Söréd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2020 (VIII.7.) önkormányzati rendelete

Pénzbeli és természetbeni szociális ellátások szabályozásáról

Hatályos: 2024. 03. 05

Söréd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2020 (VIII.7.) önkormányzati rendelete

Pénzbeli és természetbeni szociális ellátások szabályozásáról

2024.03.05.

Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, a 10. § (1) bekezdésében, a 17. § (5) bekezdésében, a 26. §-ában, a 32. § (1) bekezdés b) pontjában, a 32. § (3) bekezdésében, a 45. §-ában, a 48. § (4) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § (1) E rendelet célja Söréd Község közigazgatási területén élő személyek és családok szociális biztonságának megteremtése és megőrzése.

(2) E rendelet meghatározza a helyi sajátosságoknak megfelelő, a szociális rászorultságtól függő pénzben, természetben nyújtott szociális ellátások formáit, mértékét, a jogosultság feltételeit, az ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint a felhasználás ellenőrzésének szabályait, módját.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) elemi kár: a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 3. § 70. pontja szerinti elemi kár;

b) hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban Ptk) 8:1. § (1) bekezdés 2. pont szerinti hozzátartozó;

c) közeli hozzátartozó: a Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 1. pontja szerinti közeli hozzátartozó;

d) lakcím: a polgárok személyi adatainak és lakcímének a nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény (a továbbiakban Nytv.) 5. § (4) bekezdése szerinti lakcím adat;

e) lakóhely: az Nytv. 5. § (2) bekezdése szerinti cím;

f) tartózkodási hely: az Nytv. 5. § (3) bekezdése szerinti cím.

g) életvitelszerű lakás, -tartózkodás: egy magánszemély akkor tartózkodik életvitelszerűen egy ingatlanban, ha az számára ténylegesen életvitelszerű lakóhelyéül szolgál, onnan szervezi életét, így különösen, ha rendszeresen onnan indul munkába, vagy oktatási intézménybe, és oda tér haza, ott folytatja az életviteléhez szükséges tevékenységeket, közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe annak kapcsán, illetve, amely elsődleges elérhetőségi címeként, levelezési címeként jelenik meg a hatóságoknál, közműszolgáltatóknál, mely tényt a magánszemély - különösen - nevére szóló közüzemi számlával, lakcímigazolvánnyal vagy egyéb hitelt érdemlő módon bizonyítani tud

3. § A 2. §-ban nem szabályozott fogalmak tekintetében a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 4. §-ának rendelkezései az irányadók.

3. Ellátási formák

4. § Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) szociális rászorultság esetén a jogosult részére jövedelme kiegészítéseként, pótlásaként

a) települési támogatást, ezen belül lakhatási támogatást,

b) rendkívüli települési támogatást, ezen belül

ba) eseti támogatást,

bb) temetési támogatást,

bc) közoktatási támogatását,

bd) térítési díj támogatás

be) egyszeri születési támogatás

bf)2

adható.

4. Hatásköri rendelkezések

5. § (1) E rendeletben szabályozott önkormányzati szociális feladat-, és hatásköröket átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.

(2)3

5. Eljárási szabályok

6. § (1)4 A szociális ellátás igénybevétele iránti eljárás kérelemre indul, melyhez - az e rendelet 1.-6. mellékletét képező - formanyomtatvány áll rendelkezésre. A formanyomtatványon előterjesztett kérelemhez a 7. §-ban felsorolt dokumentumokon kívül az adott ellátási forma szerinti nyomtatványon meghatározott dokumentumokat és nyilatkozatokat kell csatolni.

(2) A kérelmeket postai úton vagy személyesen a Magyaralmási Közös Önkormányzati Hivatal Sörédi Kirendeltségén (továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.

