Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2021.(II.11.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2024. 03. 27

Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2021.(II.11.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

2024.03.27.

Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének feladat- és hatáskörében Kiszombor Nagyközség Polgármestere az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján eljárva, figyelemmel a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 03.) Kormányrendelet 1. §-ára, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény rendelkezéseire, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés i) és j) pontjára, az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet tárgyi hatálya kiterjed a Kiszombor Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) tulajdonába tartozó ingó, ingatlan dolgokra, vagyoni értékű jogokra, értékpapírokra, pénzeszközökre, követelésekre, immateriális javakra és gazdasági társaságokban meglévő részesedésekre, együttesen az önkormányzati vagyonra.

(2) Az önkormányzati vagyon egyes vagyontárgyai feletti tulajdonosi jogok gyakorlását külön rendelet szabályozhatja. Ezen vagyontárgyak esetében e rendelet szabályait csak akkor kell alkalmazni, ha a külön helyi rendelet szabályai másképp nem rendelkeznek.

(3) Külön rendelet szabályozza:

a) az önkormányzat tulajdonában álló lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának és elidegenítésének feltételeit,

b) a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat és

c) a pénzeszközök felhasználásának feltételeit.

2. § E rendelet személyi hatálya kiterjed:

a) Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületére (továbbiakban: Képviselő-testület),

b) a Képviselő-testület szerveire: a polgármesterre, a Képviselő-testület bizottságaira, a polgármesteri hivatalra (továbbiakban: hivatal), a jegyzőre,

c) az önkormányzat intézményeire és

d) az önkormányzat saját alapítású, többségi befolyású társaságaira az általuk kezelt és üzemeltetett önkormányzati vagyon tekintetében.

II. Fejezet

Az önkormányzat vagyona

3. § (1) Helyi önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező nemzeti vagyont, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (továbbiakban: Nvtv.) 5. § (3) bekezdése határozza meg.

(2) Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülnek a Nvtv-ben, egyéb törvényben, valamint jelen bekezdésben meghatározott, alábbiakban felsorolt vagyonelemek:

a) köztéri műalkotások,

b) köztemetők,

c) Kiszombor Nagyközség Településrendezési tervében meghatározott országos jelentőségű védett és helyi jelentőségű védett ingatlanok

d) helyi jelentőségű természetvédelmi területek,

e) mindaz a vagyon, melyet a Képviselő-testület nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak nyilvánít.

(3) A forgalomképtelen ingatlan vagyontárgyak tételes felsorolását a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

4. § (1) Korlátozottan forgalomképes vagyonelemek - a Nvtv-ben meghatározott vagyonelemeken kívül - az alábbiak:

a) országos- és helyi jelentőségű védett ingatlanok

b) védett természeti területek,

c) műalkotások,

d) a nem lakás céljára szolgáló helyiségek vagyongazdálkodási és településrendezési szempontok szerint meghatározott köre,

e) mindaz a vagyon, amelyet a Képviselő-testület annak nyilvánít.

(2) Korlátozottan forgalomképes az önkormányzati közszolgáltatás alapvető funkcióját, illetve a helyi közhatalom gyakorlását biztosító

a) igazgatási, művelődési, oktatási, sport, egészségügyi, szociális, jóléti célt szolgáló, és egyéb intézmények használatába adott vagyon,

b) a közszolgáltatási tevékenységet végző gazdasági társaság használatába kerülő önkormányzati vagyon,

c) a Képviselő-testület és szervei, valamint a hivatal elhelyezésére szolgáló középület, illetve a feladatok ellátására szolgáló eszköz, és

d) az önkormányzati közszolgáltatás alapvető funkciójának ellátása céljából, valamint a vagyongazdálkodás hatékonyabbá tétele érdekében létrehozott gazdasági társaságok önkormányzati üzletrésze.

(3) A korlátozottan forgalomképes ingatlan vagyontárgyak tételes felsorolását a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

5. § (1) A törzsvagyonba nem tartozó önkormányzati vagyon, mint üzleti vagyon forgalomképes.

(2) Az üzleti vagyon körébe tartozó forgalomképes ingatlan vagyontárgyak tételes felsorolását a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

6. § A Képviselő-testület – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik – indokolt esetben dönthet a vagyontárgy besorolásának módosításáról, kiemelt esetben akkor, ha a besorolása függ az adott vagyontárgy funkciójától, jellegétől, és feladatátadás, -megszűnés, -átszervezés miatt a törzsvagyon a kötelező önkormányzati feladata és hatáskör ellátását, a közhatalom gyakorlását közvetlenül már nem szolgálja. Az ingatlan forgalomképtelensége megszűnik, amennyiben a külön jogszabály alapján lefolytatott telekrendezési eljárásban megváltozik az ingatlan jellege, vagy a telekrendezési határozat végrehajtása érdekében a tulajdonosok megállapodnak.

III. Fejezet

Az önkormányzati vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlása

1. Közös szabályok

7. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő vagyontárgyakat a költségvetési év zárónapjával készült vagyonleltárban kell kimutatni értékben és mennyiségben.

(2) A törzsvagyont a többi vagyontárgytól elkülönítve kell nyilvántartani.

(3) A vagyonleltárt az éves költségvetési beszámolóval egyidejűleg kell elkészíteni.

8. § (1) Az önkormányzati vagyon tárgyának értékesítése esetén a vagyontárgy induló árát

a) ingatlan vagyon és vagyoni értékű jog esetén 3 hónapnál nem régebbi forgalmi értékbecslés alapján,

b) ingó vagyon esetén általános piaci értéken, de legalább a könyv szerinti nyilvántartási értéken,

c) tagsági jogot megtestesítő értékpapír esetén

ca) a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vagy forgalmazott értékpapírt a tőzsdei árfolyamon,

cb) másodlagos értékpapírpiacon forgalmazott értékpapírt az értékpapír kereskedők által közzétett vételi közép árfolyamon,

cc) társasági részesedés esetén három hónapnál nem régebbi üzleti értékelés alapján kell meghatározni.

d) Diszkont Kincstárjegyet és Magyar Államkötvényt névérték alapján kell meghatározni.

(2) Az önkormányzati vagyon nem pénzbeli hozzájárulásként, gazdasági társaság, egyesülés, vagy közhasznú szervezet részére történő szolgáltatásakor a könyvvizsgáló által meghatározott értéken vehető figyelembe.

