Sárkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörében eljáró Sárkeresztúr Község Polgármestere 1/2021 (I.7.) önkormányzati rendelete

A települési támogatásokról és a szociális ellátásokról szóló 4/2016.(V.3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 01. 15- 2021. 01. 15

Sárkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Sárkeresztúr Község Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26.§, 45.§, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Hatályát veszti Sárkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének a települési támogatásokról és a szociális ellátásokról szóló 4/2016.(V.3.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: rendelet)  1/A.§-a.

2.§ A rendelet 7.§ (2) a) pontja a következő ab) és ac) alponttal egészül ki:

,, ab) időskorúak települési támogatása;

ac) születési települési támogatás;”

3.§ Hatályát veszti a rendelet 7.§ (3) pontja.

4.§ A rendelet 8.§ (15) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

,, A kérelmet el kell utasítani, vagy meg kell szüntetni a lakhatáshoz nyújtott települési támogatás folyósítását annak a személynek, aki

a) az általa lakott ingatlan udvarán valamint a lakásban egy-egy db szeméttároló edény elhelyezésére és rendeltetésszerű használatára,

b) a lakáshoz tartozó udvar, kert rendben tartása, különös tekintettel az esetlegesen ott található szemét és lom eltávolítására,

c) az ingatlan előtti járdának (járda hiányában egy méter széles területsávnak), a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének a gondozására, tisztán tartására, szemét- és gyommentesítésére,

d) a lakás rendeltetésszerű használata, ezen belül az illemhely rendeltetésszerű használatára, rendszeres takarítására, fertőtlenítésére,

e) az ingatlan valamint a hozzá tartozó kert, udvar rágcsálóktól, kártevőktől való mentesítésére,

f) állattartásra vonatkozó szabályokat nem tartja be.”

5.§ Hatályát veszti a rendelet 8.§ (16) és (17) bekezdése.

6.§ A rendelet a következő 8/A §-sal egészül ki:

(1) Sárkeresztúr Község Önkormányzata az éves költségvetésében az e célra megtervezett és elkülönített   kiadási előirányzata terhére 20.000 (húszezer) Ft összegű egyszeri önkormányzati természetbeni támogatást nyújt a szülő (szülők), illetve törvényes képviselő részére születési települési támogatásként, amelyet a rendelet 5. mellékletében lévő nyomtatvány benyújtásával kérelmezhetnek a 2020. január 1. után született gyermekek szülei, törvényes képviselői a gyermek megszületésének évében, vagy tárgyévet követő 180 napon belül.

(2) A szülőknek (szülőnek) a jogosultsági feltételeket személyazonosító kártyával, lakcím kártyával, valamint a gyermek születési anyakönyvi kivonatával kell igazolnia.

(3) A támogatás adható minden anyakönyvezett, újszülött gyermekre, akinek állandó lakóhelye a lakcímnyilvántartás szerint Sárkeresztúr, és életvitelszerűen a településen  tartózkodik. Az újszülött gyermekek támogatása ikerszülés esetében külön-külön történik. Az újszülött gyermekek legfeljebb 20.000 Ft összegű természetbeni támogatását elrendelő határozat a Kis Patika Gyógyszertár (8125 Sárkeresztúr, Szent István út 21.) váltható be a támogatást megállapítását követő fél éven belül. A határidő letelte jogvesztő.

(4) A szülőknek (szülőnek) a jogosultsági feltételeket személyazonosító kártyával, lakcím kártyával, valamint a gyermek születési anyakönyvi kivonatával kell igazolnia.

(5) A támogatás adható minden anyakönyvezett, újszülött gyermekre, akinek állandó lakóhelye a lakcímnyilvántartás szerint Sárkeresztúr, és életvitelszerűen a településen  tartózkodik. Az újszülött gyermekek támogatása ikerszülés esetében külön-külön történik.


7.§ A rendelet 11.§ (4) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

,, b) a kérelmező gyermekével kapcsolatos esemény vagy körülmény kapcsán 10000 forint;”


8.§ A rendelet 11.§ (4) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

,, d) a bekezdésekben nem szabályozott esetekben  – az (5) bekezdésben foglaltak kivételével – 5000 forint.”

9.§ A rendelet 11.§ (5) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

,, (5) Elemi kár elhárításával kapcsolatos kiadáshoz legfeljebb 20 0000 Ft, azaz húszezer forint eseti települési támogatás adható.

10.§ Hatályát veszti a rendelet 11. § (6),(7), (9), (11) bekezdése.

