Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális ellátásokról szóló Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (III. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 15
a szociális ellátásokról szóló Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (III. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztály BKB/001/4322-1/2021 ügyiratszámú pénzbeli és természetbeni ellátások tárgyában megalkotott rendeletek célvizsgálatáról és szakmai segítségnyújtásáról szóló tájékoztató levele alapján szükséges a hatályban lévő 4/2021.(III.29.) önkormányzati rendelet módosítása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A Szt. 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat a felhasználás ellenőrzését szabályozni kell.
A jövedelem vizsgálaton kívül a kérelmező vagyonát is vizsgálni kell.
A felhasználás ellenőrzését az önkormányzat ellenőrizheti, ennek a szabályozása került a (9) bekezdésben.
A 2. §-hoz és a 3. §-hoz
A módosító rendelet e szakasza kiegészül a vagyonvizsgálattal.
A 4. §-hoz
A rendelet nem tartalmazhat olyan előírást, amely a szociális ellátás valamelyik formáját a magánszféra körébe tartozó feltétel teljesítésétől teszi függővé, ezért a rendelet ezen szabályozásait hatályon kívül kell helyezni.
Nem igazodik az ellátás céljához a rendeleti szabályzás, mert maximalizálja, hogy milyen időközönként nyújthat be kérelmet a rászoruló ügyfél, ezért a rendelet e pontját hatályon kívül kell helyezni.
Az 5. §-hoz
A módosító rendelet ezen szakasza a hatálybaléptető rendelkezéseket tartalmazza.