(3) Önkormányzati vagyontárgy értékesítése esetén az adásvételi szerződést ellenjegyző ügyvéd, valamint az ingatlanforgalmi értékbecslő kiválasztása az önkormányzat joga.

9. § (1) Az önkormányzat részére ingyenesen felajánlott bármely vagyontárgy elfogadásáról a Képviselő-testület jogosult dönteni.

(2) Az önkormányzat vagyontárgyainak térítésmentes hasznosítására, azzal való rendelkezésre az e rendelet 11-16. §-aiban előírtakat kell alkalmazni, azzal a feltétellel, hogy a jogügylet forgalmi értékét jelen rendelet 8. § (1) bekezdése alapján meg kell határozni.

(3) A helyi építési szabályzat szabályozási tervének végrehajtása érdekében szükséges művelési ág változtatásokról a polgármester jogosult dönteni.

2. A tulajdonosi jogok gyakorlói

10. § (1) Az önkormányzatot az önkormányzati vagyon tekintetében megilletik mindazok a jogok és terhelik mindazok a kötelezettségek, amelyek a tulajdonost illetik, illetve terhelik.

(2) A tulajdonost megillető jogokat a Képviselő-testület gyakorolja, ezt a jogát a polgármesterre átruházhatja.

3. Forgalomképtelen vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlása

11. § A forgalomképtelen vagyon tulajdonjog változással nem járó hasznosítása esetén

a) nettó 500.000,- Ft-ot meg nem haladó éves hasznosítási ellenértékig a polgármester,

b) nettó 500.001,- Ft-ot meghaladó éves hasznosítási ellenérték esetén a Képviselő-testület

dönt a szerződéskötésről.

4. Korlátozottan forgalomképes vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlása

12. § (1) A korlátozottan forgalomképes vagyontárggyal való rendelkezésre, így különösen annak elidegenítésére, megterhelésére, gazdasági társaságba apportként való bevitelére, alapítványi célra rendelésére a Képviselő-testület jogosult.

(2) A műemlék épület elidegenítéséhez, megterheléséhez, kezelői joga átruházásához, használati vagy bérleti joga gazdasági társaságba apportként való beviteléhez, illetve a kulturális javak elidegenítéséhez a műemléki hatóság, illetve a kulturális javak hatósága hozzájárulása; a védett természeti terület elidegenítéséhez, kezelői vagy használati jogának átadásához a szakminiszter engedélye is szükséges.

13. § (1) A korlátozottan forgalomképes vagyon tulajdonjog változással nem járó hasznosítása esetén

a) nettó 500.000,- Ft-ot meg nem haladó éves hasznosítási ellenértékig a polgármester,

b) nettó 500.001,- Ft-ot meghaladó éves hasznosítási ellenérték esetén a Képviselő-testület

dönt a szerződéskötésről.

(2) A korlátozottan forgalomképes önkormányzati vagyon hasznosítását, az önkormányzati intézmények vezetői az (1) bekezdés szerinti hatáskörrel rendelkező szervezet jóváhagyása mellett végzik.

(3) Az önkormányzati intézmények vezetői a tulajdonjog változásával nem járó hasznosítást – a Nvtv. mindenkor hatályos rendelkezései, valamint az alapító okiratban foglaltak szem előtt tartásával – a vagyontárgy bérbeadásával végezhetik.

(4) A bérbeadásról a legfeljebb egy évre szóló és az (1) bekezdés szerinti értékhatárt meg nem haladó szerződést az intézmény nevében az intézmény vezetője kötheti meg, amelyről az aláírást követő 15 napon belül a szerződés megküldésével értesíteni kell a polgármestert. A hasznosításból befolyt összeget az intézmény saját bevételeként kell kezelni.

(5) A határozatlan időre szóló vagyonhasznosítási szerződést úgy kell megkötni, hogy azt legfeljebb 3 havi felmondási idővel meg lehessen szüntetni. Határozott idő esetén a szerződés legfeljebb 15 évre szólhat.

(6) 5 évnél hosszabb határozott idejű szerződés megkötéséhez a Képviselő-testület hozzájárulására van szükség.

5. Forgalomképes vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlása, értékpapír-forgalom lebonyolítás

14. § (1) A forgalomképes vagyon elidegenítéséről, megterheléséről és gazdasági társaságba apportként történő beviteléről, illetve bármely más, tulajdonjog változásával járó hasznosításáról

a) nettó 500.000,- Ft egyedi forgalmi értékhatárig a polgármester;

b) nettó 500.001,-Ft egyedi forgalmi értékhatár felett a Képviselő-testület

dönt.

(2) 100.000 Ft érték feletti, a rendelet 8. § (1) bekezdése szerinti értékpapír vásárlásáról, értékesítésről a Képviselő-testület dönt.

(3) Felhatalmazást kap a polgármester a 14. § (2) bekezdés szerinti értékhatár esetében az egy évnél rövidebb lejáratú, forgóeszközök között kimutatott pénzügyi befektetések, forgatási célú hitelviszonyt megtestesítő értékpapír-forgalom lebonyolítására. A polgármester a döntéséről a Képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatja.

15. § (1) A tulajdonjogot nem érintő vagyonhasznosítás körében a

a) nettó 500.000,- Ft-ot meg nem haladó éves hasznosítási ellenértékig a polgármester,

b) nettó 500.001,- Ft-ot meghaladó éves hasznosítási ellenérték esetén a Képviselő-testület

dönt a szerződéskötésről.

(2) Koncesszió köteles tevékenység folytatására koncessziós pályázatot a Képviselő-testület írhat ki.

16. § (1) A polgármester gondoskodik a vagyonhasznosítással kapcsolatos döntések végrehajtásáról és ellenőrzi azt.

(2) A forgalomképes vagyon feletti rendelkezési jogot a törvényben vagy a jelen és más önkormányzati rendeletben nem szabályozott esetekben a polgármester gyakorolja.

IV. Fejezet

Egyéb tulajdonosi jogok gyakorlása

1. A pályáztatásra vonatkozó szabályok

17. § (1) A korlátozottan forgalomképes és forgalomképes vagyon értékesítése és hasznosítása az e rendeletben meghatározott pályáztatás útján történik.

