Heves Megye Közgyűlésének 9/2020. (VI.26.) önkormányzati rendelete

a Megyeháza, Barkóczy terem használatával kapcsolatos rendeletek módosításáról

Hatályos: 2020. 06. 27- 2020. 06. 27

A Heves Megyei Önkormányzat Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében – figyelemmel a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvényben, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvényben foglaltakra is - a következőket rendeli el:



1. A közpénzek felhasználásával, a köztulajdon használatának nyilvánosságával, átláthatóbbá tételével és ellenőrzésének bővítésével kapcsolatos szabályokról szóló 14/2012. (IV.27.) önkormányzati rendelet módosítása


1. §  


(1) A közpénzek felhasználásával, a köztulajdon használatának nyilvánosságával, átláthatóbbá tételével és ellenőrzésének bővítésével kapcsolatos szabályokról szóló 14/2012. (IV.27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban R1.) 1. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„a) közvetve vagy közvetlenül – szerződéssel, támogatói okirattal céljellegű támogatásként nyújtott támogatásokkal, továbbá”.


(2) Az R1. 2. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„a) támogatás: az önkormányzat saját költségvetése terhére, valamint az államháztartás egyéb alrendszereiből az önkormányzaton keresztül bármilyen jogcímen nyújtott nem normatív, céljellegű pénzbeli és természetbeni támogatás.”


(3) Az R1. az alábbi 5/A. §-sal egészül ki:



„Természetben nyújtott támogatások


5/A. §


(1) Az Önkormányzat a tulajdonát képező - egri 4967. helyrajzi számon nyilvántartott, Eger, Kossuth Lajos u. 9. szám alatti Megyeháza megnevezésű ingatlanban található – Barkóczy terem térítésmentes használatát természetbeni támogatásként biztosíthatja a civil szervezetek és egyéb szerveződések feladatellátásához, szervezett rendezvényeihez és megvalósuló programjaihoz.

(2) Az (1) bekezdés szerinti természetbeni támogatás odaítélésére pályázat, illetve egyedi támogatási kérelem alapján kerülhet sor.

(3) A benyújtott pályázat vagy kérelem elbírálásáról, a természetbeni támogatás nyújtásáról a Heves Megyei Közgyűlés Elnöke dönt.

(4) A természetbeni támogatás támogatástartalma az a szolgáltatási díj, melynek mértékét az Elnök és a Főjegyző külön utasításban jogosult meghatározni.

(5) A jelen § alapján nyújtott természetbeni támogatást - a csekély mértékű és alkalmanként jelentkező támogatástartalom mértékére való tekintettel, ha önkormányzati rendeletnél magasabb szintű jogszabály eltérően nem rendelkezik - e rendelet 5. §-ában meghatározott közzétételi kötelezettség nem terheli.



2. Heves Megye Közgyűlésének a közgyűlés és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2014. (XII. 15.) önkormányzati rendelet módosítása


2. §


A közgyűlés és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2014. (XII. 15.) önkormányzati rendelet 2. számú mellékletének a Közgyűlés elnökére átruházott hatáskörökről rendelkező II. fejezete az alábbi 11.1. ponttal egészül ki:


„11.1. Pályázat, illetve egyedi támogatási kérelem alapján dönt a Megyeháza, Barkóczy terem természetbeni támogatásként nyújtott, térítésmentes használatának engedélyezéséről.”



3. Heves Megye Közgyűlésének a Heves Megyei Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 5/2012. (II. 24.) önkormányzati rendelet módosítása


3. §


A Heves Megyei Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 5/2012. (II. 24.) önkormányzati rendelet 5. §-a az alábbi (8) bekezdéssel egészül ki:


„(8) A Heves Megyei Önkormányzat tulajdonát képező - egri 4967. helyrajzi számon nyilvántartott, Eger, Kossuth Lajos u. 9. szám alatti Megyeháza megnevezésű ingatlanban található - Barkóczy terem civil szervezetek és egyéb szerveződések feladatának ellátásához és szervezett rendezvényeihez, valamint megvalósuló programjaihoz történő alkalmankénti használatba adásáról egyedi támogatási kérelem vagy pályázat alapján a Közgyűlés Elnöke dönt.”


4. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



                  Dr. Juhász Attila Simon                                           Dr. Barta Viktor

            Heves Megyei Közgyűlés Elnöke                              Heves megye Főjegyzője