7. § (1) A kérelemhez - a kérelmező családi, háztartási viszonyaira figyelemmel – csatolni kell:

a) a család, valamint a háztartás tagjai jövedelem típusának megfelelő, hivatalosan kiállított igazolást,

b) jövedelem hiányában az állami foglalkoztatási szervvel az elhelyezkedés érdekében történő együttműködésről szóló hatósági bizonyítványt,

c) jövedelmet terhelő letiltás esetén a letiltás jogcímének és a jövedelmet terhelő letiltás nettó összegének igazolását,

d) eltartott rokon részére teljesített tartásdíj összegéről szóló bírósági határozatot,

e) árvaság, félárvaság esetén az árvaellátást megállapító határozatot, valamint igazolást az ellátás összegéről,

f) a gyermek elhelyezése vagy ideiglenes hatályú elhelyezése, valamint a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági, illetve gyámhatósági döntést, továbbá a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló kormányrendelet szerinti, a gyámhivatal által felvett jegyzőkönyvet a gyermek szülői felügyeleti jogának gyakorlásáról,

g) a gyermektartásdíj megállapítása tárgyában hozott bírósági döntést vagy megállapodást, valamint igazolást a tartásdíj összegéről,

h) a 16. életévét betöltött gyermek esetében a köznevelési, illetve felsőoktatási intézmény igazolását a nappali oktatás munkarendje szerint fennálló tanulói vagy hallgatói jogviszonyról,

i) egyedülálló kérelmező esetében nyilatkozatot az egyedülállóság tényéről,

j) igazolást a gyermek tartós betegségének vagy súlyos fogyatékosságának tényéről,

k) albérlet, illetve szívességi lakáshasználat esetén a lakáshasználat jogcímét igazoló szerződést, illetve nyilatkozatot,

l) a volt munkáltató hivatalos igazolását arra vonatkozóan, hogy a keresőtevékenység a kérelem előterjesztését megelőző 30 napon belül szűnt meg.

(2) Amennyiben kétség merül fel a kérelmező jövedelmi, vagyoni viszonyait illetően, vagy semmiféle adat nem áll rendelkezésre a szociális ellátás folyósításának elbírálásához, az eljáró hatóság az állami adóhatóságtól beszerzi az erre vonatkozó igazolásokat.

(3) Az ellátás megállapítására jogosult szerv a jogosultság feltételeit érintő bármely tényt, körülményt ellenőrizhet, indokolt esetben a kötelező mellékleteken kívül egyéb, a kérelem elbírálásához szükséges mellékletek benyújtását is elrendelheti.

8. § (1) E rendelet szerinti támogatás megállapítását a szociális ellátásra szoruló személyen túl bárki kezdeményezheti, aki tudomást szerez a szociális ellátásra szoruló helyzetéről, így különösen a nevelési-oktatási intézmény vezetője, a gyámhatóság vagy más családvédelemmel foglalkozó intézmény vezetője is.

(2) Amennyiben a támogatás megállapítása iránti eljárást nem a szociális ellátásra szoruló személy kezdeményezi, a kérelem előterjesztésének napja az írásban tett bejelentés beérkezésének napját kell tekinteni, feltéve, hogy a szociális ellátásra szoruló személy utólag a hiánypótlásnak eleget tesz.

9. § Jövedelemszámításnál a Szoctv. 10. § (1)-(5) bekezdésében foglaltak az irányadók.

10. § Az e rendelet alapján folyósított pénzbeli ellátásra jogosult halála esetén a fel nem vett ellátást a vele közös háztartásban együtt élt házastársa vagy élettársa, gyermeke, unokája, szülője, nagyszülője vagy testvére az itt meghatározott sorrendben veheti fel a halál időpontját követő hónap utolsó napjáig.

11. § (1) A folyamatosan folyósításra kerülő szociális ellátásokat a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III.27.) Korm. rendelet 6. § (3) bekezdése alapján utólag minden hónap 5. napjáig, az egyéb ellátásokat a határozat jogerőre emelkedését követően kell folyósítani.

(2) A pénzbeli ellátásokat a kérelemben megjelölt módon, folyószámlára utalással, postai úton vagy házipénztárból készpénzben történő kifizetéssel lehet teljesíteni.

