Prügy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (X. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 3/2018. (IV. 27.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 28
a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 3/2018. (IV. 27.) rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény módosítását követően szükséges a településképi rendeletet felülvizsgálata.
Amennyiben a testület a polgármesterre kívánja átruházni a településkép-érvényesítési eszközök alkalmazásának hatáskörét, úgy a településképi rendelet módosítása szükségtelen.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdés b) pontjában foglaltak szerint a képviselő-testület a szervezeti és működési szabályzatról szóló rendeletben rendelkezik a képviselő-testület átruházott hatásköreinek felsorolásáról, melyre tekintettel az SzMSz kiegészítése szükséges. A módosítást követően bővül a polgármester hatásköre a településkép-érvényesítési eszközök alkalmazásával.
A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. §-a alapján a jelen indokolást a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.
Részletes indokolás
1. §
A módosítás tartalmazza azt a hatáskört, mellyel kiegészítésre kerül a képviselő-testület által a polgármesterre átruházott hatáskörök száma:
a településkép-érvényesítési eszközök alkalmazása.
2. §
A rendelet-módosítás meghatározza a rendelet hatálybalépését.