Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődésről

Hatályos: 2022. 01. 14

Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődésről

2022.01.14.

Kisgyőr Község Önkormányzat képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Kisgyőr Község Roma Nemzetiségi Önkormányzattal való egyeztetést követően a következőket rendeli el.1

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy Kisgyőr község lakossága és közösségei művelődési érdekeinek, kulturális szükségleteinek és a települési hagyományoknak figyelembevételével meghatározza Kisgyőr Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által ellátandó közművelődési alapszolgáltatásokat, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, az Önkormányzat által fenntartott közösségi színterekre, azok dolgozóira, közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre és a közművelődési alapszolgáltatásokat igénybevevőkre. A rendelet területi hatálya Kisgyőr község közigazgatási területére terjed ki.

2. Az önkormányzat közművelődési feladatai

2. § (1) Az Önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az Önkormányzat az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja

a) Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és művelődő közösségek számára helyszín biztosítása, melynek keretében:

aa) biztosítja a helyszínt a már működő művelődő közösségek számára a rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenységük végzéséhez

ab) segítséget nyújt új művelődő közösségek, amatőr művészeti csoportok, alkotó műhelyek megalakulásához, tevékenységük megismertetése céljából bemutatókat, kiállításokat szervez, működésükhöz kérésre támogatást nyújt,

ac) a művelődő közösségek számára szakmai és adminisztratív segítséget nyújt, bemutatkozási lehetőséget teremt a település rendezvényein, támogatja részvételüket más települések rendezvényein.

ad)2 fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével.

b) Hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése, feltételeinek biztosítása, ennek keretében:

ba) támogatja a helytörténettel, népművészettel, népi iparművészettel és a település kulturális örökségével foglalkozó egyének munkáját, csoportok működését

bb) elősegíti a helyismereti dokumentumok és tárgyak összegyűjtést

bc) részt vesz a települési értéktárak kialakításában, gondozásában, a települési értékek bemutatásában és népszerűsítésében

bd) a helyi művelődő közösségek illetve a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésével foglalkozó közösségek bevonásával, a helyi szokások figyelembe vételével szervezi az állami, nemzeti, társadalmi ünnepek rendezvényeit és a település hagyományos rendezvényeit.

3. A közművelődési feladatellátás formája, módja és mértéke

3. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátáshoz közösségi színtereket biztosít.

(2) Az önkormányzat közösségi színtérként kijelöli a Kisgyőr, Dózsa György u. 27. szám alatti, 114 hrsz-ú Faluház, Művelődési Otthon és Könyvtár (a továbbiakban: Faluház) elnevezésű önkormányzati tulajdonú ingatlant valamint a Kisgyőr, Mocsolyástelep 7. szám alatti, 919 hrsz-ú Mocsolyási Közösségi Ház elnevezésű önkormányzati tulajdonú ingatlant.

(3) Az önkormányzat közművelődési tevékenységéhez szükség esetén igénybe veszi a 649/1 hrsz-ú önkormányzati közterületen lévő fedett szabadtéri színpadot valamint a Kisgyőr, Dózsa Gy. u. 11. sz. alatti 121 hrsz-ú ingatlanon lévő kézműves csűrt.

(4) A Faluház, mint közösségi színtér használati szabályzatát a rendelet 1. melléklete Házirendjét az 1. Függelék tartalmazza.

(5) A Faluház, mint közösségi színtér helyiségeit ingyenesen használó szervezeteket a rendelet 2. melléklete tartalmazza. A Mocsolyási Közösségi Ház alkalomszerű ingyenes használatáról a Faluház vezetője dönt.

(6) [A Faluház, mint közösségi színtér költségvetése részét képezi az Önkormányzat költségvetésének, bevételeit és kiadásait külön kormányzati funkció kódokon (Cofog) tartjuk nyilván. Gazdálkodásával kapcsolatos feladatokat a Kisgyőri Közös Önkormányzati Hivatal látja el.

(7) Az Önkormányzat biztosítja a közösségi színterek működésének személyi és tárgyi feltételeit.

(8) A közművelődési feladatok színvonalasabb ellátása érdekében az Önkormányzat főállású, szakirányú felsőfokú végzettségű közművelődési szakembert, Faluház vezetőt alkalmaz továbbá a GINOP, kulturális közfoglalkoztatás és egyéb pályázati lehetőségeket is igénybe veszi. A Faluház vezetője felett a munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(9) A Faluházban lévő könyvtári szolgáltató hely működtetése a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárral kötött megállapodás alapján történik.

4. § (1) A Faluház a közművelődési célok és feladatok megvalósítása érdekében együttműködik

a) a településen működő nevelési-oktatási intézményekkel,

b) közművelődési tevékenységet is folytató természetes és jogi személyekkel, egyéb szervezetekkel, intézményekkel, azok fenntartóival, működtetőivel, alkalmazottaival,

c) a Kisgyőri Szociális Intézménnyel

d) a helyi egyházakkal,

e) civil szervezetekkel, alapítványokkal, sportegyesülettel

f) a települési nemzetiségi önkormányzattal,

g) a Helyi Értéktár Bizottsággal

h) környező települések kulturális-közművelődési intézményeivel

(2) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások nyújtásába az általa fenntartott közösségi színterei mellett más, közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyeket, egyéb szervezeteket, azok fenntartóit, működtetőit és alkalmazottait is bevonhatja, így különösen:

a) nevelési-oktatási intézményeket,

b) a településen működő civil szervezeteket, egyházakat, alapítványokat,

c) sport egyesületet,

d) nemzetiségi önkormányzatot,

e) gazdasági társaságokat,

f) előadókat, a kultúra és művelődés támogatóit.

4. A közművelődés finanszírozása, támogatása

5. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatait költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrásait képezik a saját bevételek, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, érdekeltségnövelő támogatások és pályázati forrásokból származó pénzösszegek.

(2) Az Önkormányzat az éves költségvetési rendeletében meghatározottak szerint biztosítja a közösségi színterek fenntartásának költségeit, a bérköltségeket, a technikai-műszaki és infrastrukturális feltételek megteremtéséhez kapcsolódó kiadások fedezetét és a közművelődési feladatok ellátásához szükséges minden egyéb költségeket.

5. A közművelődési tevékenység, irányítása, ellenőrzése

6. § (1) A közművelődés helyi irányítását a képviselő-testület és a polgármester látja el.

(2) A Faluház vezetője 2 évente beszámol a képviselő-testületnek a település közművelődési tevékenységéről.

(3) Az önkormányzat a helyi közművelődési rendeletét 5 évente felülvizsgálja a településen működő nemzetiségi önkormányzattal egyeztetve.

6. Záró rendelkezések

7. § (1) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Kisgyőr Község Önkormányzat képviselő-testületének a közművelődésről szóló 1/2002.(I. 15.) önkormányzati rendelete.

1

A bevezető a Kisgyőr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (I. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (2) bekezdés a) pont ad) alpontját a Kisgyőr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (I. 11.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.