(2) Ha törvény kivételt nem tesz, a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott értékhatár feletti önkormányzati vagyont értékesíteni vagy hasznosítani csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet, amelyre vonatkozó részletes szabályokat e rendelet 2. számú mellékletét képező Versenytárgyalási Szabályzat tartalmazza.

(3) Nem kell alkalmazni a versenyeztetés szabályait, ha:

a) vagyonkezelési szerződés vagy haszonélvezeti jogot alapító szerződés megkötésére kerül sor;

b) a tulajdonjog-átruházás vagy a hasznosítás ingyenesen történik;

c) a vagyon forgalmi értéke nem éri el a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott értékhatárt,

d) a hasznosítás az államháztartási körbe tartozó szervezet vagy jogszabályban előírt állami, önkormányzati feladatot ellátó gazdálkodó szervezet javára történik,

e) az önkormányzati vagyont nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként bocsátja a Képviselő- testület gazdasági társaság rendelkezésére.

(4) A tulajdonosi jogokat gyakorló szerv a (3) bekezdésben felsorolt esetekben is megvizsgálhatja a versenyeztetés lehetőségét, és ilyen esetekben, valamint a (2) bekezdésben meghatározott értékhatár alatt is dönthet a versenyeztetés lefolytatásáról.

18. § (1) A pályázati hirdetményt

a) a hivatal hirdetőtábláján 10 napra, a kifüggesztés keltezésének feltüntetésével ki kell függeszteni, és

b) egy helyi vagy megyei írott sajtóban és az önkormányzat honlapján legalább egy alkalommal közzé kell tenni.

(2) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) az ingatlan címét és helyrajzi számát,

b) területét,

c) műszaki jellemzőit,

d) tulajdonos nevét és címét,

e) hasznosítás esetén felhasználási célt, illetve tevékenységi kört,

f) hasznosítás esetén utalást az inflációkövető díj meghatározására,

g) esetleges bánatpénz, óvadék mértékét és szabályait,

h) a hasznosítás jogcímét,

i) az ingatlan induló értékesítési árát, vagy induló hasznosítási ellenértékét,

j) a használó által a rendeltetésszerű használat érdekében elvégzendő olyan munkák értékét, amelyek a használót terhelik,

k) a hasznosítás időtartamát,

l) a jogviszony megszűnésekor a helyreállítási kötelezettség mértékét,

m) azt a körülményt, hogy a pályázat nyilvános, azon részt vehet bármely természetes és jogi személy, aki a pályázati felhívásban foglalt feltételeknek megfelel,

n) azt, hogy hiánypótlásra van-e lehetőség, ha igen, akkor annak határidejét és módját,

o) azt, hogy a kiíró jogosult indokolás nélkül bármikor a pályázatot eredménytelennek nyilvánítani, és új pályázatot kiírni,

p) esetleges szakhatósági kikötéseket,

q) a pályázati ajánlat benyújtásának módjára vonatkozó szabályokat,

r) a pályázati ajánlat benyújtásának helyét és idejét,

s) a pályázat formai és tartalmi érvénytelenségének feltételeit,

t) a kötendő szerződés kötelező tartalmi elemeit,

v) a kihirdetés határidejét,

w) arról való tájékoztatást, hogy a pályázónak igazolnia kell, hogy Kiszombor Nagyközség Önkormányzata felé semmilyen köztartozása nincs, és hogy az igazolás elmaradása vagy a nyilatkozat ellenére fennálló köztartozás megállapítása esetén a pályázó az eljárásból kizárható, és

z) a pályázat értékelési szempontjait, és azok számítási módját.

(3) A pályázatokat az a szerv bírálja el, amely a vagyonhasznosítással kapcsolatos döntés meghozatalára jogosult. A döntést a pályázati határidő elteltét követően a polgármester a pályázatban megjelölt határidőben, a Képviselő-testület a soron következő rendes ülésén hozza meg. Indokolt esetben a döntést hozó szerv további 60 nappal a döntés határidejét meghosszabbíthatja, erről a pályázó(ka)t írásban értesíteni kell.

(4) A bírálati eredményről az ajánlattevőket az elbírálást követő 15 napon belül kell írásban értesíteni.

2. Követelések érvényesítése, követelésekkel kapcsolatos kedvezmények

19. § (1) Az önkormányzatot és költségvetési szerveit illető lejárt, de esedékességükig meg nem fizetett követelések (továbbiakban: követelés) érvényesítése iránt az önkormányzat esetében a polgármester, a hivatal esetében a jegyző, egyéb költségvetési szerv esetében a költségvetési szerv vezetője köteles intézkedni.

(2) Az önkormányzatot illető tőke és kamat követelés részbeni vagy teljes elengedésére, illetve részletfizetés engedélyezésére (továbbiakban együtt: kedvezmények) 500.000 Ft egyedi értékhatárig a polgármester, 500.001 Ft egyedi értékhatárt meghaladóan a Képviselő-testület jogosult.

(3) A követelésről részben vagy egészben csak akkor lehet lemondani, ha a követelésről történő lemondás nem veszélyezteti az önkormányzat likviditását.

(4) A követelésről részben vagy egészben lemondani az alábbi okokból lehet:

a) a követelés – a számviteli törvény előírásai szerint – behajthatatlannak minősül,

b) a kis összegű követelés összege a központi költségvetésről szóló törvényben megállapított értékhatárt nem haladja meg és az önkéntes teljesítésre történő felhívás nem vezetett eredményre,

c) amennyiben a behajtással kapcsolatos várható költségek a követelés összegét elérik vagy meghaladják,

d) csődeljárásban kötött egyezségi megállapodás esetén,

e) bíróság előtt kötött egyezség keretében,

f) jogszabályok által megfogalmazott közérdekű célok esetében, ha a lemondás közérdekű cél megvalósítását szolgálja és nem ellentétes az államháztartásról szóló törvény rendelkezéseivel, vagy

g) olyan különös méltánylást érdemlő körülmények merülnek fel a követelés kötelezettjénél, amelyre tekintettel a követelés elengedése indokolt.

