Gyanógeregye Község Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekjóléti ellátásokról

Hatályos: 2021. 06. 14 09:00

a gyermekjóléti ellátásokról

Általános indokolás

Indokolás

Gyanógeregye Község Önkormányzata Képviselő-testületének

../2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete

a gyermekjóléti ellátásokról

Gyanógeregye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 15/2013. (XII. 17.) önkormányzati rendeletét 2013. december 16. napján fogadta el. Az önkormányzat a településen élő gyermekek részére az óvodai ellátást az Önkormányzat által alapított és Sorkifalud, Nemeskolta és Gyanógeregye Községek Óvodai Intézményfenntartó Társulás által fenntartott Sorkifaludi Bokréta Óvodában biztosítja, ahol az intézményi gyermekétkeztetést az Önkormányzat közétkeztetési szolgáltatás igénybevételével az Atroplusz Kft-vel kötött szerződés alapján biztosítja intézményi térítési díj ellenében. Az óvodai és iskolai gyermekétkeztetésért fizetendő intézményi térítési díjat Sorkifalud Község Önkormányzata Képviselő-testületének a gyermekjóléti ellátásokról szóló önkormányzati rendelete szabályozza.

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény – a továbbiakban: Gyvt. – 21/C. § (1) bekezdése szerint: „A települési önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést

1. a hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja és

b) az a) pontban foglalt gyermekeken kívül további gyermekek, így különösen a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek részére ingyenesen biztosíthatja.”

Az önkormányzati rendelet hatályos szövege jelenleg nem szabályozza a szünidei gyermekétkeztetést. A jelenleg hatályos szabályozás alapján van a településen jogosult személy, ezért az önkormányzat kiterjeszteni szándékozik a szünidei gyermekétkeztetést a Gyvt. 21/C. § (1) bekezdés a) és b) pontjában foglalt feltételeknek megfelelő és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő jogosult számára, amennyiben a szülő vagy törvényes képviselője azt kérelmezi. Ennek keretében az önkormányzat biztosítja a déli meleg főétkezést térítésmentesen. A gyermekek szünidei gyermekétkeztetésére az önkormányzat igénylés esetén az Atroplusz Kft-vel kötne szerződést. A gyermekétkeztetést költségét az önkormányzat a központi költségvetésből leigényelheti.

A Gyvt. 94. § (3) bekezdése szerint: „Az a települési önkormányzat, fővárosban a kerületi önkormányzat, amelynek területén tízezernél több állandó lakos él, bölcsődét köteles működtetni.”

A Gyvt. 94. § (3a) bekezdése szerint: „Ha a bölcsődei ellátásra az adott településen legalább öt gyermek tekintetében igény jelentkezik, vagy a település - jogszabályban meghatározottak szerint megállapított - 3 év alatti lakosainak száma meghaladja a 40 főt, a (3) bekezdés a) pontja alá nem tartozó települési önkormányzat köteles gondoskodni a gyermekek bölcsődei ellátásáról a 42. § (2) bekezdése szerinti bölcsődei ellátást nyújtó intézmények, szolgáltatások bármelyik formájának biztosításával, önállóan, társulásban vagy ellátási szerződés útján.”

Tekintettel arra, hogy a településen bölcsődei igényt a megadott határidőig nem nyújtottak be, így a bölcsődei ellátást az önkormányzatnak nem szükséges biztosítania.

A gyermekjóléti szolgáltatásokat Gyanógeregye, Nemeskolta, Sorkifalud, Sorkikápolna és Sorokpolány község a Táplánszentkereszti Mikrotérségi Társulás (9761 Táplánszentkereszt, Rákóczi u. 1.) útján látja el a Társulással kötött társulási megállapodás alapján.

Az önkormányzati rendeletek folyamatos felülvizsgálata szükséges a megváltozó jogszabályi környezet és jogalkotásról szóló törvény előírásai alapján. Erre tekintettel felülvizsgálatra került az önkormányzat gyermekvédelmi ellátásokról szóló rendelete is, amelyben javításra, módosításra kerültek jogszabályszerkesztési hibák mellett jogértelmezési problémák is. Tekintettel arra, hogy a módosítások elvégzéséhez új önkormányzati rendelet szükséges, így javaslom, hogy kerüljön elfogadásra új önkormányzati rendelet a gyermekjóléti alapellátásokról, a pénzbeli ellátásokról és a személyes gondoskodásról.

A fentiek alapján elkészítettük a gyermekvédelmi ellátásokról szóló új önkormányzati rendelettervezetet, mely jelen előterjesztés mellékletét képezi.

Gyanógeregye, 2021. június 8.

Sejber Tiborné
polgármester sk.

Dr. Varga Krisztina
jegyző sk.