5.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: testületi SZMSZ) 47. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


(A Közgyűlés állandó bizottságaként működik)

„b) a Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottság a klímaváltozás feltartóztatásával, káros hatásai megelőzésével és csökkentésével, a környezet- és természetvédelmi kérdésekkel, Budapest épített környezetének megóvásával és fejlesztésével, közlekedésének működésével és fejlesztésével, a településrendezéssel és településszervezéssel összefüggő ügyekben,”


(2) A testületi SZMSZ 47. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


(A Közgyűlés állandó bizottságaként működik)

„c) a Pénzügyi és Közbeszerzési Bizottság Budapest Főváros Önkormányzata pénzgazdálkodása szabályosságának és célszerűségének ellenőrzésével, továbbá a Budapest Főváros Önkormányzata mint ajánlatkérő, valamint a Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonába tartozó, általa irányított vagy felügyelt ajánlatkérőknek a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozó beszerzéseivel összefüggő ügyekben,”


(3) A testületi SZMSZ 47. § (1) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


(A Közgyűlés állandó bizottságaként működik)

„f) a Tulajdonosi Bizottság a Budapest Főváros Önkormányzatának vagyonával való gazdálkodással, a vagyon fölötti tulajdonosi jogosítványok gyakorlásával, valamint Budapest Főváros Önkormányzata költségvetésének tervezésével és végrehajtásával összefüggő ügyekben,”


2. §


A testületi SZMSZ 75. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:


„(2a) Ha az állandó bizottság a főpolgármester megbízatásának megszűnését megelőzően megszűnik, a (2) bekezdés szerinti érintett – a munkáltatói jogkör gyakorlójának eltérő intézkedése hiányában – a továbbiakban annak az állandó bizottságnak a munkáját segíti, amely a megszűnő állandó bizottság feladatkörét gyakorolja.”


3. §


A testületi SZMSZ a következő 86/A. §-sal egészül ki:


„86/A. § A 86. § szerinti előirányzat kötelezettségvállalással nem terhelt maradványát a zárszámadási rendelet elfogadásával egyidejűleg azonos célra vissza kell hagyni.”


4. §


A testületi SZMSZ 100. § (1) bekezdése a következő h) ponttal egészül ki:


(A főjegyző az Mötv.-ben, más jogszabályban vagy közjogi szervezetszabályozó eszközben meghatározottakon túl)

„h) a főpolgármester, a főpolgármester-helyettes, a képviselő és a bizottság nem képviselő tagja vagyonnyilatkozatát oldalhű másolatban a budapest.hu honlapon közzéteszi.”


5. §


A testületi SZMSZ 34. § d) pontjában a „Költségvetési Bizottság” szövegrész helyébe a „Tulajdonosi Bizottság” szöveg, 75. § (1) bekezdésében, 84. §-ában és 90. § (1) bekezdésében a „reprezentációs kiadások” szövegrész helyébe a „reprezentációs és más dologi kiadások” szöveg, 112. § (3) bekezdésében a „2021. január 1-jén” szövegrész helyébe a „2021. március 1-jén” szöveg lép.


6. §


A testületi SZMSZ 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.


7. §


Hatályát veszti a testületi SZMSZ 47. § (1) bekezdés d)–e) és h) pontja.


8. §


Ez a rendelet 2021. január 1-jén lép hatályba.




dr. Számadó Tamás s. k.

főjegyző




Karácsony Gergely s. k.

főpolgármester





1. melléklet a 70/2020. (XII. 29.) önkormányzati rendelethez


Budapest Főváros Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020. (II. 5.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 5.1. és 5.2. pontjában a „Közbeszerzési Bizottság” szövegrész helyébe a „Pénzügyi és Közbeszerzési Bizottság” szöveg, 13.1. és 13.2. pontjában a „Klímavédelmi és Környezetvédelmi Bizottság” szövegrész helyébe a „Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottság” szöveg, 13.3., 13.4., 13.5., 13.6. és 13.7. pontjában a „Városfejlesztési és Közlekedési Bizottság” szövegrész helyébe a „Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottság” szöveg lép.