(5) Méltányolható körülmények különösen:

a) a kérelmező szociális helyzete;

b) ha a követelés kiegyenlítése a kérelmező életkörülményeit elnehezítené;

c) ha a követelés kiegyenlítése a kérelmező gazdálkodási tevékenységét ellehetetlenítené, illetve, a saját és a vele együtt élő hozzátartozója megélhetését súlyosan veszélyeztetné,

d) egyéb méltányolható élethelyzet.

(6) A (2) bekezdésben meghatározott döntéshozó minden egyes kérelemről az eset összes körülményeinek mérlegelésével dönt, és döntését indokolnia kell.

(7) Az önkormányzat tulajdonában álló bérlakások bérbeadásából származó lakbér és egyéb díj követelések részletekben történő megfizetésének engedélyezésére, valamint a hátralék elengedésére, kamatkedvezmény nyújtására az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló mindenkor hatályos önkormányzati rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

(8) A fenti bekezdésekben említett tőke vagy kamatkövetelésekkel kapcsolatos kedvezmények nyújtására kizárólag a Képviselő-testület jogosult, ha az adós a kedvezmény iránti kérelmének benyújtását megelőző 5 évben részesült valamilyen kedvezményben, de annak feltételeit nem tartotta be.

3. Vagyonkezelői jog

20. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzati közfeladatok hatékonyabb ellátása érdekében, a közfeladat átadásához kapcsolódóan az önkormányzat tulajdonában lévő törzsvagyonra és üzleti vagyonra az átvevő jogi személyt vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetet megillető vagyonkezelői jogot létesíthet.

(2) Az önkormányzati vagyon kezelője csak az Nvtv. 3. § (1) bekezdés 19. pontjában meghatározott szervezet lehet.

(3) Vagyonkezelői jogot az önkormányzati közfeladat átadásához kapcsolódóan ellenérték fejében vagy ingyenesen lehet megszerezni és gyakorolni. Az ingyenesség vagy visszterhesség megállapítása során az adott vagyontárgy rendeltetését, a közfeladat ellátásához való szükségességét, a működtetés költségeit és a vagyonelem értékét, műszaki állapotát figyelembe véve kell eljárni.

(4) Költségvetési szervvel vagyonkezelési szerződés értékhatárra tekintet nélkül versenyeztetés nélkül köthető. Vagyonkezelési szerződés értékhatárra való tekintet nélkül a Nvtv-ben foglalt korlátozással köthető.

(5) Törvény alapján kijelöléssel létrejött vagyonkezelői jog részletes szabályait rendező vagyonkezelési szerződésre e cím rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell.

21. § (1) Az önkormányzati vagyon kezelője a kezelésbe vett vagyonnal a vonatkozó jogszabályok, valamint a vagyonkezelési szerződés keretei között szabadon gazdálkodhat. A vagyonkezelőt jogszabály eltérő rendelkezésének hiányában megilletik a tulajdonos jogai és terhelik a tulajdonos kötelezettségei azzal, hogy a vagyont nem idegenítheti el, továbbá – törvényben meghatározott kivételekkel – nem terhelheti meg, biztosítékul nem adhatja, azon osztott tulajdont nem létesíthet, illetve a vagyonkezelői jogot harmadik személyre nem ruházhatja át.

(2) A vagyonkezelő a jogszabályokban meghatározott kötelezettségein túl köteles:

a) a rábízott vagyont biztosítani,

b) a vagyon fenntartásával, üzemeltetésével, karbantartásával kapcsolatos feladatokat ellátni,

c) az önkormányzati vagyonnal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

(3) A vagyonkezelési szerződésnek az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló kormányrendelettel összhangban tartalmaznia kell:

a) a vagyonkezelő által ellátandó önkormányzati közfeladat és az ellátható egyéb tevékenységek meghatározását,

b) a vagyonkezelő által, feladatai ellátásához közreműködők igénybevételére vonatkozó szabályokat,

c) a vagyonkezeléssel érintett vagyon pontos meghatározását és értékét,

d) a vagyon felújításáról, pótlólagos beruházásról legalább a vagyoni eszközök elszámolt értékcsökkenésének megfelelő mértékben történő gondoskodásra, valamint e célokra az értékcsökkenésnek megfelelő mértékű tartalék képzésére vonatkozó rendelkezéseket,

e) a vagyonkezelői jog megszerzésének ellenértékét, illetve az ingyenesség tényét,

f) a vagyonkezelésbe vett vagyon tekintetében az önkormányzati vagyonnal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésének módját és formáját,

g) a vagyonkezelési szerződés időtartamát,

h) a szerződés megszűnésének eseteit, továbbá

i) ingatlan esetén az ingatlan-nyilvántartási rendelkezéseket, és az azzal kapcsolatos költségek viselését.

22. § (1) Az önkormányzat a vagyonkezelésbe adott önkormányzati vagyonnal való gazdálkodást, a közfeladat ellátását évente ellenőrzi.

(2) Az ellenőrzéshez a vagyonkezelő éves beszámolót köteles készíteni, melynek tartalmaznia kell az általa kezelt vagyonra vonatkozó vagyonkimutatást.

(3) A vagyonkezelés ellenőrzése során ellenőrizni kell, hogy a vagyonkezelő megfelelően gondoskodott

a) a vagyontárgy értékének megőrzéséről,

b) a vagyontárgy állagának megóvásáról, üzemképes állapotának fenntartásáról,

c) egyéb vállalt kötelezettségeiről.

(4) A vagyonkezelő az éves beszámolót a következő naptári év március 1. napjáig köteles elkészíteni, melyet a Képviselő-testület hagy jóvá.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

23. § (1) A Képviselő-testület dönt a vagyongazdálkodás stratégiai kérdéseiről.

(2) E rendelet 14. §-ában foglalt egyedi forgalmi érték, valamint a 17. § (1) bekezdés m) pontjában foglalt könyv szerinti érték alatt a 8. § (1) bekezdés alapján meghatározott induló árat kell érteni.

(3) E rendelet 15. § (1) bekezdésében foglalt éves hasznosítási ellenérték, valamint a 17. § (1) bekezdés n) pontjában foglalt éves bérleti díj alatt a szerződő fél által havonta fizetendő ellenérték egy éves kumulált összegét kell érteni.

