Csókakő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (X. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2021. évi szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 11. 02
a 2021. évi szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
a 2021. évi szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet-tervezethez
A Belügyminisztérium 2021. júniusában kiírt, az 5000 fő lakosságot meg nem haladó települési önkormányzatok számára, szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatás tárgyú pályázatán Csókakői Községi Önkormányzat indult és pozitív elbírálásban részesült.
A pályázaton nyert pénzügyi támogatás összege és az Önkormányzat által biztosított önerő 70 70 erdei m3 tűzifa vásárlására elegendő. Az Önkormányzat a pályázati kiírásnak megfelelően vállalta, hogy a tűzifa megvásárlását követő 10 napon belül önkormányzati rendeletet alkot a támogatás nyújtásának helyi szabályairól.
Az Önkormányzat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján alkotta meg rendeletét, mely a felhatalmazó rendelkezésnek megfelelően a szociális tűzifa települési támogatás jogosultsági feltételeiről, valamint az ellátás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól rendelkezik.
Előzetes hatásvizsgálat
a 2021. évi szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet-tervezethez
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § -a alapján a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat Képviselő-testületét tájékoztatni kell.
Az előzetes hatásvizsgálat eredménye a 2021. évi szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet-tervezet esetében az alábbi:
a) Társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai:
Társadalmi hatását tekintve fontos pozitív szociális hatásai vannak a rendeletnek, hiszen egy új települési támogatási formát rögzít.
b) Környezeti és egészségi következményei:
Környezeti és egészségi következményei a rendeletnek nincsenek.
c) Adminisztratív terheket befolyásoló hatásai:
A tervezett önkormányzati rendelet adminisztratív terhe jelentős, mert minden benyújtott kérelem önálló hatósági ügynek minősül.
d) Jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
Amennyiben a képviselő-testület nem alkot rendeletet a szociális támogatás igénybevételének és támogatás elbírálásának feltételeiről, a támogatás kiosztása lehetetlenné válik. A pályázati kiírás részét képezte az előírás, hogy a tűzifa megvásárlását követő 10. napon belül a támogatás részletszabályairól rendeletet alkot a képviselő-testület.
e) A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételei:
A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak. Az adminisztratív terhet a Csókakői Közös Önkormányzati Hivatal viseli, a tűzifa kiosztásában az önkormányzat közfoglalkoztatottjai segédkeznek, a pénzügyi fedezet a pályázat és az önerő biztosítása folytán rendelkezésre áll.
f) A tervezett jogszabály egyéb jelentősnek ítélt hatásai:
Egyéb jelentősnek ítélt hatása nincs.