12. § Ha a szükséges okmányok vagy igazolások nem állnak rendelkezésre és beszerzésük nehézségbe ütközik vagy hosszabb időt vesz igénybe, ugyanakkor sürgős intézkedés szükséges, mert a késedelem emberi életet, egészséget vagy testi épséget veszélyeztetne, akkor a kérelmező írásban tett nyilatkozata is elfogadható.

13. §5

14. § (1) Ha a jogosult a részére megállapított támogatást a határozathozataltól számított 90 napig nem veszi fel, akkor a határozatot vissza kell vonni.

(2) Havi rendszerességgel nyújtott ellátásra való jogosultságot meg kell szüntetni az alábbi esetek bármelyikében:

a) a jogosultság feltételei már nem állnak fenn, vagy a jogosultságot kizáró körülmény következett be,

b) a jogosult a támogatást, 3 egymást követő hónapban nem veszi fel,

c) a jogosult ezt kéri,

d) a jogosult elhalálozott,

e) az e rendeletben meghatározott egyéb okból.

(3) A havi rendszerességgel folyósított pénzbeli ellátások megszüntetése esetében a megszüntetés dátuma az okot adó körülmény bekövetkezése hónapjának utolsó napja.

15. § A rendszeres ellátásra való jogosultság ismételt megállapítása iránti kérelem az ellátás megszűnését megelőző 30 napon belül is benyújtható a szükséges formanyomtatványon, a csatolandó mellékletekkel együtt.

16. § A benyújtott igazolások, nyilatkozatok tartalmának ellenőrzése érdekében a Hivatal megkeresheti:

a) az állami adóhatóságot,

b) a polgárok személyi adatait és lakcímét nyilvántartó szervet,

c) az igazolást kiállító szervet,

d) a munkáltatót,

e) a szociális ellátások nyilvántartásának rendszerét.

17. § (1) Az ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni a Hivatalt.

(2) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátást a kötelezett 30 napon belül köteles visszafizetni.

(3) Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy e rendelet megsértésével nyújtott ellátás megtérítésének elrendelése esetén a megtérítés összege, illetve a pénzegyenérték és a kamat összege – amennyiben annak megfizetése az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevő megélhetését súlyosan veszélyezteti - kérelmére méltányosságból elengedhető, mérsékelhető, vagy részletekben fizethető meg.

(4) A (3) bekezdés alkalmazásában súlyosan veszélyeztetett helyzetnek minősül, és a megtérítés összege, illetve a pénzegyenértéke és a kamat elengedhető, ha kérelmező

a) családja összes jövedelméből számított egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét nem haladja meg, és

b) családjában három vagy több kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik, vagy

c) egyedül él, illetve gyermekét, gyermekeit egyedül neveli.

(5) A (3) bekezdés alapján a megtérítés összegét, illetve a pénzegyenértéket és a kamat összegét akkor lehet mérsékelni, ha kérelmező

a) családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át nem haladja meg és

b) családjában három vagy több kiskorú eltartásáról gondoskodik, vagy

c) egyedül él, illetve gyermekét, gyermekeit egyedül neveli.

(6) A (3) bekezdés alapján a megtérítés összegére, illetve a pénzegyenértékre és a kamat összegére akkor engedélyezhető részletfizetés, ha kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át nem haladja meg

6. A települési támogatások ellenőrzése

18. § A települési támogatások ellenőrzésére a jegyző jogosult, melynek eredményéről tájékoztatja a döntéshozót és a képviselő-testületet a képviselő-testülethez címzett intézkedési javaslattal együtt.

19. § A jegyző ellenőrizheti

a) utólagosan a jogosultság fennállását,

b) a támogatás felhasználásának körülményeit,

c) a változásbejelentési kötelezettség teljesítését.