(4) E rendelet 20. § (2) bekezdés alkalmazása során a pályáztatási kötelezettség megállapításához figyelembe veendő összeg:

a) értékesítés esetén az e rendelet 8. § (1) bekezdés alapján meghatározott induló ár;

b) hasznosítás esetén

ba) vagyontárgy határozott idejű hasznosítása esetén, az egy évre, ennél rövidebb időre kötött szerződés esetén a szerződés időtartama alatti ellenszolgáltatás, az egy évnél hosszabb időre kötött szerződés esetén pedig a szerződés fennállása alatt fizetendő ellenszolgáltatás értéke, beleértve az esetleges becsült maradványértéket is,

bb) határozatlan idejű hasznosítás esetén, vagy ha a szerződés időtartama kétséges a havi ellenszolgáltatás tizenkétszerese.

24. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba.

(2) Kihirdetve: 2021. február 11. napján.

1. melléklet1

1. Kiszombor Nagyközség Önkormányzata - törzsvagyon keretébe tartozó - forgalomképtelen ingatlan vagyontárgyai:

Sorszám

Helyrajzi szám

Megnevezés

1.

3185

Zártkerti út

2.

3202

Zártkerti út

3.

3208

Zártkerti út

4.

3227

Zártkerti út

5.

3427

Zártkerti út

6.

3436

Zártkerti út

7.

3498

Zártkerti út

8.

3649

Zártkerti út

9.

3665

Zártkerti út

10.

3730

Zártkerti út

11.

3736

Zártkerti út

12.

3762

Zártkerti út

13.

3788

Zártkerti út

14.

3839

Zártkerti út

15.

3186

Zártkerti út

16.

3905

Zártkerti út

17.

3911

Zártkerti út

18.

4007

Zártkerti út

19.

4034

Zártkerti út

20.

4113

Zártkerti út

21.

4114/1

Zártkerti út

22.

4114/2

Zártkerti út

23.

4177

Zártkerti út

24.

4251/1

Zártkerti út

25.

4251/2

Zártkerti út

26.

4331/1

Zártkerti út

27.

4331/4

Zártkerti út

28.

4332

Zártkerti út

29.

4398

Zártkerti út

30.

4451

Zártkerti út

31.

4541

Zártkerti út

32.

4593

Zártkerti út

33.

4604

Zártkerti út

34.

4613

Zártkerti út

35.

4614

Zártkerti út

36.

4680

Zártkerti út

37.

4742

Zártkerti út

38.

4769

Zártkerti út

39.

4776

Zártkerti út

40.

4800

Zártkerti út

41.

4823

Zártkerti út

42.

214

Szegedi utcai közterület

43.

215

Szegedi utcai közterület

44.

128/2

Kálvária

45.

247

Achim A. utca

46.

1/1

Közpark

47.

17

Dédényszegi utca

48.

1488

Kölcsey utca

49.

1449/2

Szent István tér

50.

1449/1

Makói utca közterület

51.

1430

Rozmaring utca

52.

1421

Kisgazda utca

53.

1402

Móricz Zsigmond utca

54.

1297

Szabadság utca

55.

58

Rákóczi utca

56.

78

Mező utca

57.

1065

Csatorna utca

58.

1451

Mező utca

59.

1450/1

Makói utca melletti terület

60.

1354

Nagyszentmiklósi utca

61.

1148

Nagyszentmiklósi utca

62.

1131

Ady Endre utca

63.

1005/1

Porgányi utca

64.

3010

Zártkert

65.

1341

Viola utca

66.

05469/12

Út

67.

928

Porgányi utca

68.

1274

Torontáli utca

69.

1400/2

Közút

70.

882

Temetőhöz vezető út

71.

1180

Kossuth utca

72.

1158

Ökrös József utca

73.

1146

Nagyszentmiklósi utca

74.

1106

Kiss utca

75.

1064

Ady Endre utca

76.

05467/5

Út

77.

05460

Csatorna

78.

05453

Csatorna

79.

05449

Csatorna

80.

05447

Csatorna

81.

05435

Csatorna

82.

05433

Csatorna

83.

05394

Saját használatú út

84.

05375

Út

85.

05368/3

Út

86.

3666

Zártkerti út

87.

05370/1

Út

88.

05354/13

Út

89.

05340

Csatorna

90.

05338

Csatorna

91.

05337/8

Út

92.

05337/9

Csatorna

93.

05335

Csatorna

94.

05469/1

Külterületi út

95.

05436/1

Külterületi út

96.

05467/4

Külterületi út

97.

05467/3

Külterületi út

98.

05309/3

Út

99.

1668

Szántó Kovács utca

100.

05324/2

Árok

101.

05310

Csatorna

102.

05303

Csatorna

103.

05632

Csatorna

104.

5380

Kerékpárút

105.

5303/3

Kerékpárút

106.

3122

Zártkerti út

107.

3035

Zártkerti út

108.

05616

Csatorna

109.

05636

Csatorna

110.

05595/2

Csatorna

111.

1005/2

Ladányi utca

112.

977

Kürt utca

113.

950

Nagybokori utca

114.

877

Óbébai utca

115.

864

Új utca

116.

820

Délvidéki utca

117.

818

Tó utca

118.

802

Kiss Menyhért utca

119.

801

Dózsa György utca

120.

739

Árpád utca

121.

738

Börcsök Andor utca

122.

737

Délvidéki utca

123.

655

Hunyadi utca

124.

633

Zöldfa utca

125.

540

Szőlő utca

126.

467

Deák Ferenc utca

127.

433

Petőfi utca

128.

394

Kör utca

129.

362

Farkas köz

130.

331

Munkás utca

131.

284

Rokkant köz

132.

272

Pollner Kálmán utca

133.

248

Mérnök utca

134.

213

Szegedi utca

135.

5149

Zártkerti út

136.

05603

Csatorna

137.

1825

Régi Makói utca

138.

1765

Károlyi utca

139.

05610

Csatorna

140.

1751

Táncsics Mihály utca

141.

05620

Csatorna

142.

1640

Arany János utca

143.

05622

Csatorna

144.

1591

Tiborc utca

145.

1585

Tisza utca

146.

05628

Csatorna

147.

1577

Jókai utca

148.

05623

Csatorna

149.

1806

Vasút utca

150.

05630

Csatorna

151.

1556

Nagyatádi utca

152.

1539

Zrínyi utca

153.

05631/4

Csatorna

154.

1517

Széchenyi utca

155.

05634

Csatorna

156.

