Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2020.(IV.24.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 04. 27- 2020. 04. 27






Dévaványa Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete feladat és hatáskörében Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja és a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. §-ban, a 84. § (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:


  1. §

                                                                  

A lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2016.(XI.15.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 21/A. § (5) bekezdés „15” szövegrész helyébe „60” szövegrész lép.


2. §


A Rendelet 23. § helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„23. §

(1) A Hivatal rendszeres nyilvántartást vezet a bérbeadás útján hasznosítható helyiségekről.


(2) A nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadását a Polgármesterhez címzett írásbeli kérelem útján lehet előterjeszteni. A kérelemnek tartalmaznia kell az igénylő személyes adatait és nyilvántartási számát, cég esetében cég elnevezését, székhelyét, cégjegyzékszámát, illetve az igénylés célját, indokát.


(3) A Polgármester dönt a bérleti jogviszony létesítéséről, mely határozott időtartamra maximum 5 évre szólhat.


(4) A Polgármester a bérleti jogviszonyról szóló döntéséről a Képviselő-testületet a soron következő rendes ülésen tájékoztatja.


(5) A bérbeadó a helyiséget megtekintett állapotban és felszereltséggel leltár alapján - melyről a Gazdálkodási iroda gondoskodik - köteles a bérlőnek átadni.


(6) A bérlő köteles gondoskodni:

a)    a helyiség burkolatainak felújításáról, pótlásáról, illetve cseréjéről,

b) a helyiséghez tartozó üzlethomlokzat kirakatszekrény, védő vagy előtető, ernyőszerkezet, biztonsági berendezések karbantartásáról,

c)    a helyiségben folytatott tevékenység körében felmerülő felújításról, pótlásról és cseréről,

d) az épület olyan központi berendezéseinek karbantartásáról, amelyet a bérlő kizárólagosan használ és tart üzemben,

e)   az épület továbbá a közös használatra szolgáló helyiségek és területek tisztításáról és megvilágításáról, a nem háztartási szemét elszállításáról, amely a bérlő tevékenységével függ össze.


(7) A bérlő nem követelheti a bérbeadótól, hogy a helyiséget a használat céljának megfelelő módon kialakítsa, felszerelje, illetve berendezze.


(8)A bérlő a nem lakás céljára szolgáló helyiségben felújítási, átalakítási, korszerűsítési munkákat csak a Képviselő-testület engedélyével és a Polgármesterrel kötött írásos megállapodást követően végezhet. A Bérlő feladata, hogy biztosítsa a megállapodás megkötéséhez szükséges a munkákat végző vállalkozó előzetes és részletes költségkimutatása. Ezen megállapodásban szükséges rögzíteni a költségek viselésének mértékét is.


(9) A bérbeadó hozzájárulása, illetve a költségek viselésére vonatkozó megállapodás nem pótolja a munkák elvégzéséhez esetlegesen szükséges hatósági engedélyt, amelyet bérlőnek kell beszerezni.


(10) A helyiségbérleti szerződés közös megegyezéssel vagy felmondással történő megszűnése esetén a Bérlő sem cserehelyiségre, sem pénzbeli térítésre nem tarthat igényt.


(11)A helyiséget a bérleti jogviszony megszűnésekor az átadáskori állapotnak megfelelően és a leltár szerinti felszereltséggel köteles átadni.”


3. §


A Rendelet 31. § helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„31. §

  1. Az önkormányzat tulajdonát képező és a vagyonrendeletben meghatározott törzsvagyonba nem tartozó lakás, a mindenkori forgalmi értékén, - amit ingatlanforgalmi szakértő értékbecslése támaszt alá - nyilvános pályázat útján vagy árverésen kell értékesíteni, ha a Képviselő-testület azt arra kijelöli.
  2. Az ingatlan vételárát az ingatlanforgalmi értékbecslésben megállapított forgalmi érték összegében kell meghatározni.


3. Az elővásárlási joggal érintett ingatlanok esetében az ajánlati kötöttség időtartama alatt
- elfogadó nyilatkozat tételével - élhet a bérlő, bérlőtárs, társbérlő illetőleg az ő írásos hozzájárulásával egyenesági rokona, örökbefogadott gyermeke az elővásárlási jogával.


4. Az adásvételi szerződés megkötésére a Polgármester jogosult. A vevő a vételárat egy összegben az adásvételi szerződésben meghatározottak szerint fizeti meg.


5. A vevő kérelmére a Polgármester maximum 5 évi részletfizetés lehetőségét és a szerződés megkötésekor a vételár 50 %-nak egyösszegű befizetését biztosítja. Részletfizetés esetén a törlesztés havi egyenlő részletekben történik.


6. A (5) pontban foglaltak esetében a szerződés megkötésével egyidőben történő 50 % vételárrészlet megfizetését követően a fennmaradó vételárhátralékra a vevő évente a tárgyév december 15-ig, a tárgyév első napján érvényes jegybanki alapkamatnak megfelelő mértékű kamatot köteles fizetni.


7. Részletfizetés esetén az Önkormányzat javára az ingatlan-nyilvántartásba a vételárhátralék és járulékai erejéig jelzálogot, a vételár teljes megfizetésének időtartamáig pedig elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyeztetni.


8. A szerződéskötés költsége az elővásárlási jogosultságtól függetlenül, minden esetben a vevőt terheli.


9. Az önkormányzat tulajdonát képező helyiség elidegenítésének feltételeit Dévaványa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által meghozott az önkormányzati vagyonról és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi rendelkezési jog gyakorlásáról szóló 8/2011.(IV.1.) önkormányzati rendelet tartalmazza.”


4. §


E rendelet 2020. április 27. napján lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.