11.§ A rendelet 11.§ (10) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

,, A Képviselő-testület a mentők, orvosi ügyelet, tűzoltók tájékozódását elősegítve, a szociálisan rászoruló családoknak, akik 2019. december 1. napjáig  házszámtáblát nem szereltek fel, természetben nyújtott települési támogatásként házszámtáblát biztosít.” 

 12.§ A rendelet a következő 8/B. §-sal egészül ki:

(1)     Az időskorúak települési támogatása keretében a sárkeresztúri december 31. napig                 60. életévét betöltő időskorú személy egyszeri 5000 Ft összegű vissza nem térítendő pénzbeli támogatásra jogosult.

 (2) A támogatási összeg a tárgyév november 30. napig kerül kifizetésre a házipénztárból.

13.§ Hatályát veszti a rendelet 12/A.§-a.

14.§ A rendelet 12/B.§ (2) bekezdés  helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(2) 10.000 Ft összegű természetbeni, óvodakezdési támogatásban, iskolakezdési támogatásban részesül az a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű, Sárkeresztúr községben állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Sárkeresztúron élő gyermek, akit a tárgyév szeptemberében kezdődő nevelési évben a Sárkeresztúri Napraforgó Óvodába, Sárkeresztúri Általános Iskolába beírattak.”

15.§ A rendelet 12/B.§ (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

,, (3) A beiskolázási támogatás az óvodakezdési és iskolakezdéssel felmerülő költségek fedezetére szolgál. A támogatás cél szerinti felhasználását az intézmény által a gyermek nevére kiállított csomag átvételével kell igazolni.”

16.§ Hatályát veszti a 12/B. § (4)-(10) bekezdése.

17.§ A rendelet 14/A. § helyébe a következő rendelkezés lép:

,, (1) Tiszta porta zártkörű, meghívásos pályázatba bevont 20 kiválasztott pályázó meghatározott alábbi feltételek teljesítése esetén két részletben történő, együttesen 50 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesül.

(2) Amennyiben a pályázó a meghatározott célokat elfogadja, azokat 60 napon belül teljesíti, a teljesítési nyilatkozat benyújtását követő 15 napon belül 25.000 Ft pénztámogatásban részesül. Amennyiben a meghatározott feltételek fennállását legalább további 30 napig fenntartja a teljesítési nyilatkozat benyújtását követő 15 napon belül ismételt 25.000 Ft pénztámogatásban részesül.

(3) A pályázatban meghatározott feltételek és célok: rendezett szemétszállítási szerződéssel rendelkezés, ingatlan körbekerített, házi állatok (baromfi, kutya) az udvar, ill. kert területén történő tartása, az udvar és kert teljes területe gaztalanított, szemétmentes.

18.§ A Rendelet a 14/B.§-sal egészül ki:

,,(1) a) Az Újítsd meg a házadat! pályázatban résztvevő saját tulajdonú, de legalább ½ résztulajdonnal rendelkező ingatlantulajdonos, aki életvitelszerűen Sárkeresztúron tartózkodik,  legfeljebb 250 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesül legalább a vissza nem térítendő igényelt támogatás 60%-ig szállítói szerződés formájában, amennyiben a meghatározott, támogatott ingatlanfejlesztések legalább egyikét kívánja megvalósítani.

(2) Támogatott ingatlan-felújítási beruházások: ablakcsere, bejárati ajtócsere, ingatlan szigetelése, tetőfelújítás, szennyvízcsatorna bekötése, vízbekötés, az ingatlan körbekerítése, az ingatlan szigetelése, villamos energia bekötése, előre fizetős mérőóra felszereltetése.

(3) A pályázó részletes felújítási tervet nyújt be, amely tartalmazza a tervezett felújítást, annak okát, tervezett időpontját, tervezett költségét.

(4) A pályázó köteles a felújítás befejezését követő 15 napon belül teljesítési nyilatkozatot benyújtani és együttműködni a haladási napló elkészítésében.

(5) A benyújtott pályázatok elbírálásáról a képviselő-testület dönt az Egészségügyi és Szociális Bizottság, a Sárkeresztúri Roma Nemzetiségi Önkormányzat Elnöke, a védőnők, óvodavezető, iskolaigazgató döntés-előkészítői véleményének kikérését követően.

(6) Amennyiben a pályázó a kitűzött fejlesztést nem valósítja meg, annak teljes összegét vissza kell fizetnie.”

19.§ Ez a rendelet a 2021. január 15. napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

Sárkeresztúr, 2021. január 4.   

 


                  Csutiné Turi Ibolya                                                   Sárréti Barbara

                       polgármester                                                                 jegyző




Kihirdetési záradék: 


A rendeletet a mai napon a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel kihirdettem.


Sárkeresztúr, 2021. január 7.   

Sárréti Barbara

     jegyző