Gyöngyöshalász Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2020. (VII.3.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 15/2017. (XI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 08. 01- 2020. 08. 01

Gyöngyöshalász Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.


1. § A települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 15/2017. (XI.30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 11. §-a helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:


11. § (1) Települési temetési támogatásra jogosult az a bejelentett gyöngyöshalászi lakóhellyel rendelkező személy, aki a bejelentett gyöngyöshalászi lakóhellyel rendelkező elhunyt temetési költségeit viseli.

            (2) A támogatás mértéke 50.000,- Ft.

(3) A kérelmezőnek a kérelmet formanyomtatványon a Gyöngyöshalászi Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani, amelyhez mellékelni kell a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

(4) A települési temetési támogatás megítéléséről az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.


2. § (1) A Rendelet 14. § (2) bekezdés helyébe az alábbi bekezdés lép:


14. § (2) A támogatás mértéke 50.000,- Ft.


 (2) A Rendelet 14. §-a az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:


14. § (3) A jogosultakat az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester értesíti a személyi adat- ás lakcímnyilvántartás adatai alapján.



3. § A Rendelet 35.-36. §-ai helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:



35. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve ellátottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

a) koruk,

b) egészségi állapotuk,

c) fogyatékosságuk, pszichiátria betegségük,

d) szenvedélybetegségük,

e) hajléktalanságuk miatt.


(2) Kora miatt akkor minősül valaki szociálisan rászorultnak, ha betöltötte a 90. életévét. A 90. életévét betöltött szociálisan rászorult térítésmentesen jogosult a szociális étkezést igénybe venni.


(3) Egészségi állapota miatt akkor minősül valaki szociálisan rászorultnak, ha a vonatkozó szakorvosi szakvélemény és háziorvosi igazolás alapján igazolja, hogy betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani az (1) bekezdésben meghatározott étkezést.


(4) Fogyatékossága, illetve pszichiátriai betegség miatt akkor minősül valaki szociálisan rászorultnak, ha a vonatkozó szakorvosi szakvélemény és háziorvosi igazolás alapján igazolja, hogy betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani az (1) bekezdésben meghatározott étkezést.


(5) Szenvedélybetegség miatt akkor minősül valaki szociálisan rászorultnak, ha a vonatkozó szakorvosi szakvélemény és háziorvosi igazolás alapján igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani az (1) bekezdésben meghatározott étkeztetést.


(6) Hajléktalanság miatt akkor minősül valaki szociálisan rászorultnak, ha a személy nyilatkozatában tartózkodási helyként az önkormányzat illetékességi területét jelölte meg, s a hajléktalan étkeztetésének hiánya veszélyezteti a hajléktalan életét.



36. § (1) Az önkormányzat az étkeztetési szolgáltatást a Szent Anna Téri Óvoda és Konyha (3212 Gyöngyöshalász, Fő út 15.) közreműködésével biztosítja.


(2) Az étkeztetés történhet az (1) bekezdésben meghatározott intézményből az étel házhoz szállításával vagy a jogosult általi elvitellel.


(3) A szociális étkezésért havonta, utólag térítési díjat kell fizetni. A szolgáltatás igénybevételéért fizetendő térítési díjakat Gyöngyöshalász Község Önkormányzatának Képviselő-testülete külön rendeletben állapítja meg és évente felülvizsgálja.


(4) A szociális étkeztetés igénybevételére vonatkozó kérelmet formanyomtatványon a Gyöngyöshalászi Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani, amelyhez mellékelni kell a kérelmező jövedelmi viszonyaira és a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges egyéb vonatkozó igazolásokat.


(5) A szociális étkeztetés megszűnik:

a) az ellátás feltételei már nem állnak fenn,

b) az ellátott szakosított ellátást nyújtó intézetbe kerül elhelyezésre,

c) a jogosult vagy hozzátartozója az ellátás megszüntetését kéri,

d) a jogosult elhunyt,

e) a jogosult tartozása a kéthavi térítési díjat eléri,

f) a jogosultsági feltételek mindenkori felülvizsgálata során az adatszolgáltatási, iratbemutatási és egyéb tájékoztatási kötelezettségének nem tesz eleget.



4. § E rendelet 2020. augusztus 01. napján lép hatályba és a következő napon hatályát veszti.


Gyöngyöshalász, 2020. július 02.


Pásztor János                                                             dr. Kovács Andrea

polgármester                                                                        jegyző


Záradék:

A rendelet kihirdetve 2020. július 03. napján.



                                                                                               dr. Kovács Andrea

                                                                                                       jegyző