05635/2

Csatorna

157.

1863

Közút

158.

05645

Út

159.

5024

Zártkerti út

160.

05605

Saját használatú út

161.

05309/2

Út

162.

4055/2

Zártkerti út

163.

05607/2

Út

164.

05308/1

Út

165.

05542/4

Út

166.

4055/1

Zártkerti út

167.

05666/18

Út

168.

05657

Út

169.

05653/4

Út

170.

05638

Út

171.

05653/3

Út

172.

05652/2

Út

173.

05640

Út

174.

05626

Csatorna

175.

05604/25

Út

176.

05627/8

Külterületi út

177.

05627/1

Külterületi út

178.

05627/9

Külterületi út

179.

05666/28

Külterületi út

180.

05635/8

Külterületi út

181.

05635/13

Út

182.

05635/22

Út

183.

951

Kör utca

184.

879

Óbébai utca

185.

778

Árpád utca

186.

701

Rákóczi utca

187.

671

Rákóczi utca

188.

611

Rákóczi utca

189.

05635/23

Külterületi út

190.

1829

Oncsa köz

191.

05635/25

Külterületi út

192.

1815

Oncsa köz

193.

05598/1

Külterületi út

194.

1781

Nagyatádi utca

195.

05631/25

Út

196.

05534/2

Út

197.

1766

Károlyi utca

198.

05372

Külterületi út

199.

05367

Külterületi út

200.

1750

Nagyatádi utca

201.

05457

Külterületi út

202.

05587

Külterületi út

203.

1710

Arany János utca

204.

05535

Külterületi út

205.

1709

Arany János utca

206.

05594/2

Külterületi út

207.

05590/8

Külterületi út

208.

1612

Nagyatádi utca

209.

05537/4

Külterületi út

210.

1889

Út

211.

05538

Csatorna

212.

05468

Csatorna

213.

05471

Csatorna

214.

05473

Csatorna

215.

05475

Csatorna

216.

05492

Csatorna

217.

05383

Csatorna

218.

05385

Csatorna

219.

05512/2

Csatorna

220.

05389

Csatorna

221.

05391

Csatorna

222.

05393

Csatorna

223.

05408

Csatorna

224.

05409

Csatorna

225.

05410

Csatorna

226.

05411

Csatorna

227.

05413

Csatorna

228.

05418

Csatorna

229.

05420

Csatorna

230.

05421

Csatorna

231.

05434/2

Külterületi út

232.

05424

Csatorna

233.

05495/5

Saját út

234.

05491/5

Saját használatú út

235.

05427

Csatorna

236.

05478/2

Út

237.

05392/2

Saját használatú út

238.

05381/5

Saját használatú út

239.

05666/23

Út

240.

05533

Csatorna

241.

05536

Csatorna

242.

05440

Csatorna

243.

05429

Csatorna

244.

4843

Zártkerti út

245.

05477

Csatorna

246.

05443

Csatorna

247.

4863

Zártkerti út

248.

05454

Külterületi út

249.

4884

Zártkerti út

250.

05464

Csatorna

251.

586

Szőlő utca

252.

4055/3

Zártkerti út

253.

5056

Zártkerti út

254.

5127

Zártkerti út

255.

5137

Zártkerti út

256.

5135

Zártkerti út

257.

5151

Zártkerti út

258.

05311

Út

259.

05417

Út

260.

05441

Út

261.

05470

Út

262.

05425

Út

263.

05388

Út

264.

05395

Csatorna

265.

05397

Út

266.

05416

Út

267.

05406

Út

268.

05474

Út

269.

05422

Út

270.

05412

Út

271.

05490

Út

272.

05493

Út

273.

393

Pollner Kálmán utca

274.

3

Közterület József Attila utca

275.

05541

Út

276.

05531/4

Út

277.

05432

Csatorna

278.

05531/2

Út

279.

05496/3

Saját használatú út

280.

05495/3

Út

281.

05592/2

Út

282.

05301/21

Külterületi út

283.

05333

Csatorna

284.

05480

Saját használatú út

285.

05463

Saját használatú út

286.

05384

Út

287.

05602

Út

288.

05600

Külterületi út

289.

05328/4

Út

290.

05604/1

Út

291.

05446

Út

292.

05430

Út

293.

05326/19

Út

294.

05359

Út

295.

05326/8

Út

296.

05326/7

Út

297.

05325

Út

298.

05458/3

Saját használatú út

299.

05456

Csatorna

300.

05377/1

Csatorna

301.

05326/2

Lőtér

302.

05592/1

Saját út

303.

05591

Csatorna

304.

05514

Árok

305.

05609

Út

306.

05633

Út

307.

05455/1

Külterületi út

308.

05387

Csatorna

309.

05459

Csatorna

310.

05390

Csatorna

311.

05352

Út

312.

05346

Út

313.

05344

Út

314.

05329

Út

315.

05328/17

Út

316.

05328/16

Út

317.

05328/2

Út

318.

05304

Út

319.

05302

Út

320.

05629

Út

321.

05624

Út

322.

05327

Árok

323.

05617

Út

324.

05326/11

Árok

325.

05337/18

Út

326.

05476/7

Út

327.

05326/10

Árok

328.

05472/12

Út

329.

05596

Út

330.

05594/17

Út

331.

05543/17

Út

332.

1331/2

Kálvária

333.

1151

Rotunda park, közpark

334.

1462

Sportpálya

335.

319

Munkás utca

336.

887

Temető

337.

05326/37

Út

338.

05593

Csatorna

339.

05601

Csatorna

340.

05660/4

Szántó + Külterületi út, kerékpárút

341.

13/2

Zöldterület Szegedi utca 5.

342.

05448/24

Szántó

343.

05612

Csatorna

344.

212/5

Kivett út

345.

05423/10

kivett külterületi út

2. Kiszombor Nagyközség Önkormányzata - törzsvagyon körébe tartozó - forgalomképtelen ingatlan vagyontárgyai:

Sor-szám

Helyrajzi szám

Megnevezés

1.

1/2

Gólyafészek Étterem (Rónay-kúria)

2.

1/3

Múzeum (Helytörténeti Gyűjtemény), Szegedi utca 1.

3.

11

Óvoda, József Attila utca 19.

4.

25

Ady Endre Művelődési Ház, Szegedi utca 13.

5.