20. § A jegyző az ellenőrzés során

a) nyilatkozat-tételre hívhat fel,

b) környezettanulmányt végezhet,

c) már szervtől az ellenőrzéshez szükséges iratokat kérhet be.

II. Fejezet

Lakhatási támogatás6

21. § (1) Lakhatási támogatás megállapítását kérheti az a sörédi lakcímmel rendelkező szociálisan rászorult személy, aki az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség rendszeres fenntartási költségeit nem tudja megfizetni, vagy azok megfizetése rá és a vele egy háztartásba élőkre aránytalanul súlyos megterhelést jelent.

(2) Lakhatási támogatásra az az (1) bekezdés szerinti szociálisan rászorult személy jogosult, akinek

a)7 háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 500%-át, egyedül élő esetében a 600%-át és

b) a háztartás tagjainak egyike sem rendelkezik vagyonnal, továbbá

c) az érintett ingatlanban mint tulajdonos, mint a tulajdonos hozzátartozója, haszonélvező, vagy bérlő életvitelszerűen lakik.

22. § A lakhatási támogatás

a) pénzbeli támogatásként vagy

b) közüzemi díj támogatásként

maximum 12 hónap időtartamra állapítható meg.

23. § (1) A lakhatási támogatás folyósítása kérelmező vagy a szolgáltató részére történik.

(2) A lakhatási támogatás mértéke havonta 5.000.-Ft.

(3) A lakhatási támogatás megállapítása iránti kérelmet a rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani, melyhez csatolni kell a 7. § (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően

a) a közös háztartásban élő személyek jövedelemigazolását és vagyonnyilatkozatát,

b) a lakásban lakás jogcímét igazoló iratot, bérleti, vagy használati szerződést,

c) a lakásfenntartási költségek igazolására szolgáló, a kérelem benyújtását megelőző hónap számláit,

d) annak a szolgáltatónak az utolsó havi teljes számlamásolatát, amelyre a kérelmező a lakhatási támogatás utalását kéri.

(4) A lakhatási támogatás ugyanazon lakás esetén csak egy jogosult részére állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(5) A lakhatási támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától állapítható meg.

III. Fejezet

Rendkívüli települési támogatások

1. Eseti támogatás

24. § (1) Eseti támogatás megállapítását kérheti az a Söréd községben lakcímmel rendelkező személy, aki vagy akinek családja létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd, és önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud, és megfelel az e rendeletben meghatározott vagyoni és jövedelmi feltételeknek.

(2) Átmenetileg vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd különösen az, aki, vagy akinek valamely családtagja

a) álláskeresővé vált,

b) betegségével kapcsolatos gyógyszereit, gyógyászati segédeszközöket nem tudja kiváltani,

c) betegségéből adódóan hosszabb időtartamra orvosi kezelésre szorul,

d) kórházi kezelést, műtéti beavatkozást, rehabilitációt vesz igénybe,

e) iskoláztatással kapcsolatos költségek megnehezítik a család anyagi helyzetét.

(3) Eseti támogatásra az a kérelmező jogosult, akinek

a)8 a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 500%-át, egyedül élő esetében 600%-át

b) a család tagjainak vagyona nincs.

(4)9 Eseti támogatásban egy naptári éven belül ugyanaz a személy legfeljebb a szociális vetítési alap összegének 200%-ig részesíthető.

(5)10 Az eseti támogatás egy alkalommal folyósított összege legalább 10.000,-Ft, de nem haladhatja meg a szociális vetítési alap összegének 200%-át.

25. § Az eseti támogatás iránti kérelmet az 2. melléklet szerinti formanyomtatványon kell előterjeszteni, és ahhoz mellékelni kell a jövedelmi és vagyoni helyzet igazolására szolgáló 7. § (1) bekezdése szerinti okiratokon túl

a) álláskeresővé vált személy esetén az állami foglalkoztatási szerv igazolását,

b) gyógyszerköltség esetén a gyógyszerköltség alapjául szolgáló orvosi igazolást,

c) betegség esetén háziorvosi, szakorvosi igazolást,

d) kórházi kezelés esetén ennek tényét igazoló igazolást.

