Pusztamonostor Község Képviselő-testületének 1/2021 (II.19.) önkormányzati rendeletének indokolása

Pusztamonostor Község Önkormányzatának 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 02. 23

Pusztamonostor Község Önkormányzatának 2021. évi költségvetéséről

Általános indokolás

Az Országgyűlés elfogadta Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvényt. A törvény alapján megterveztük Pusztamonostor Községi Önkormányzatának feladataihoz igénybe vehető központi forrásokat, a költségvetés készítése során alkalmaztuk a központi jogszabályokban és a helyi önkormányzati rendeletekben meghatározott előírásokat.

2013. évtől megváltoztak az önkormányzatok gazdálkodási folyamatai, szervezeti rendszerei. Szigorúbb gazdálkodási szabályok, forrás-struktúra megváltoztatás, kötöttebb finanszírozás, szigorodó külső források bevonási lehetőségei léptek életbe. Az új feltételek mellett is biztosítandó közszolgáltatások megfelelő színvonalú ellátásának alapja a pénzügyi gazdálkodást megalapozó, stabil alapokra épülő költségvetés.

Az önkormányzati törvény előírása alapján működési hiányt tervezni továbbra sem lehet. A költségvetési kiadások és bevételek különbözetét csak belső finanszírozási tétellel, azaz a költségvetési maradvánnyal lehet finanszírozni.