1154

Általános Iskola, Móricz Zsigmond utca 4.

6.

1150/1

Bérlakások, Szent István tér 3.

7.

546

Öregek Napközi Otthona

8.

05416/21

Szemétlerakótelep

9.

1150/3

Bérlakások, Nagyszentmiklósi utca 3.

10.

1446/2

Rónay kastély

11.

539/8

Gyógyszertár és lakás, Szegedi utca 2/b

12.

1144/7

Általános iskola és sportcsarnok, Óbébai utca 6.

13.

539/9

Könyvtár Szegedi utca 2/a

14.

539/10

Orvosi rendelő, Egészségház, lakás, Szegedi utca 2.

15.

1144/1

Polgármesteri Hivatal, Nagyszentmiklósi utca 8.

16.

1159

Művelődési ház Nagyszentmiklósi utca 9.

17.

545/2

Öregek Napközi Otthona, Kiszombori Szociális és Gyermekjóléti Intézmény, Óbébai utca 11.

18.

670/3

Bölcsőde

19.

1157/7

Üzlet és udvar, piac

20.

888

Rónay sírkert

3. Kiszombor Nagyközség Önkormányzata - üzleti vagyon körébe tartozó - forgalomképes ingatlan vagyontárgyai:

Sor-szám

Helyrajzi szám

Megnevezés

1.

1738

Arany János utca 11

2.

1739

Arany János utca 13.

3.

1138/4

Beépítetlen telek

4.

1802

Károlyi utca 11

5.

1682

Arany János utca 6.

6.

1762

Károlyi utca 18.

7.

1723

Nagyatádi utca 42.

8.

1293

Szabadság utca 11.

9.

1292

Szabadság utca 13.

10.

1291

Szabadság utca 15.

11.

1290

Szabadság utca 17.

12.

1302

Szabadság utca 32/a

13.

1300

Szabadság utca 4.

14.

1299

Szabadság utca 36.

15.

1298

Szabadság utca 38

16.

1588

Szántó Kovács utca 1.

17.

1523

Széchenyi utca 5.

18.

1803

Táncsics Mihály utca 2.

19.

1759

Táncsics Mihály utca 8.

20.

1758

Táncsics Mihály utca 10.

21.

1744

Arany János utca 22.

22.

1704

Táncsics Mihály utca 34

23.

1685

Táncsics Mihály utca 49.

24.

1499

Tisza utca 17.

25.

1498

Tisza utca 19.

26.

1623

Tisza utca 20.

27.

1624

Tisza utca 22.

28.

3050

Szőlő

29.

4946

Zártkerti szántó

30.

3695

Zártkert

31.

1480/3

Beépítetlen terület

32.

948

Kör utcai föld

33.

946/1

Kör utcai föld

34.

942

Kör utcai föld

35.

941/1

Kör utcai föld

36.

938/1

Kör utcai föld

37.

937/2

Kör utcai föld

38.

931

Kör utcai föld

39.

927/7

Kör utcai föld

40.

917

Kör utcai föld

41.

914/3

Kör utcai föld

42.

911/12

Kör utcai föld

43.

911/7

Kör utcai föld

44.

908/3

Kör utcai föld

45.

908/2

Kör utcai föld

46.

3510

Zártkerti szántó

47.

3508

Zártkert

48.

3490

Zártkert

49.

3465

Zártkert

50.

3072

Zártkert

51.

3222

Zártkerti szántó

52.

3210

Zártkert

53.

3149

Zártkert

54.

3148

Zártkert

55.

3092

Zártkert

56.

3076

Zártkert

57.

3075

Zártkert

58.

3070

Zártkert

59.

3053

Zártkert

60.

3008

Zártkerti szántó

61.

3006

Zártkerti szántó

62.

05479/2

Szántó

63.

05660/2

Szántó

64.

5416/20

Út

65.

3049

Szőlő

66.

1503

Nagyatádi utca 30.

67.

1859

Erdő

68.

1857

Erdő

69.

513

Lakóház udvar

70.

05479/3

Szántó

71.

1157/5

Rendőrség Ökrös J. utca 1.

72.

4076/2

Agyaggödör

73.

05658/20

Szántó

74.

05545/1

75.

05416/5

Agyaggödör

76.

938/4

Kör utcai földek

77.

05472/2

Szántó

78.

1138/3

Irodaház, Nagyszentmiklósi u. 10.

79.

539/12

Weber Üzletház (Dohánybolt), Óbébai utca 1.

80.

886

Szeszfőzde

81.

1170

Iroda és raktárhelyiség, Kossuth u. 13.

2. melléklet

Versenytárgyalási szabályzat

I. A versenytárgyalás típusai

1. A versenytárgyalás nyilvános vagy zártkörű.

2. Zártkörű versenytárgyalás lehet tartani akkor, ha a teljesítésre csak meghatározott ajánlattevők alkalmasak.

II. A versenytárgyalás meghirdetése

1. A nyilvános versenytárgyalást országos vagy megyei napilapban meg kell hirdetni. A zártkörű versenytárgyalásról az érdekelt ajánlattevőket egyidejűleg és közvetlenül kell tájékoztatni.

2. A versenytárgyalást két fordulóban is meg lehet hirdetni. A második fordulóban a kiválasztott ajánlattevők az első fordulóban vállalt feltételek alapulvételével vesznek részt.

A kiíró az első fordulóban olyan adatokat tartalmazó ajánlatokat is kérhet, amelyekből meg tudja állapítani, hogy az ajánlattevő teljesítőképessége, eddigi tevékenysége, szakismerete, valamint megbízhatósága és pénzügyi helyzete alapján alkalmas-e a felhívásban megjelöltek teljesítésére.

III. Versenytárgyalási felhívás

1. A kiíró a versenytárgyalási felhívásban valamennyi ajánlattevő számára egyenlő esélyt köteles biztosítani, és a felhívást úgy meghatározni, hogy annak alapján az ajánlattevők megfelelő ajánlatokat tehessenek.

2. A versenytárgyalási felhívásnak tartalmaznia kell különösen:

a) a hasznosítani kívánt vagyon pontos meghatározását;

b) az ellenszolgáltatással kapcsolatos kikötéseket és feltételeket;

c) az ajánlatok benyújtására, felbontási helyére és idejére, valamint az elbírálásara vonatkozó időpontokat és szempontokat.