26. § Eseti támogatás alapvető élelmiszereket, tisztító és tisztálkodó szereket tartalmazó csomagként is megállapítható.

27. § A készpénzben felvett eseti támogatás esetén a Polgármester rendelkezhet arról, hogy a támogatottnak a pénz felvételétől számított 15 napon belül igazolnia kell, hogy a támogatást a 22. § (2) bekezdés szerinti létfenntartási gondjainak enyhítésére fordította. Amennyiben a támogatott igazolási kötelezettségének nem tesz eleget, a támogatási kérelem benyújtásától számított 1 éven belül eseti támogatásban ismételten nem részesülhet.

2. Temetési támogatás

28. § (1) A temetési támogatást a temetési költségek utólagos megtérítésére lehet kérelmezni.

(2) Temetési támogatás formájában rendkívüli települési támogatásra jogosult az a Söréd községben lakcímmel rendelkező, a településen életvitelszerűen tartózkodó személy, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott.

(3) Halálesethez kapcsolódó temetési támogatás összege 50.000.-Ft.

(4)11 A halálesethez kapcsolódó temetési támogatásra jogosult, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 850%-át, egyedülálló esetében az 900%-át nem haladja meg..

29. § (1) A temetési támogatás megállapítása iránti 3. melléklet szerinti kérelemhez a 7. § (1) bekezdésében foglaltakon túl az alábbi dokumentumokat kell csatolni:

a) a temetés költségeiről a kérelmező nevére kiállított számla eredeti példányát,

b) a halotti anyakönyvi kivonat másolatát,

c) a kérelmező és családja jövedelemigazolását.

(2) A kérelmet a halálesetet bekövetkeztétől vagy a halotti anyakönyvi kivonat kiállításától számított 60 napon belül lehet benyújtani, a határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A megállapított temetési támogatás összegét vagy a kérelem elutasításának tényét az erről szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell küldeni.

3. Közoktatási támogatás

30. § (1) A Képviselő-testület a gyermeket nevelő családok anyagi terheinek enyhítése érdekében oktatási támogatást biztosít az óvodai nevelésben részesülő, általános iskolai, nappali tagozaton a 9-12. évfolyamon középiskolai tanulmányokat folytató gyermekre tekintettel, a tanuló szülője, gondviselője, törvényes képviselője részére.

(2)12 Közoktatási támogatásban részesíthető az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 700 %-át.

(3) Az oktatási támogatás összegét a képviselő-testület évente külön döntés keretében határozza meg.

31. § (1) A támogatási kérelem minden év július és augusztus hónapban nyújtható be, melynek kötelező mellékletét képezi a gyermek tanulói jogviszonyának igazolása a diákigazolvány fénymásolatával, vagy iskolalátogatási igazolással.

(2) A támogatás összege kizárólag tanszer, tankönyv, vagy iskolai segédeszköz, iskolai ruházat megvásárlására használható fel.

(3) A támogatás felhasználását számlák bemutatásával kell igazolni tárgyév október 15-ig.

(4) A közoktatási támogatás iránti kérelmet az 4. melléklet szerinti formanyomtatványon kell előterjeszteni

4. Térítési díj támogatás

32. § (1) Térítési díj támogatás nyújtható annak a személynek, akinek gyermeke(i) térítési díjának kifizetése gondot jelent.

(2)13 Térítési díj támogatásra jogosult az a személy, akinek óvodai és általános iskolai nevelésben részesülő gyermeke étkezési kedvezményre nem, vagy csak részben jogosult és a háztartásban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 400 %-át.

(3) A (2) bekezdés szerinti támogatás mértéke a mindenkori térítési díj, de maximum 10.000,- Ft.

(4) A támogatás kifizetése a térítési díj befizetését igazoló számla, nyugta bemutatását követően történik.

