Mezőörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2021.(III.10.) önkormányzati rendelete

a veszélyhelyzet ideje alatt a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2021. 03. 11- 2022. 07. 08

Mezőörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2021.(III.10.) önkormányzati rendelete

a veszélyhelyzet ideje alatt a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról1

2021.03.11.

Mezőörs Község Önkormányzatának Polgármestere, mint Mezőörs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete hatáskörének a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti gyakorlója, a Képviselő-testületnek az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotási hatáskörében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet 1. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) A rendelet célja az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozóan olyan szabályok megállapítása, melyek adott körülmények között a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítják, egyúttal elősegítve a lakosság egészségének védelmét.

(2) A rendelet hatálya Mezőörs belterületén a jogi személyekre, a jogi személyiség nélküli szervezetekre és a magánszemélyekre terjed ki.

(3) A rendelet hatálya erdőterületre nem terjed ki.

(4) A rendelet a 27/2021. (I.29.) Kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzet megszűnéséig alkalmazandó.

2. § E rendelet alkalmazásában

a) avar: a növény életciklusa során elhullatott növényi részek, különösképpen az ágak és levelek,

b) kerti hulladék: az ingatlan használata során keletkező és hasznosításra nem kerülő növényi maradványok, különösképpen a fű, nyesedék, gyökér és egyéb növényi maradványok,

c) újrahasznosítás: avar és kerti hulladék komposztálása.

3. § (1) Az avar és a kerti hulladék kezeléséről és hasznosításáról az ingatlantulajdonos, illetve a használó köteles gondoskodni. Az avart és a kerti hulladékot elsősorban helyben történő komposztálással kell hasznosítani.

(2) Égetéssel csak a nem komposztálható, nem lebomló, komposztálásra alkalmatlan (vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható.

4. § (1) Avar és kerti hulladék égetésére kizárólag hétfő és csütörtök napokon, 9 és 18 óra között van lehetőség. Az égetés időtartama alkalmanként a 120 percet nem haladhatja meg, tartós füstölés nem engedélyezett.

(2) Avar és kerti hulladék égetése ünnepnapon tilos.

(3) Avar és kerti hulladék égetése tilos a hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom és füstköd-riadó időtartama alatt.

(4) Tilos az avar és kerti hulladék égetése tartósan ködös, esős időben, erős szél esetén.

(5) Égetni csak száraz kerti hulladékot lehet. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell és az égetés csak folyamatosan, kis adagokban történhet.

(6) A kerti hulladékot csak olyan jól kialakított tűzrakó helyen, a saját telken lehet égetni, ahol az égetés kárt nem okoz. Avar és kerti hulladék közterületen történő elégetése tilos.

5. § (1) A kerti hulladék égetése az emberi egészséget és a környezetet nem károsíthatja. Az égetést úgy kell végezni, hogy az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Az égetés a környező lakosok, szomszédok értesítése mellett történjen.

(2) Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst a környéken lévő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa. Amennyiben az égéssel járó füst, bűz, pernye és hőhatásokat felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.

(3) Tilos az avar és kerti hulladék égetése az oktatási-nevelési, kulturális, szociális intézmények, egyházi és vallási rendeltetésű ingatlanok és a temetők telekhatárával szomszédos ingatlanokon a rendezvények, szertartások ideje alatt. Szomszédos ingatlannak minősülnek azok a területek is, melyek a fenti rendeltetésű ingatlanok közúttal határolt részével közvetlen szomszédságban fekszenek.

(4) Az égetést csak 18 éven felüli cselekvőképes személy végezheti.

(5) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, a tűz eloltható, így különösen kerti locsolótömlőt vagy megfelelő mennyiségű vizet edényben, tűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket, lapátot, ásót, vasvillát vagy egyéb kéziszerszámot.

6. § (1) Az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű hulladékot, veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket vagy ezek maradékait.

(2) Az égetés befejeztével a tüzet el kell oltani és a parázslást –vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal- meg kell szüntetni. A tűz kihunyásáról az égetés helyszínének elhagyása előtt meg kell győződni.

7. § Aki az avar és kerti hulladékok égetéséről szóló előírásokat megsérti, a tilalmakat megszegi, a rendeletben előírt követelményeknek nem tesz eleget, arra a levegő védelméről szóló kormányrendeletben meghatározott mértékű levegőtisztaság-védelmi bírság szabható ki. A tűzvédelmi hatóság tűzvédelmi szabálytalanság esetén a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló kormányrendeletben meghatározott mértékű tűzvédelmi bírságot szabhat ki.

8. § Ez a rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Mezőörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VII. 8.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte 2022. július 9. napjával.