Ha a kiíró az ajánlatok elkészítéséhez részletes dokumentációt bocsát rendelkezésre, úgy a versenytárgyalási felhívásban meg kell jelölni a dokumentáció beszerzésének helyét és feltételeit is. A kiíró biztosítani köteles, hogy a versenytárgyalás meghirdetésének időpontjában a dokumentáció rendelkezésre álljon.

3. Az ajánlatok benyújtására vonatkozó időpontot a versenytárgyalási felhívásban úgy kell meghatározni, hogy a felhívás közzététele és az ajánlatok benyújtására vonatkozó időpontok között legalább tizenöt nap különbség legyen.

IV. A versenytárgyalási biztosíték

1. A versenytárgyaláson való részvétel versenytárgyalási biztosíték (a továbbiakban: biztosíték) adásához köthető.

2. Az ajánlattevő az ajánlati kötöttség ideje alatt az ajánlatát visszavonhatja, de ebben az esetben a biztosítékot elveszti és az a kiírót illeti meg. Egyébként a biztosítékot a versenytárgyalási felhívás visszavonása, illetőleg az ajánlatok érvénytelenségének megállapítása, valamint elbírálása után vissza kell adni, kivéve ha a versenytárgyalási felhívás szerint az a megkötött szerződést biztosító mellékkötelezettséggé, illetve az ellenszolgáltatás részévé válik.

V. A versenytárgyalási ajánlat

1. A versenytárgyalásra beküldött ajánlatnak tartalmaznia kell az ajánlattevő részletes nyilatkozatát, különösen:

a) a versenytárgyalási felhívás feltételeinek elfogadásáról;

b) az ajánlott ellenszolgáltatás összegéről.

2. A biztosíték kikötésekor az ajánlattevőnek igazolnia kell, hogy a biztosítékot a kiíró rendelkezésére bocsátotta.

3. Az ajánlattevőnek igazolnia kell az azonosításhoz szükséges adatokat (cégkivonat, vállalkozói igazolvány, személyi adatok stb.)

4. Az ajánlattevő az ajánlatban közölt egyes adatok nyilvánosságra hozatalát megtilthatja. Az ajánlattevő a nevének, székhelyének, címének, az általa ajánlott ellenszolgáltatásnak és a teljesülési határidőnek a nyilvánosságra hozatalát nem tilthatja meg.

5. Az ajánlatot zártan kell benyújtani, és fel kell tüntetni az adott versenytárgyalásra utaló jelzést.

6. A versenytárgyalás során az ajánlattevő az ajánlatához a kiíró által – a versenytárgyalásra vonatkozó felhívásban a közölt benyújtási határidőt követő legfeljebb hatvan napig kötve marad, kivéve, ha a kiíró az elbírálási időpontban egyik ajánlattevővel sem kíván szerződést kötni, illetve, ha a kiíró valamelyik ajánlattevővel az ajánlati kötöttség időtartama alatt szerződést kötött.

VII. A versenytárgyalási ajánlatok ismertetése

1. Az ajánlatok felbontására meg kell hívni az ajánlattevőket, és ismertetni kell nevüket, székhelyüket, illetve címüket, valamint az ajánlatok lényeges tartamát, azon adatok kivételével, amelyeknek nyilvánosságra hozatalát az ajánlattevő megtiltotta, meg kell állapítani, hogy az ajánlatok maradéktalanul tartalmazzák-e a kiíró által meghatározott dokumentumokat, igazolásokat.

2. A kiíró a bontáskor a hiányzó dokumentumok, igazolások vonatkozásában hiánypótlási lehetőséget biztosíthat határidő kitűzésével.

3. Az ajánlatok felbontásánál csak a kiíró és az ajánlattevők, továbbá a kiíró által meghívottak lehetnek jelen.

4. A kiíró az ajánlatok értékelése során állapítja meg, hogy az ajánlatok közül melyek érvénytelenek.

Érvénytelen az ajánlat, ha

a) olyan ajánlattevő nyújtotta be, amelyik nem jogosult részt venni a versenytárgyaláson,

b) azt az ajánlat benyújtására meghatározott határidő eltelte után nyújtották be,

c) a biztosítékot az ajánlattevő nem bocsájtotta a kiíró rendelkezésére,

d) az nem felel meg a versenytárgyalási felhívás feltételeinek.

Az érvénytelen ajánlatot tevők a versenytárgyalás további szakaszában nem vehetnek részt.

VIII. A versenytárgyalási ajánlatok elbírálása

1. Ha az ajánlatok elbírálása során bizonyos kérdések tisztázása szükséges, a kiíró az ajánlattevőktől felvilágosítást kérhet.

2. A benyújtott ajánlatok a kiíró hozzájárulásával sem módosíthatóak kivéve, ha az ajánlattevők a versenytárgyalási kiírás szerint a versenytárgyalás második fordulójában az ellenszolgáltatás összegére újabb ajánlatot tehetnek.

3. A kiíró az ajánlatok elbírálásáról hozott döntését az ajánlattevőknek írásban megküldi.

4. Ha a kiíró valamelyik ajánlattevő ajánlatát elfogadja, a szerződés a versenytárgyalási kiírásban és az elfogadott ajánlatban foglalt tartalommal a VII/3. pontban meghatározott döntésnek a nyertes ajánlattevőhöz történő megérkezésének napján létrejön. A szerződést amennyiben szükséges vagy célszerű, haladéktalanul külön okiratba kell foglalni.

5. Ha a kiíró egyik ajánlattevő ajánlatát sem fogadja el és a részletes dokumentációt ellenérték fejében bocsátotta rendelkezésre, úgy e vonatkozásban a versenytárgyalási felhívás visszavonására meghatározott rendelkezéseket kell alkalmazni.

6. A kiíró az ajánlatokat kizárólag az elbírálásra használhatja fel. Más célú felhasználás esetén az ajánlattevővel külön meg kell állapodnia.

7. Az ajánlattevő a kiírótól az ajánlat kidolgozásáért térítést nem igényelhet.

IX. Záró rendelkezések

Jelen szabályzat alkalmazásában a kiíró: a vagyonrendelet szerint hasznosításra jogosult.
1

Az 1. melléklet a Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (X. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával és a 7/2024. (III. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.