(5)14 A támogatási kérelem egész évben benyújtható. A térítési díj támogatás a jogosultság megállapítását követő hónapban igénybe vett étkezésre, egy nevelési időszakra vonatkozóan kerül megállapításra.

(6) A térítési díj támogatás iránti kérelmet az 5. melléklet szerinti formanyomtatványon kell előterjeszteni

5. Egyszeri születési támogatása

33. § (1)15 Egyszeri születési támogatásra Söréd községben bejelentett, állandó lakóhelyén életvitelszerűen tartózkodó, a gyermeket saját háztartásában nevelő, szülői felügyeletet gyakorló szülő vagy törvényes képviselő jogosult.

(2) A támogatás formája egyszeri vissza nem térítendő pénzbeli juttatás, melynek összege az gyermekenként 50.000,-Ft.

(3) A támogatást a gyermek után csak az egyik szülő jogosult igénybe venni.

(4)16 Egyszeri születési támogatásban részesíthető az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 800 %-át.

34. § (1) A támogatás iránti kérelmet az 6. melléklet szerinti nyomtatványon, legkésőbb a gyermek születését követő 180 napon belül lehet benyújtani. A kérelem benyújtásának határideje jogvesztő.

(2) A kérelemhez az alábbi dokumentumokat kell csatolni:

a) a gyermek születési anyakönyvi kivonatának, lakcímet igazoló hatósági igazolványának, valamint a társadalombiztosítási azonosító jelet tartalmazó hatósági igazolványának,

b) a kérelmező szülő személyi igazolványának, a lakcímét igazoló hatósági igazolványának valamint a társadalombiztosítási azonosító jelet tartalmazó hatósági igazolványának másolatát.

6.17

35. §

36. §

37. §

IV. Fejezet

Szociális alapszolgáltatások

38. § (1)18 Alapszolgáltatások keretében az önkormányzat a Móri Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Alapszolgáltatási Központon keresztül biztosítja az Szt. 86. § (1) bekezdésében kötelezően előírt házi segítségnyújtást, családsegítést.

(2)19 Az ellátás biztosítása iránti kérelmet a Móri Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetőjénél kell benyújtani, aki a szociális rászorultság tényét vizsgálja, és az ellátást biztosítja.

V. Fejezet

Térítési díj

39. § A házi segítségnyújtás alapszolgáltatásért térítési díjat kell fizetni.

VI. Fejezet

Záró és hatályba léptető rendelkezések

40. § (1) E rendelet 2020. augusztus 10. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete.

7. melléklet a 9/2020. (VIII. 7.) önkormányzati rendelethez a 9/2020. (VIII. 7.) önkormányzati rendelethez20

1

A bevezető a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § b) pont bf) alpontját a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 9. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

Az 5. § (2) bekezdését a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 9. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 6. § (1) bekezdése a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 13. §-t a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 9. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A II. Fejezet címe a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VII. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

A 21. § (2) bekezdés a) pontja a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VII. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 21. § (2) bekezdés a) pontja a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

8

A 24. § (3) bekezdés a) pontja a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VII. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 24. § (3) bekezdés a) pontja a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 24. § (4) bekezdése a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VII. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 24. § (5) bekezdése a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VII. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 24. § (5) bekezdése a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 28. § (4) bekezdése a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VII. 28.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg. A 28. § (4) bekezdése a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

12

A 30. § (2) bekezdése a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VII. 28.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg. A 30. § (2) bekezdése a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

13

A 32. § (2) bekezdése a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VII. 28.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

14

A 32. § (5) bekezdése a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

15

A 33. § (1) bekezdése a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VII. 28.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 33. § (4) bekezdését a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VII. 28.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdése iktatta be.

17

A 6. alcímet (35-37. §-t) a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VII. 28.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte.

18

A 38. § (1) bekezdése a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

19

A 38. § (2) bekezdése a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

20

A 7. mellékletet a Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 9. § d) pontja hatályon kívül helyezte.