Hosszúpereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2021. (I.25.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 01. 26

Hosszúpereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2021. (I.25.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatok ellátásáról

2022.01.26.

Hosszúpereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7.pontja, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXV törvény 46. § (4) bekezdése alapján, a Képviselő-testület feladat- és hatáskörében eljárva Hosszúpereszteg Község Önkormányzata Polgármestere a következőket rendeli el:

A közművelődési alapszolgáltatás ellátásának formája

1. § Hosszúpereszteg Község Önkormányzata a közművelődési alapszolgáltatás folyamatos hozzáférhetősége érdekében a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény ( továbbiakban: Törvény) 77. § (1) bekezdése alapján közösségi színteret biztosít.

2. §1 (1) Hosszúpereszteg községben a közösségi színtér a közművelődési alapszolgáltatások mellett egyéb tevékenységeknek, szolgáltatások megszervezésének is helyszínt biztosító integrált közösségi és szolgáltató tér formában működik.

(2) Az Önkormányzat közművelődési alapszolgáltatása a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása, a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése.

Közművelődési feladatellátás mértéke

3. § A közművelődési szakember foglalkoztatását Hosszúpereszteg Község Önkormányzata Vashosszúfalu Község Önkormányzatával kötött szerződés alapján közösen biztosítja.

Közösségi színtér feladatellátásának működési módja

4. § Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásai ellátásának keretében a helyi közművelődés támogatását az alábbiak szerint biztosítja:

a) Közösségi színtér fenntartásával,

b) költségvetési keretei között kulturális rendezvények, szervezetek támogatásával,

c) pályázati lehetőségek kihasználásával és az ehhez szükséges önrész rendelkezésre bocsátásával.

5. §2 (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységéhez közösségi színtérként az alábbi épületeket, ingatlanokat biztosítja:

a) 9676 Hosszúpereszteg, Széchenyi utca 18.

b) egyéb önkormányzati tulajdonú, kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas nyílt terület. ( közösségi színtér udvar, sportpálya, játszótér).

(2) A közösségi színtér a hét három napján, legalább 4 órában nyitva tart, melyből egy nap szabadnapra vagy munkaszüneti napra esik, továbbá a hét egy napján a nyitvatartás magába foglalja a 16.00-19.00 óra közötti időszakot.

6. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

a) a településen működő köznevelési intézményekkel,

b) kulturális tevékenységet is végző helyi társadalmi, civil szervezetekkel,

c) egyházakkal és

d) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel, más önkormányzatokkal.

(2)3 Az önkormányzat évente egy alkalommal fórumot szervez a művelődési közösségek vezetőinek részvételével.

(3) Az önkormányzat és intézményei a közművelődési lehetőségekről

a)plakátok, szórólapok útján,
b)a települési honlapon,
c)közösségi oldalakon
adhatnak tájékoztatást a község lakossága részére.

Közösségi színtér által ellátott feladatok

7. § Az önkormányzat a Törvényben meghatározott feladatokon kívül a közösségi színtér működését a következő feladatok ellátásával biztosítja:

a) Helyszín biztosítása egyesületek, amatőr művészeti csoportok, klubok, körök számára rendszeresen vagy alkalomszerűen, foglalkozásaik, rendezvényeik megtartásához,

b) Bemutatkozási lehetőség biztosítása a településen működő művelődő közösségek számára:

ba) községi rendezvényeken, így különösen a falunapon, kulturális és szabadidős programok keretében;

bb) kiállítások, bemutatók rendezésével;

c) Művelődő közösségek tapasztalatszerzésének, szakmai fejlődésének támogatása más településen működő művelődő közösségekkel történő kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás ösztönzésével, előadások szervezésével,

d) a nemzeti ünnepeket a helyi közösség bevonásával és részvételével rendezi meg, azokhoz közösségi teret biztosít,

e) támogatja az ifjúság közösségi szerveződését és részvételét,

f) támogatja az idősek művelődő közösségének tevékenységét,

g) a könyvtár közművelődési tevékenységének támogatása, ezen létesítmény bevonása a közművelődési tevékenységbe,

h) támogatja ismeretterjesztő előadások szervezését,

i) támogatja a helyi környezeti értékek megismertetését, a helyi környezeti értékek megőrzését,

j) települési értéktár bővítése, helyi értékek tudatosítása, népszerűsítése,

k) sok éves múltra visszatekintő falunap megszervezése,

l) a helytörténeti szakirodalmi tevékenység ösztönzése, helytörténetet bemutató dokumentumok kiadásának, megismertetésének támogatása,

m) lehetőséget és helyet biztosít művelődési és alkotó célú helyi közösségek, gyűjtőkörök, szakkörök, kulturális célú közös tevékenységek, összejövetelek számára,

l) kiállítási lehetőséget biztosít művészeti alkotások számára, közösségi színteret bocsát rendelkezésre zenei és irodalmi rendezvényekhez,

o) támogatja a helyi gyermekekből álló művészeti csoportok fellépését rendezvényeken, a közösségi rendezvényeket meghirdeti,

p) önkormányzati honlap működtetése.

A közművelődési tevékenység finanszírozása.

8. § (1) Az önkormányzat a civil szervezetek támogatásán keresztül is hozzájárulhat a település közművelődési és közösségfejlesztési feladatainak ellátásához.

(2) Az önkormányzat a pályázati források kihasználásával törekszik a helyi közművelődés minél magasabb szinten történő biztosítására. Az önkormányzat közművelődési pályázat esetén a szükséges önrészt az éves költségvetési rendeletében biztosíthatja.

Közösségi színtér használati szabályai

9. § (1) Hosszúpereszteg, Széchenyi utca 18. sz. közösségi színtér épületét a hosszúperesztegi magánszemélyek, szervezetek számára közművelődési célú használatra ingyen biztosítja

(2)4 Hosszúpereszteg, Széchenyi utca 18. sz. közösségi színtér épületét egyéb, nem közművelődési célból történő igénybevétel céljából a használat díját a képviselő-testület határozza meg.

A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése, képviselete

10. § (1)5

(2)6

Záró rendelkezések

11. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 8/2003. (IV.10.) önkormányzati rendelet.

1

A 2. § a Hosszúpereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § a Hosszúpereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 6. § (2) bekezdése a Hosszúpereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 25.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 9. § (2) bekezdése a Hosszúpereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 25.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

5

A 10. § (1) bekezdését a Hosszúpereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 25.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte.

6

A 10. § (2) bekezdését a Hosszúpereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 25.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte.